Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 4

1 Moise a răspuns şi a zis: "Iată că n-au să mă creadă, nici n-au să asculte de glasul meu. Ci vor zice: "Nu ţi S-a arătat Domnul!" 1 Si raspunzand, Moise a zis: "Dar de nu ma vor crede si nu vor asculta de glasul meu, ci vor zice: "Nu ti S-a aratat Domnul!", ce sa le spun?"
2 Domnul i-a zis: "Ce ai în mână?" El a răspuns: "Un toiag." 2 Zis-a Domnul catre el: "Ce ai in mana?" Si el a raspuns: "Un toiag!"
3 Domnul a zis: "Aruncă-l la pământ." El l-a aruncat la pământ, şi toiagul s-a prefăcut într-un şarpe. Moise fugea de el. 3 "Arunca-l jos!" ii zise Domnul. Si a aruncat Moise toiagul jos si s-a facut toiagul sarpe si a fugit Moise de el.
4 Domnul a zis lui Moise: "Întinde-ţi mâna şi apucă-l de coadă." El a întins mâna şi l-a apucat; şi şarpele s-a prefăcut iarăşi într-un toiag în mâna lui. 4 Si a zis Domnul catre Moise: "Intinde mana si-l apuca de coada!" Si si-a intins Moise mana si l-a apucat de coada si s-a facut toiag in mana lui.
5 "Iată", a zis Domnul, "ce vei face ca să creadă că ţi S-a arătat Domnul Dumnezeul părinţilor lor, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov." 5 Apoi a zis Domnul: "Asa sa faci inaintea lor, ca sa te creada ca ti S-a aratat Dumnezeul parintilor lor, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov!"
6 Domnul i-a mai zis: "Bagă-ţi mâna în sân." El şi-a băgat mâna în sân; apoi a scos-o, şi iată că mâna i se acoperise de lepră şi se făcuse albă ca zăpada. 6 Zis-a Domnul iarasi: "Baga-ti mana in san!" Si cand a scos-o din san, iata mana lui era alba ca zapada de lepra.
7 Domnul a zis: "Bagă-ţi din nou mâna în sân." El şi-a băgat din nou mâna în sân; apoi a scos-o din sân; şi iată că mâna se făcuse iarăşi cum era carnea lui. 7 Si i-a zis din nou Domnul: "Baga-ti iarasi mina in san!" Si si-a bagat Moise mana in san; si cand a scos-o din san, iata, era iar curata, ca tot trupul sau.
8 "Dacă nu te vor crede", a zis Domnul, "şi nu vor asculta de glasul celui dintâi semn, vor crede glasul celui de al doilea semn. 8 "Daca nu te vor crede si nu vor asculta glasul semnului intai, te vor crede la savarsirea semnului al doilea.
9 Dacă nu vor crede nici aceste două semne şi nu vor asculta de glasul tău, să iei apă din râu şi s-o torni pe pământ; şi apa, pe care o vei lua din râu, se va preface în sânge pe pământ." 9 Iar de nu te vor crede nici dupa amandoua semnele si nu vor asculta glasul tau, atunci sa iei apa din fluviu si s-o versi pe uscat; apa luata din rau se va face pe usca: sange".
10 Moise a zis Domnului: "Ah! Doamne, eu nu sunt un om cu vorbirea uşoară; şi cusurul acesta nu-i nici de ieri, nici de alaltăieri, nici măcar de când vorbeşti Tu robului Tău; căci vorba şi limba-mi este încurcată." 10 Atunci Moise a zis catre Domnul: "O, Doamne, eu nu sunt om indemanatic la vorba, ci graiesc cu anevoie si sunt gangav; si aceasta nu de ieri de alaltaieri, nici de cand ai inceput Tu a grai cu robul Tau; gura mea si limba mea sunt anevoioase".
11 Domnul i-a zis: "Cine a făcut gura omului? Şi cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb? Oare nu Eu, Domnul? 11 Dumnezeu insa a zis catre Moise: "Cine a dat omului gura si cine face pe om mut, sau surd, sau cu vedere, sau orb? Oare nu Eu, Domnul Dumnezeu?
12 Du-te, dar; Eu voi fi cu gura ta şi te voi învăţa ce vei avea de spus." 12 Mergi dar: Eu voi deschide gura ta si te voi invata ce sa graiesti".
13 Moise a zis: "Ah! Doamne, trimite pe cine vei vrea să trimiţi." 13 Zis-a Moise: "Rogu-ma, Doamne, trimite pe altul, pe care vei vrea sa-l trimiti!"
14 Atunci Domnul S-a mâniat pe Moise şi a zis: "Nu-i oare acolo fratele tău, Aaron, levitul? Ştiu că el vorbeşte uşor. Iată că el însuşi vine înaintea ta; şi, când te va vedea, se va bucura în inima lui. 14 Atunci, aprinzandu-se mania Domnului asupra lui Moise, a zis: "Nu ai tu, oare, pe fratele tau Aaron levitul? Stiu ca el poate sa vorbeasca in locul tau. Iata el te va intampina si, cand te va vedea, se va bucura in inima sa.
15 Tu îi vei vorbi şi vei pune cuvintele în gura lui; şi Eu voi fi cu gura ta şi cu gura lui; şi vă voi învăţa ce veţi avea de făcut. 15 Tu-i vei grai lui si ii vei pune in gura cuvintele Mele, iar Eu voi deschide gura ta si gura lui si va voi invata ce sa faceti.
