Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 16

1 Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 1 Fost-a cuvantul Domnului catre mine:
2 "Fiul omului, arată Ierusalimului urâciunile lui! 2 "Fiul omului, spune Ierusalimului uraciunile lui,
3 Şi spune-i: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu către cetatea Ierusalimului: "Prin obârşia şi naşterea ta eşti din ţara canaaniţilor; tatăl tău era amorit, şi mama ta, hetită. 3 Si-i spune: Asa graieste Domnul Dumnezeu catre fiica Ierusalimului: Obarsia ta si patria ta e tara Canaan; tatal tau e amoreu si mama ta e hetita.
4 La naştere, în ziua când te-ai născut, buricul nu ţi s-a tăiat, n-ai fost scăldată în apă ca să fii curăţată, nici n-ai fost frecată cu sare şi nici n-ai fost înfăşată în scutece. 4 La nasterea ta, in ziua in care te-ai nascut, nu ti s-a taiat buricul si cu apa n-ai fost spalata pentru curatire si cu sare n-ai fost sarata, nici cu scutece infasata.
5 Ochiul nimănui nu s-a îndurat de tine ca să-ţi facă măcar unul din aceste lucruri, din milă pentru tine, ci ai fost aruncată pe câmp, aşa de scârbă le era de tine, în ziua naşterii tale. 5 Ochiul nimanui nu s-a induiosat spre tine, ca din mila de tine sa-ti fi facut vreuna din acestea; ci ai fost aruncata in camp din dispret catre viata ta, in ziua nasterii tale.
6 Atunci Eu am trecut pe lângă tine, te-am văzut tăvălită în sângele tău şi am zis: "Trăieşte chiar şi în sângele tău!" Da, ţi-am zis: "Trăieşte chiar şi în sângele tău!" 6 Si am trecut Eu pe langa tine si te-am vazut zbatandu-te in sangele tau si ti-am zis: "Traieste in sangele tau!" Asa ti-am zis: "Traieste in sangele tau!"
7 Te-am înmulţit cu zecile de mii, ca iarba de pe câmp. Şi ai crescut, te-ai făcut mare, ai ajuns de o frumuseţe desăvârşită; ţi s-au rotunjit ţâţele, ţi-a crescut părul. Dar erai tot goală, goală de tot. 7 Si te-am inmultit ca pe iarba campului; ai crescut, te-ai facut mare si ai ajuns la o frumusete desavarsita; si s-a ridicat pieptul si ti-a crescut parul; dar erai goala, de tot goala.
8 Când am trecut Eu pe lângă tine, M-am uitat la tine şi iată că îţi venise vremea, vremea dragostelor. Atunci am întins peste tine poala hainei Mele, ţi-am acoperit goliciunea, ţi-am jurat credinţă, am făcut legământ cu tine, zice Domnul Dumnezeu, şi ai fost a Mea! 8 Atunci am trecut Eu pe langa tine si te-am vazut, si iata aceea era vremea ta, vremea iubirii. Atunci mi-am intins Eu poala mantiei Mele peste tine si am acoperit goliciunea ta, si-am facut un juramant, am facut un legamant cu tine, zice Domnul Dumnezeu si tu ai fost a Mea.
9 Te-am scăldat în apă, te-am spălat de sângele de pe tine şi te-am uns cu untdelemn. 9 Apoi te-am spalat cu apa, am curatit de pe tine sangele tau si te-am uns cu untdelemn.
10 Ţi-am dat haine cusute cu fir şi o încălţăminte de piele de viţel de mare, te-am încins cu in subţire şi te-am îmbrăcat în mătase. 10 Ti-am dat vesminte brodate, incaltaminte de piele fina, o legatura de vison pentru cap si o mantie de matase.
11 Te-am împodobit cu scule scumpe, ţi-am pus brăţări la mână şi o salbă la gât; 11 Te-am gatit cu podoabe si ti-am pus bratari la maini si salbe la gat.
