Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 25

1 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: 1 Atunci a grait Dumnezeu cu Moise si a zis:
2 "Vorbeşte copiilor lui Israel să-Mi aducă un dar; să-l primiţi pentru Mine de la orice om care-l va da cu tragere de inimă. 2 "Spune fiilor lui Israel sa-Mi aduca prinoase: de la tot omul, pe care-l lasa inima sa dea, sa primesti prinoase pentru Mine.
3 Iată ce veţi primi de la ei ca dar: aur, argint şi aramă; 3 Iar prinoasele ce vei primi de la ei sunt acestea: aur, argint si arama;
4 materii vopsite în albastru, purpuriu, cârmâziu, pânză de in subţire şi păr de capră; 4 Matase violeta, purpurie si stacojie, in si par de capra.
5 piei de berbeci vopsite în roşu şi piei de viţel de mare; lemn de salcâm; 5 Piei de berbec vopsite rosu, piei de vitel de mare si lemn de salcam;
6 untdelemn pentru sfeşnic, mirodenii pentru untdelemnul ungerii şi pentru tămâia mirositoare; 6 Untdelemn pentru candele, aromate pentru mirul de uns si pentru miresmele de tamaiere;
7 pietre de onix şi alte pietre pentru efod (umerar) şi pieptar. 7 Piatra de sardiu si pietre de pus la efod si la hosen.
8 Să-Mi facă un Locaş Sfânt, şi Eu voi locui în mijlocul lor. 8 Din acestea sa-Mi faci locas sfant si voi locui in mijlocul lor.
9 Să faceţi Cortul şi toate vasele lui după chipul pe care ţi-l voi arăta." 9 Cortul si toate vasele si obiectele lui sa le faci dupa modelul ce-ti voi arata Eu; asa sa le faci!
10 Să facă un chivot de lemn de salcâm; lungimea lui să fie de doi coţi şi jumătate, lăţimea de un cot şi jumătate, şi înălţimea de un cot şi jumătate. 10 Chivotul legii sa-l faci din lemn de salcam: lung de doi coti si jumatate, larg de un cot si jumatate si inalt de un cot si jumatate.
11 Să-l poleieşti cu aur curat, să-l poleieşti pe dinăuntru şi pe din afară, şi să-i faci un chenar de aur de jur împrejur. 11 Sa-l fereci cu aur curat, si pe dinauntru si pe din afara. Sus, imprejurul lui, sa-i faci cununa impletita de aur.
12 Să torni pentru el patru verigi de aur şi să le pui la cele patru colţuri ale lui: două verigi de o parte şi două verigi de cealaltă parte. 12 Apoi sa torni pentru el patru inele de aur si sa le prinzi in cele patru colturi de jos ale lui: doua inele pe o latura si doua inele pe cealalta latura.
13 Să faci nişte drugi de lemn de salcâm şi să-i poleieşti cu aur. 13 Sa faci parghii din lemn de salcam si sa le imbraci cu aur.
14 Să vâri drugii în verigile de pe laturile chivotului, ca să slujească la ducerea chivotului; 14 Si sa vari parghiile prin inelele de pe laturile chivotului, incat cu ajutorul lor sa se poarte chivotul.
15 drugii vor rămâne în verigile chivotului şi nu vor fi scoşi din ele. 15 Parghiile sa fie necontenit in inelele chivotului.
16 Să pui în chivot mărturia pe care ţi-o voi da. 16 Iar in chivot sa pui legea, pe care ji-o voi da.
17 Să faci un capac al ispăşirii de aur curat; lungimea lui să fie de doi coţi şi jumătate, şi lăţimea lui de un cot şi jumătate. 17 Sa faci si capac la chivot, de aur curat, lung de doi coti si jumatate, si lat de un cot si jumatate.
18 Să faci doi heruvimi de aur, să-i faci de aur bătut, la cele două capete ale capacului ispăşirii; 18 Apoi sa faci doi heruvimi de aur; si sa-i faci ca dintr-o bucata, ca si cum ar rasari din cele doua capete ale capacului;
19 să faci un heruvim la un capăt şi un heruvim la celălalt capăt; să faceţi heruvimii aceştia ieşind din capacul ispăşirii la cele două capete ale lui. 19 Sa pui un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat al capacului.
20 Heruvimii să fie cu aripile întinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispăşirii, şi cu feţele întoarse una spre alta; heruvimii să aibă faţa întoarsă spre capacul ispăşirii. 20 Si heruvimii sa-i faci ca si cum ar iesi din capac. Heruvimii acestia sa fie cu aripile intinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fetele sa si le aiba unul spre altul; spre capac sa fie fetele heruvimilor.
21 Să pui capacul ispăşirii pe chivot, şi în chivot să pui mărturia pe care ţi-o voi da. 21 Apoi sa pui acest capac deasupra la chivot, iar in chivot sa pui legea ce iti voi da.