16 El va vorbi poporului pentru tine, îţi va sluji drept gură, şi tu vei ţine pentru el locul lui Dumnezeu. 16 Va grai el poporului, in locul tau, vorbind pentru tine, iar tu ii vei fi graitor din partea lui Dumnezeu.
17 Ia în mână toiagul acesta, cu care vei face semnele." 17 Toiagul acesta, care a fost prefacut in sarpe, ia-l in mana ta, caci cu el ai sa faci minuni".
18 Moise a plecat; şi, când s-a întors la socrul său, Ietro, i-a zis: "Lasă-mă, te rog, să plec şi să mă întorc la fraţii mei, care sunt în Egipt, ca să văd dacă mai trăiesc." Ietro a zis lui Moise: "Du-te în pace!" 18 Deci, a plecat Moise de acolo si s-a intors la Ietro, socrul sau, si a zis catre el: "Ma duc inapoi la fratii mei, care sunt in Egipt, ca sa vad de mai traiesc". Iar Ietro i-a zis: "Mergi in pace!"
19 Domnul a zis lui Moise, în Madian: "Du-te, întoarce-te în Egipt: căci toţi cei ce umblau să-ţi ia viaţa au murit." 19 Dupa atat de multe zile a murit regele Egiptului care prigonise pe Moise, si Domnul a grait aceasta lui Moise in pamantul Madian: "Scoala si intoarce-te in Egipt, ca au murit toti cei ce cautau sufletul tau!"
20 Moise şi-a luat nevasta şi copiii, i-a pus călare pe măgari şi s-a întors în ţara Egiptului. Şi-a luat în mână toiagul lui Dumnezeu. 20 Luand atunci femeia si copiii, Moise i-a pus pe asini si s-a intors in Egipt. Si a luat Moise in mana sa si toiagul cel de la Dumnezeu.
21 Domnul a zis lui Moise: "Plecând ca să te întorci în Egipt, vezi toate minunile pe care ţi le pun în mână, să le faci înaintea lui faraon. Eu îi voi împietri inima, şi nu va lăsa pe popor să plece. 21 Si a zis Domnul catre Moise: "Cand vei merge si vei ajunge in tara Egiptului, cauta sa faci inaintea lui Faraon toate minunile ce ti-am poruncit. Eu insa voi invartosa inima lui si nu va da drumul poporului.
22 Tu vei zice lui faraon: "Aşa vorbeşte Domnul: "Israel este fiul Meu, întâiul Meu născut. 22 Dar tu sa zici lui Faraon: Asa zice Domnul Dumnezeul Evreilor: Israel este fiul Meu, intai-nascutul Meu.
23 Îţi spun: Lasă pe fiul Meu să plece, ca să-Mi slujească; dacă nu vrei să-l laşi să plece, voi ucide pe fiul tău, pe întâiul tău născut." 23 Iti zic dar: Lasa pe fiul Meu sa Mi se inchine; iar de nu-l vei lasa, iata, iti voi ucide pe fiul tau cel intai-nascut".
24 În timpul călătoriei, într-un loc unde a rămas Moise peste noapte, l-a întâlnit Domnul şi a vrut să-l omoare. 24 Insa, la un popas de noapte, pe cale, l-a intampinat ingerul Domnului si a incercat sa-l omoare.
25 Sefora a luat o piatră ascuţită, a tăiat prepuţul fiului său şi l-a aruncat la picioarele lui Moise, zicând: "Tu eşti un soţ de sânge pentru mine." 25 Dar Sefora, luand un cutit de piatra, a taiat imprejur pe fiul sau si atingand picioarele lui Moise a zis; "Tu-mi esti un sot crud!"
26 Şi Domnul l-a lăsat. Atunci a zis ea: "Soţ de sânge!", din pricina tăierii împrejur. 26 Si S-a dus Domnul de la el; iar ea, din pricina acestei taieri imprejur, i-a zis lui Moise: "Sot crud!"
27 Domnul a zis lui Aaron: "Du-te înaintea lui Moise în pustiu." Aaron a plecat: a întâlnit pe Moise la muntele lui Dumnezeu şi l-a sărutat. 27 Atunci a zis Domnul catre Aaron: "Mergi in intampinarea lui Moise in pustie!" Si s-a dus acesta si s-a intalnit cu el in muntele lui Dumnezeu si s-au sarutat amandoi.
28 Moise a făcut cunoscut lui Aaron toate cuvintele Domnului, care-l trimisese, şi toate semnele pe care-i poruncise să le facă. 28 Atunci a spus Moise lui Aaron toate cuvintele Domnului, pe care i le poruncise, si toate semnele ce-i incredintase sa faca.
29 Moise şi Aaron şi-au văzut de drum şi au adunat pe toţi bătrânii copiilor lui Israel. 29 Dupa aceea s-au dus Moise si Aaron si au adunat pe toti batranii fiilor lui Israel
30 Aaron a istorisit toate cuvintele pe care le spusese Domnul lui Moise; şi Moise a făcut semnele înaintea poporului. 30 Si le-a spus Aaron toate cuvintele pe care le graise Domnul lui Moise, si a facut Moise semne inaintea poporului;
31 Poporul a crezut. Astfel au aflat că Domnul cercetase pe copiii lui Israel, că le văzuse suferinţa; şi s-au plecat şi s-au aruncat cu faţa la pământ. 31 Si poporul a crezut si s-a bucurat ca a cercetat Domnul pe fiii lui Israel si a vazut necazurile lor si, plecandu-se, s-au inchinat.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***