12 ţi-am pus o verigă în nas, cercei în urechi şi o cunună minunată pe cap. 12 Ti-am dat inel in nas si cercei in urechi si pe cap ti-am pus o coroana minunata.
13 Astfel, ai fost împodobită cu aur şi cu argint şi ai fost îmbrăcată cu in subţire, cu mătase şi cusături cu fir. Ai mâncat floarea făinii, miere şi untdelemn. Erai de o frumuseţe desăvârşită, ba ajunseseşi chiar împărăteasă. 13 Asa ai fost impodobita cu aur si cu argint si imbracamintea ta era de vison, de matase si de tesaturi brodate; te-ai hranit cu paine din cea mai buna faina de grau, cu miere si untdelemn, si erai foarte frumoasa si ai ajuns la vrednicia de regina.
14 Ţi s-a dus vestea printre neamuri pentru frumuseţea ta; căci era desăvârşită de tot, datorită strălucirii cu care te împodobisem, zice Domnul Dumnezeu. 14 Ai fost renumita printre neamuri pentru frumusetea ta, pentru ca ea era desavarsita datorita stralucirii Mele cu care te-am imbracat", zice Domnul Dumnezeu.
15 Dar te-ai încrezut în frumuseţea ta şi ai curvit la adăpostul numelui tău celui mare; ţi-ai revărsat curviile înaintea tuturor trecătorilor şi te-ai dat lor. 15 Dar tu te-ai increzut in frumusetea ta si, folosindu-te de renumele tau, ai inceput sa te desfranezi; si-ai cheltuit desfranarea ta cu tot trecatorul, dandu-te pe tine lui.
16 Ai luat şi din hainele tale, ţi-ai făcut înălţimi pe care le-ai împodobit cu toate culorile şi ai curvit pe ele; aşa cum nu s-a întâmplat şi nici nu se va mai întâmpla vreodată. 16 Ai luat din hainele tale, ca sa-ti faci locuri inalte in culori felurite, si te-ai desfranat acolo, cum niciodata nu s-a intamplat si nici nu va mai fi.
17 Ţi-ai luat până şi minunatele tale podoabe de aur şi de argint pe care ţi le dădusem şi ţi-ai făcut nişte chipuri de bărbaţi, cu care ai curvit. 17 Ai luat lucrurile tale de gateala, facute din aurul Meu si din argintul Meu, pe care ti le-am dat Eu, si ti-ai facut chipuri de barbat si te-ai desfranat cu ele.
18 Ţi-ai luat şi hainele cusute la gherghef, le-ai îmbrăcat cu ele şi ai adus acestor chipuri untdelemnul Meu şi tămâia Mea. 18 Ai luat hainele tale cele brodate si i-ai imbracat pe ei cu ele; ai pus inaintea lor uleiul si tamaia Mea.
19 Pâinea pe care ţi-o dădusem, floarea făinii, untdelemnul şi mierea cu care te hrăneam, le-ai adus înaintea lor ca nişte tămâie cu un miros plăcut. Iată ce s-a întâmplat, zice Domnul Dumnezeu! 19 Si painea Mea, pe care Eu ti-o dadeam tie; faina de grau, uleiul si mierea, pe care Eu ti le dadeam tie, tu le puneai inaintea lor spre miros de buna mireasma; iata ce s-a intamplat, zice Domnul Dumnezeu.
20 Apoi ţi-ai luat fiii şi fiicele pe care Mi-i născuseşi şi i-ai jertfit lor ca să le slujească de mâncare. Nu erau oare de ajuns curviile tale, 20 Ai luat pe fiii tai si pe fiicele tale pe care Mi i-ai nascut Mie si i-ai adus lor jertfa spre mancare. Dar putin te-ai desfranat tu oare?
21 de Mi-ai mai înjunghiat fiii şi i-ai dat trecându-i prin foc în cinstea lor? 21 Ba tu si pe fiii Mei i-ai junghiat si i-ai dat lor, trecandu-i prin foc.
