Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 32

1 Poporul, văzând că Moise zăboveşte să se coboare de pe munte, s-a strâns în jurul lui Aaron şi i-a zis: "Haide! fă-ne un dumnezeu care să meargă înaintea noastră; căci Moise, omul acela care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s-a făcut." 1 Vazand insa poporul ca Moise intarzie a se pogori din munte, s-a adunat la Aaron si i-a zis: "Scoala si ne fa dumnezei, care sa mearga inaintea noastra, caci cu omul acesta, cu Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a intamplat".
2 Aaron le-a răspuns: "Scoateţi cerceii de aur din urechile nevestelor, fiilor şi fiicelor voastre, şi aduceţi-i la mine." 2 Iar Aaron le-a zis: "Scoateti cerceii de aur din urechile femeilor voastre, ale feciorilor vostri si ale fetelor voastre si-i aduceti la mine".
3 Şi toţi şi-au scos cerceii de aur din urechi şi i-au adus lui Aaron. 3 Atunci tot poporul a scos cerceii cei de aur din urechile alor sai si i-a adus la Aaron.
4 El i-a luat din mâinile lor, a bătut aurul cu dalta şi a făcut un viţel turnat. Şi ei au zis: "Israele! iată dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului." 4 Luandu-i din mainile lor, i-a turnat in tipar si a facut din ei un vitel turnat si l-a cioplit cu dalta. Iar ei au zis: "Iata, Israele, dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!
5 Când a văzut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar înaintea lui şi a strigat: "Mâine va fi o sărbătoare în cinstea Domnului!" 5 Vazand aceasta, Aaron a zidit inaintea lui un jertfelnic; si a strigat Aaron si a zis: "Maine este sarbatoarea Domnului!"
6 A doua zi, s-au sculat dis-de-dimineaţă şi au adus arderi de tot şi jertfe de mulţumire. Poporul a şezut de a mâncat şi a băut; apoi s-au sculat să joace. 6 A doua zi s-au sculat ei de dimineata si au adus arderi de tot si jertfe de pace; apoi a sezut poporul de a mancat si a baut si pe urma s-a sculat si a jucat.
7 Domnul a zis lui Moise: "Scoală şi coboară-te; căci poporul tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului, s-a stricat. 7 Atunci a zis Domnul catre Moise: "Grabeste de te pogoara de aici, caci poporul tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului, s-a razvratit.
8 Foarte curând s-au abătut de la calea pe care le-o poruncisem Eu; şi-au făcut un viţel turnat, s-au închinat până la pământ înaintea lui, i-au adus jertfe şi au zis: "Israele, iată dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului!" 8 Curand s-au abatut de la calea pe care le-am poruncit-o, si-au facut un vitel turnat si s-au inchinat la el, aducandu-i jertfe si zicand: "Iata, Israele, dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!"
9 Domnul a zis lui Moise: "Văd că poporul acesta este un popor încăpăţânat. 9 Si a mai zis Domnul catre Moise: "Eu Ma uit la poporul acesta si vad ca este popor tare de cerbice;
10 Acum, lasă-Mă; mânia Mea are să se aprindă împotriva lor: şi-i voi mistui; dar pe tine te voi face strămoşul unui neam mare." 10 Lasa-Ma dar acum sa se aprinda mania Mea asupra lor, sa-i pierd si sa fac din tine un popor mare!"
11 Moise s-a rugat Domnului Dumnezeului său şi a zis: "Pentru ce să se aprindă, Doamne, mânia Ta împotriva poporului Tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului cu mare putere şi cu mână tare? 11 Moise insa a rugat pe Domnul Dumnezeul sau si a zis: "Sa nu se aprinda, Doamne, mania Ta asupra poporului Tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului cu putere mare si cu bratul Tau cel inalt,
12 Pentru ce să zică egiptenii: "Spre nenorocirea lor i-a scos, ca să-i omoare prin munţi şi ca să-i şteargă de pe faţa pământului"? Întoarce-Te din iuţeala mâniei Tale şi lasă-Te de răul acesta pe care vrei să-l faci poporului Tău. 12 Ca nu cumva sa zica Egiptenii: I-a dus la pieire, ca sa-i ucida in munti si sa-i stearga de pe fala pamantului. Intoarce-Ti iutimea maniei Tale, milostiveste-Te si nu cauta la rautatea poporului Tau.