22 Acolo Mă voi întâlni cu tine; şi de la înălţimea capacului ispăşirii, dintre cei doi heruvimi aşezaţi pe chivotul mărturiei, îţi voi da toate poruncile Mele pentru copiii lui Israel. 22 Acolo, intre cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii, Ma voi descoperi tie si iti voi grai de toate, cate am a porunci prin tine fiilor lui Israel.
23 Să faci o masă de lemn de salcâm; lungimea ei să fie de doi coţi, lăţimea de un cot, şi înălţimea de un cot şi jumătate. 23 Sa faci apoi masa din lemn de salcam: lunga de doi coti, lata de un cot, inalta de un cot si jumatate.
24 S-o poleieşti cu aur curat şi să-i faci un chenar de aur de jur împrejur. 24 S-o imbraci cu aur curat si sa-i faci imprejur cununa de aur, impletita.
25 Să-i faci împrejur un pervaz de un lat de mână; peste el să pui un chenar de aur de jur împrejur. 25 Sa mai faci imprejurul ei pervaz inalt de o palma si imprejurul pervazului sa faci cununa de aur.
26 Să faci pentru masă patru verigi de aur şi să pui verigile în cele patru colţuri, care vor fi la cele patru picioare ale ei. 26 Sa mai faci patru inele de aur si sa prinzi cele patru inele sub cununa, in cele patru colturi de la picioarele mesei.
27 Verigile să fie lângă pervaz, şi în ele se vor vârî drugii, ca să ducă masa. 27 Inelele sa fie in pervaz ca niste torti pentru parghii, ca sa se poarte cu ele masa.
28 Drugii să-i faci din lemn de salcâm şi să-i acoperi cu aur; şi ei vor sluji la ducerea mesei. 28 Iar parghiile sa le faci din lemn de salcam, sa le fereci cu aur curat si cu ele se va purta masa.
29 Să-i faci farfurii, căţui, potire şi ceşti, ca să slujească la jertfele de băutură: să le faci de aur curat. 29 Apoi sa faci pentru ea talere, cadelnite, pahare si cupe, ca sa torni cu ele; acestea sa le faci din aur curat.
30 Să pui pe masă pâinile pentru punerea înainte, ca să fie necurmat înaintea Mea. 30 Iar pe masa sa pui painile punerii inainte, care se vor afla pururea inaintea Mea.
31 Să faci un sfeşnic de aur curat: sfeşnicul acesta să fie făcut de aur bătut: piciorul, fusul, potiraşele, gămălioarele şi florile lui să fie dintr-o bucată. 31 Sa faci sfesnic din aur curat. Sfesnicul sa-l faci batut din ciocan: fusul, bratele, cupele, nodurile si florile lui sa fie dintr-o bucata.
32 Din laturile lui să iasă şase braţe; trei braţe ale sfeşnicului dintr-o parte, şi trei braţe ale sfeşnicului din cealaltă parte. 32 Sase brate sa iasa pe cele doua laturi ale lui: trei brate ale sfesnicului sa fie pe o latura a lui si trei brate ale sfesnicului sa fie pe cealalta latura.
33 Pe un braţ să fie trei potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor, şi pe celălalt braţ trei potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor; tot aşa să fie şi cele şase braţe care ies din sfeşnic. 33 El va avea la un brat trei cupe in forma florii de migdal, cu nodurile si florile lor, si la alt brat va avea trei cupe in forma florii de migdal, cu nodurile si florile lor. Asa vor avea toate cele sase brate, ce ies din fusul sfesnicului.
34 Pe fusul sfeşnicului să fie patru potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor. 34 Iar pe fusul sfesnicului sa fie patru cupe in forma florii de migdal, cu nodurile si florile lor:
35 Să fie o gămălioară sub cele două braţe care ies din fusul sfeşnicului, o gămălioară sub alte două braţe, şi o gămălioară sub alte două braţe; tot aşa să fie şi sub cele şase braţe care ies din sfeşnic. 35 Un nod sub doua brate, un alt nod sub alte doua brate si un al treilea nod sub cele din urma doua brate, iar in varful fusului sfesnicului sa fie inca o cupa in forma florii de migdal cu nodul si floarea ei.
36 Gămălioarele şi braţele sfeşnicului să fie dintr-o singură bucată; totul să fie de aur bătut, de aur curat. 36 Nodurile si ramurile acestea sa fie dintr-o bucata cu sfesnicul. El trebuie sa fie lucrat tot cu ciocanul, dintr-o singura bucata de aur curat.
37 Să faci cele şapte candele, care vor fi puse deasupra, aşa ca să lumineze în faţă. 37 Sa-i faci sapte candele si sa pui in el candelele acestea, ca sa lumineze latura din fata lui.
38 Mucările şi cenuşarele lui să fie de aur curat. 38 Sa-i faci mucari si tavite de aur curat.
39 Se va întrebuinţa un talant de aur curat pentru facerea sfeşnicului cu toate uneltele lui. 39 Dintr-un talant de aur curat sa se faca toate obiectele acestea.
40 Vezi să faci după chipul care ţi s-a arătat pe munte. 40 Vezi sa faci acestea toate dupa modelul ce ti s-a aratat in munte".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***