22 Şi, în mijlocul tuturor urâciunilor şi curviilor tale, nu ţi-ai adus aminte de vremea tinereţii tale, când erai goală, goală de tot, şi te zbăteai în sângele tău! 22 Pe langa toate uraciunile si desfranarile tale tu nu ti-ai adus aminte de zilele tineretii tale, cand erai goala, cu totul goala, zbatandu-te si aruncata in sangele tau.
23 După toate aceste răutăţi ale tale - (vai, vai de tine!, zice Domnul Dumnezeu) - 23 Dupa toate nelegiuirile tale, vai, vai de tine, zice Domnul Dumnezeu.
24 ţi-ai zidit case de curvie, ţi-ai făcut înălţimi în toate pieţele. 24 Ca ti-ai facut case de desfranare, ai asezat locuri inalte in fiecare piata;
25 La toate colţurile uliţelor ţi-ai făcut înălţimi, ţi-ai necinstit frumuseţea, ţi-ai desfăcut picioarele înaintea tuturor trecătorilor, ai făcut tot mai multe curvii. 25 La raspantia fiecarui drum ti-ai facut locuri inalte, ti-ai batjocorit frumusetea ta si ti-ai aratat picioarele inaintea fiecarui trecator si ti-ai inmultit desfranarile.
26 Ai curvit cu egiptenii, vecinii tăi, cu trupul plin de vlagă şi ţi-ai înmulţit curviile ca să Mă mânii. 26 Te-ai desfranat cu fiii Egiptului, vecinii tai, oameni inalti la statura, si ti-ai inmultit desfranarile, maniindu-Ma pe Mine.
27 Dar iată că Mi-am întins mâna împotriva ta, am micşorat partea de întreţinere pe care ţi-o rânduisem, te-am lăsat în voia vrăjmaşelor tale, fiicele filistenilor, care au roşit de purtarea ta nelegiuită. 27 Iata, Mi-am intins asupra ta mana Mea, am imputinat cele menite pentru tine si te-am lasat prada fetelor Filistenilor, dusmancele tale, care s-au rusinat de purtarea ta cea nelegiuita.
28 Apoi ai curvit cu asirienii, pentru că erai fără saţ; ai curvit cu ei, şi tot nu te-ai săturat. 28 Tu te-ai desfranat cu Asirienii si nu te-ai saturat; te-ai desfranat cu ei, dar nu te-ai multumit cu atat,
29 Ţi-ai înmulţit curviile cu ţara Canaanului şi până în Haldeea, dar nici acolo nu te-ai săturat. 29 Ci ai inmultit desfranarile tale din pamantul Canaan pana in pamantul Caldeii, dar nici cu atat nu te-ai multumit.
30 Ce slăbiciune de inimă ai avut, zice Domnul Dumnezeu, de ai făcut toate aceste lucruri, care sunt fapta unei ibovnice dedate la curvie, 30 Cat de obosita trebuie sa fie inima ta, zice Domnul Dumnezeu, dupa ce ai facut toate acestea, ca o desfranata nestapanita!
31 zidindu-ţi case de curvie la toate colţurile uliţelor şi făcându-ţi înălţimi în toate pieţele; n-ai fost nici măcar ca o curvă care-şi cere plata. 31 Cand ti-ai facut case de desfranare la fiecare raspantie de drum si ti-ai facut locuri inalte in fiecare piata, nu erai ca o desfranata, pentru ca respingeai darurile,
32 Ai fost femeia preacurvă, care primeşte pe străini în locul bărbatului ei! 32 Ci ca o femeie adultera, care, in locul barbatului sau, primeste pe altii.
33 Tuturor curvelor li se plăteşte o plată; dar tu ai dat daruri tuturor ibovnicilor tăi, i-ai câştigat prin daruri, ca să-i tragi la tine din toate părţile şi să curveşti cu ei. 33 Tuturor desfranatelor se dau daruri; tu insa dadeai insati daruri amantilor tai si ii cumparai, ca sa vina acestia din toate partile la tine si sa se desfraneze cu tine.