13 Adu-Ţi aminte de Avraam, de Isaac şi de Israel, robii Tăi, cărora le-ai spus, jurându-Te pe Tine însuţi: "Voi înmulţi sămânţa voastră ca stelele cerului, voi da urmaşilor voştri toată ţara aceasta, de care am vorbit, şi ei o vor stăpâni în veac." 13 Adu-ti aminte de Avraam, de Isaac si de Iacov, robii Tai, carora Te-ai jurat Tu pe Tine Insuti, zicand: Voi inmulti foarte tare neamul vostru, ca stelele cerului; si tot pamantul acesta, de care v-am vorbit, il voi da urmasilor vostri si-l vor stapani in veci!"
14 Şi Domnul S-a lăsat de răul pe care spusese că vrea să-l facă poporului Său. 14 Atunci a abatut Domnul pieirea ce zisese s-o aduca asupra poporului Sau.
15 Moise s-a întors şi s-a coborât de pe munte, cu cele două table ale mărturiei în mână. Tablele erau scrise pe amândouă părţile, pe o parte şi pe alta. 15 Dupa aceea Moise, intorcandu-se; s-a pogorat din munte, cu cele doua table ale legii in mana, scrise pe amandoua partile lor - pe o parte si pe alta erau scrise.
16 Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, şi scrisul era scrisul lui Dumnezeu, săpat pe table. 16 Tablele acestea erau lucrul lui Dumnezeu si scrierea era scrierea lui Dumnezeu, sapata pe table.
17 Iosua a auzit glasul poporului, care scotea strigăte, şi a zis lui Moise: "În tabără este un strigăt de război!" 17 Atunci, auzind Iosua glasul poporului rasunand, a zis catre Moise: "In tabara se aud strigate de razboi".
18 Moise a răspuns: "Strigătul aceasta nu-i nici strigăt de biruitori, nici strigăt de biruiţi; ce aud eu este glasul unor oameni care cântă!" 18 Iar Moise a zis: "Acesta nu este glas de biruitori, nici glas de biruiti; ci eu aud glas de oameni beli".
19 Şi, pe când se apropia de tabără, a văzut viţelul şi jocurile. Moise s-a aprins de mânie, a aruncat tablele din mână şi le-a sfărâmat de piciorul muntelui. 19 Iar dupa ce s-a apropiat de tabara, el a vazut vitelul si jocurile si, aprinzandu-se de manie, a aruncat din mainile sale cele doua table si le-a sfaramat sub munte.
20 A luat viţelul, pe care-l făcuseră ei, şi l-a ars în foc; l-a prefăcut în cenuşă, a presărat cenuşa pe faţa apei şi a dat-o copiilor lui Israel s-o bea. 20 Apoi luand vitelul, pe care-l facusera ei, l-a ars in foc, l-a facut pulbere si, presarandu-l in apa, a dat-o sa o bea fiii lui Israel.
21 Moise a zis lui Aaron: "Ce ţi-a făcut poporul acesta, de ai adus asupra lui un păcat atât de mare?" 21 Dupa aceea a zis catre Aaron: "Ce ti-a facut poporul acesta, de l-ai varat intr-un pacat asa de mare?"
22 Aaron a răspuns: "Să nu se aprindă de mânie domnul meu! Tu singur ştii că poporul acesta este pornit la rău. 22 Iar Aaron a raspuns lui Moise: "Sa nu se aprinda mania domnului meu! Tu stii pe poporul acesta ca e razvratitor.
23 Ei mi-au zis: "Fă-ne un dumnezeu care să meargă înaintea noastră; căci Moise, omul acela care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s-a făcut!" 23 Caci ei mi-au zis: Fa-ne dumnezei, care sa mearga inaintea noastra, caci cu omul acesta, cu Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a intamplat.