34 Ai fost cu totul altfel decât celelalte curve, întrucât nimeni nu umbla după tine, ci tu plăteai celor ce veneau la tine, în loc ca tu să fii plătită de ei. De aceea ai fost cu totul altfel decât altele." 34 La tine desfranarile tale se petreceau in alt fel decat se intampla cu femeile; nu umblau barbatii dupa tine, ci tu dadeai daruri, iar tie nu ti se dadeau daruri, si deci tu te-ai purtat cu totul altfel decat altele.
35 De aceea, ascultă, curvo, cuvântul Domnului! 35 De aceea asculta, desfranato, cuvantul Domnului:
36 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Pentru că ţi-ai risipit banii în felul acesta şi ţi-ai descoperit goliciunea în curviile tale cu ibovnicii tăi şi cu toţi idolii tăi urâcioşi, şi din pricina sângelui copiilor tăi pe care li i-ai dat, 36 Asa zice Domnul Dumnezeu: Pentru ca tu ti-ai varsat astfel banii tai si pentru ca in desfranarile tale si s-a descoperit goliciunea ta inaintea amantilor tai si inaintea tuturor oamenilor tai nerusinati si pentru sangele fiilor tai, pe care tu i-ai dat lor,
37 de aceea, iată, voi strânge pe toţi ibovnicii cu care te dezmierdai, pe toţi aceia pe care i-ai iubit şi pe toţi aceia pe care i-ai urât; da, îi voi strânge împotriva ta din toate părţile, îţi voi dezveli goliciunea înaintea lor şi îţi vor vedea toată goliciunea. 37 Pentru toate acestea iata Eu voi aduna pe toti amantii tai cu care te-ai desfranat tu si pe care i-ai iubit si pe toti aceia pe care i-ai urat, si-i voi aduna pretutindeni impotriva ta si voi descoperi inaintea lor goliciunea ta si vor vedea toata rusinea ta.
38 Te voi judeca aşa cum se judecă femeile preacurve şi ucigătoare de copii şi voi face din tine o jertfă sângeroasă a urgiei şi geloziei. 38 Te voi judeca cum se judeca femeile adultere si cele ce varsa sange si te voi preda urgiei si pismei;
39 Te voi da în mâinile lor; îţi vor surpa casele de curvie şi îţi vor nimici înălţimile; te vor dezbrăca de hainele tale, îţi vor lua toată podoaba de pietre scumpe şi te vor lăsa goală, goală de tot. 39 Te voi da in mainile acelora si ei vor darama casele tale de desfranare, vor risipi locurile tale inalte, vor rupe de pe tine hainele tale, vor lua podoabele tale si te vor lasa goala, de tot goala.
40 Vor aduce gloata împotriva ta, te vor ucide cu pietre şi te vor străpunge cu lovituri de sabie. 40 Voi strange impotriva ta adunare si te vor ucide cu pietre si cu sabie te vor taia.
41 Îţi vor arde casele cu foc şi se vor răzbuna pe tine înaintea unei mulţimi de femei. Voi face să înceteze astfel curvia ta, şi nu vei mai da plată de curvă. 41 Vor arde casele tale cu foc si te vor judeca inaintea ochilor multor femei; asa voi pune capat desfranarii tale si nu vei mai face daruri.
42 Îmi voi potoli mânia împotriva ta şi nu voi mai fi gelos pe tine; Mă voi linişti, nu voi mai fi supărat. 42 Imi voi potoli cu tine urgia Mea si Ma voi linisti si nu Ma vai mai mania.
43 Pentru că nu ţi-ai adus aminte de vremea tinereţii tale, ci M-ai aţâţat prin toate aceste lucruri, iată, voi face ca purtarea ta să cadă asupra capului tău, zice Domnul Dumnezeu, ca să nu mai săvârşeşti alte nelegiuiri cu toate urâciunile tale! 43 Pentru ca tu nu ti-ai adus aminte de zilele tineretii tale si de toate cu cate M-ai maniat, iata si Eu voi intoarce purtarea ta asupra capului tau, zice Domnul Dumnezeu, ca tu sa nu te mai dedal desfraului cu toti idolii tai.
44 Iată că toţi cei ce spun zicători, vor spune despre tine zicătoarea aceasta: "Cum este mama aşa, şi fata!" 44 Iata, tot cel ce graieste in pilde poate sa zica de tine: "Cum e mama, asa e si fiica!"
45 Tu eşti fata mamei tale care s-a dezgustat de bărbatul şi copiii ei. Tu eşti sora surorilor tale care s-au dezgustat de bărbaţii şi copiii lor. Mama voastră era o hetită, şi tatăl vostru, un amorit. 45 Tu esti cu adevarat fiica mamei tale, care si-a lepadat barbatul si copiii; tu esti cu adevarat sora surorilor tale, care si-au lepadat barbatii si copiii lor. Mama voastra este hetita si tatal vostru amoreu.
46 Sora ta cea mai mare, care locuieşte la miazănoapte de tine, este Samaria, ea şi fiicele ei; şi sora ta cea mai mică este Sodoma şi fiicele ei, şi locuieşte la miazăzi de tine. 46 Iar sora ta cea mai mare este Samaria, care traieste cu fiicele sale in stanga ta. Iar sora ta cea mai mica, aceea care traieste la dreapta ta, este Sodoma cu fiicele ei.
47 Tu nu numai că ai umblat pe căile lor şi ai săvârşit aceleaşi urâciuni, ci, ca şi cum atât ar fi fost prea puţin, ai fost mai stricată decât ele în toate purtările tale. 47 Tu insa n-ai mers nici macar pe caile lor si nici macar la uraciunile lor nu te-ai marginit; aceasta si s-a parut putin; tu te-ai aratat mai stricata decat ele in toate caile tale.
48 Pe viaţa Mea, zice Domnul Dumnezeu, că sora ta Sodoma şi fiicele ei n-au făcut ce aţi făcut voi, tu şi fiicele tale. 48 Viu sunt Eu, zice Domnul Dumnezeu; Sodoma, sora ta, n-a facut nici ea, nici fiicele ei ce-ai facut tu si fiicele tale.
49 Iată care a fost nelegiuirea surorii tale Sodoma: era îngâmfată, trăia în belşug şi într-o linişte nepăsătoare, ea şi fiicele ei, şi nu sprijinea mâna celui nenorocit şi celui lipsit. 49 Iata care au fost faradelegile Sodomei, sora ta, si ale fiicelor ei: mandria, imbuibarea si trandavia; iar mainile saracului si ale celui nevoias nu le-au sprijinit.
50 Ele s-au semeţit şi au făcut urâciuni blestemate înaintea Mea; de aceea le-am şi nimicit, când am văzut lucrul acesta. 50 Ele s-au mandrit si au facut uraciune inaintea Mea; de aceea le-am si nimicit, cum ai vazut.
51 Samaria n-a făcut nici jumătate din păcatele tale; urâciunile tale au fost mai multe decât ale ei, aşa că ai uşurat vina surorilor tale prin toate urâciunile pe care le-ai făcut acum. 51 Iar Samaria n-a pacatuit nici pe jumatate din ce ai pacatuit tu. Tu le-ai intrecut in uraciuni si prin uraciunile tale, pe care le-ai facut tu, surorile tale s-au dovedit mai drepte decat tine.
52 Tu, care uşurai vina surorilor tale prin purtarea ta, suferă acum urmările răutăţii tale; prin păcatele tale prin care te-ai făcut mai urâcioasă decât ele acum le faci mai uşoară vina decât a ta; de aceea acoperă-te de ruşine şi poartă-ţi ocara, fiindcă ai uşurat vina surorilor tale! 52 Poarta-ti dar rusinea ta si tu, ceea ce osandeai pe surorile tale; fata de pacatele tale, cu care tu te-ai batjocorit, acelea sunt mai drepte decat tine. Roseste dar de rusine si tu si du-ti batjocura ta, pentru ca ai indreptatit astfel pe surorile tale.