24 Eu le-am zis: "Cine are aur, să-l scoată!" Şi mi l-au dat; l-am aruncat în foc, şi din el a ieşit viţelul acesta." 24 Atunci eu le-am zis: Cine are aur sa-l scoata. Si ei l-au scos si mi l-au dat mie si eu l-am aruncat in foc si a iesit acest vitel".
25 Moise a văzut că poporul era fără frâu, căci Aaron îl făcuse să fie fără frâu, spre batjocura vrăjmaşilor săi; 25 Moise, vazand ca poporul acesta e neinfranat, caci Aaron ingaduise sa ajunga neinfranat si de ras inaintea dusmanilor lui,
26 s-a aşezat la uşa taberei şi a zis: "Cine este pentru Domnul să vină la mine!" Şi toţi copiii lui Levi s-au strâns la el. 26 A stat la intrarea taberei si a zis: "Cine este pentru Domnul sa vina la mine!" Si s-au adunat la el toti fiii lui Levi.
27 El le-a zis: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: "Fiecare din voi să se încingă cu sabia; mergeţi şi străbateţi tabăra de la o poartă la alta, şi fiecare să omoare pe fratele, pe prietenul şi pe ruda sa." 27 Iar Moise le-a zis: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Sa-si incinga fiecare din voi sabia sa la sold si strabatand tabara de la o intrare pana la cealalta, inainte si inapoi, sa ucida fiecare pe fratele sau, pe prietenul sau si pe aproapele sau".
28 Copiii lui Levi au făcut după porunca lui Moise; şi aproape trei mii de oameni au pierit în ziua aceea din popor. 28 Si au facut fiii lui Levi dupa cuvantul lui Moise. In ziua aceea au cazut din popor ca la trei mii de oameni.
29 Moise a zis: "Predaţi-vă azi în slujba Domnului, chiar cu jertfa fiului şi fratelui vostru, pentru ca binecuvântarea Lui să vină astăzi peste voi!" 29 Caci Moise le zisese fiilor lui Levi: "Afierositi-va astazi mainile voastre Domnului, fiecare prin fiul sau sau prin fratele sau, ca sa va trimita El astazi binecuvantare!"
30 A doua zi, Moise a zis poporului: "Aţi făcut un păcat foarte mare. Am să mă sui acum la Domnul: poate că voi căpăta iertare pentru păcatul vostru." 30 Iar a doua zi a zis Moise catre popor: "Ati facut pacat mare; ma voi sui acum la Domnul sa vad nu cumva voi sterge pacatul vostru".
31 Moise s-a întors la Domnul şi a zis: "Ah! poporul acesta a făcut un păcat foarte mare! Şi-au făcut un dumnezeu de aur. 31 Si s-a intors Moise la Domnul si a zis: "O, Doamne, poporul acesta a savarsit pacat mare, facandu-si dumnezeu de aur.
32 Iartă-le acum păcatul! Dacă nu, atunci, şterge-mă din cartea Ta, pe care ai scris-o!" 32 Rogu-ma acum, de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe mine din cartea Ta, in care m-ai scris!"
33 Domnul a zis lui Moise: "Pe cel ce a păcătuit împotriva Mea, pe acela îl voi şterge din cartea Mea. 33 Zis-a Domnul catre Moise: "Pe acela care a gresit inaintea Mea il voi sterge din cartea Mea.
34 Du-te, dar, şi du poporul unde ţi-am spus. Iată, Îngerul Meu va merge înaintea ta, dar în ziua răzbunării Mele, îi voi pedepsi pentru păcatul lor!" 34 Iar acum mergi si du poporul acesta la locul unde ti-am zis. Iata ingerul Meu va merge inaintea ta si in ziua cercetarii Mele voi pedepsi pacatul lor".
35 Domnul a lovit cu urgie poporul, pentru că făcuse viţelul făurit de Aaron. 35 Astfel a lovit Domnul poporul, pentru vitelul ce isi facuse, pe care-l turnase Aaron.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***