53 Voi aduce înapoi pe prinşii lor de război, pe prinşii de război ai Sodomei şi ai fiicelor ei, pe prinşii de război ai Samariei şi ai fiicelor ei şi pe prinşii tăi de război în mijlocul lor, 53 Dar Eu voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi, pe prinsii de razboi ai Sodomei si ai fiicelor ei, pe prinsii de razboi ai Samariei si ai fiilor ei si pe prinsii tai de razboi in mijlocul lor,
54 ca să-ţi suferi ocara şi să roşeşti pentru tot ce ai făcut, slujindu-le ca o pricină de mângâiere. 54 Ca sa-ti porti rusinea ta si sa te rusinezi de tot ceea ce ai facut, servind ca mangaiere pentru ele.
55 Astfel, surorile tale: Sodoma şi fiicele ei se vor întoarce iarăşi la starea lor de mai înainte, şi Samaria şi fiicele ei se vor întoarce iarăşi la starea lor de mai înainte, şi tu şi fiicele tale vă veţi întoarce iarăşi la starea voastră de mai înainte. 55 Surorile tale, Sodoma, si fiicele ei, se vor intoarce la starea lor de mai inainte; Samaria si fiicele ei se vor intoarce la starea lor de mai inainte; si tu si fiicele tale va veti intoarce la starea voastra de altadata.
56 Nu vorbeai deloc despre sora ta Sodoma în vremea mândriei tale, 56 De sora ta, Sodoma, nici pomenire nu a fost pe buzele tale in zilele trufiei tale,
57 mai înainte de vădirea răutăţii tale, când ai primit batjocurile fiicelor Siriei, ale tuturor vecinilor tăi şi ale fiicelor filistenilor care te dispreţuiesc de jur împrejur! 57 Pana nu se descoperise goliciunea ta, ca in zilele batjocurei ce ti-a venit din partea fiicelor Siriei si a tuturor celor ce o inconjoara, din partea fiicelor Filistenilor, care din toate partile se uitau la tine cu dispret.
58 Trebuie să-ţi porţi, în adevăr, nelegiuirile şi urâciunile, zice Domnul." 58 Tu suferi din pricina desfraului tau si din pricina ticalosiei tale, zice Domnul Dumnezeu;
59 Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Îţi voi face întocmai cum ai făcut şi tu, care ai nesocotit jurământul rupând legământul! 59 Ca asa graieste Domnul Dumnezeu: Ma voi purta cu tine, cum te-ai purtat tu, dispretuind juramantul prin ruperea legamantului.
60 Dar Îmi voi aduce aminte de legământul Meu făcut cu tine în vremea tinereţii tale şi voi face cu tine un legământ veşnic. 60 Dar Eu Imi voi aduce aminte de legamantul Meu incheiat cu tine in zilele tineretii tale si voi innoi cu tine un asezamant vesnic.
61 Atunci îţi vei aduce aminte de purtarea ta, te vei ruşina, când vei primi la tine pe surorile tale, mai mari şi mai mici, pe care ţi le voi da ca fiice, dar nu pe temeiul legământului făcut cu tine. 61 Si tu iti vei aduce aminte de caile tale si-ti va fi rusine cand vei incepe sa primesti la tine pe surorile tale, cele mai mari decat tine si pe cele mai mici decat tine si cand Eu le voi da tie ca fiice, insa nu dupa asezamantul tau.
62 Voi face legământul Meu cu tine, şi vei şti că Eu sunt Domnul, 62 Voi innoi asezamantul Meu cu tine si vei cunoaste ca Eu sunt Domnul,
63 ca să-ţi aduci aminte de trecut şi să roşeşti, şi să nu mai deschizi gura de ruşine, când îţi voi ierta tot ce ai făcut, zice Domnul Dumnezeu." 63 Ca sa-ti aduci aminte si sa te rusinezi, ca pe viitor sa nu poti nici gura sa-ti deschizi de rusine, cand iti voi ierta ceea ce ai facut", zice Domnul Dumnezeu.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***