Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 2

1 Un om din casa lui Levi luase de nevastă pe o fată a lui Levi. 1 Un om oarecare, din semintia lui Levi, si-a luat femeie din fetele lui Levi.
2 Femeia aceasta a rămas însărcinată şi a născut un fiu. A văzut că este frumos şi l-a ascuns trei luni. 2 Femeia aceea a luat in pantece si a nascut un baiat si, vazand ca e frumos, l-a ascuns vreme de trei luni.
3 Nemaiputând să-l ascundă, a luat un sicriaş de papură, pe care l-a uns cu lut şi cu smoală; a pus copilul în el şi l-a aşezat între trestii, pe malul râului. 3 Dar, fiindca nu putea sa-l mai doseasca, a luat mama lui un cos de papura si l-a uns cu catran si cu smoala si punand copilul in el l-a asezat in papuris, la marginea raului.
4 Sora copilului pândea la o depărtare oarecare, ca să vadă ce are să i se întâmple. 4 Iar sora copilului pandea de departe ca sa vada ce are sa i se intample.
5 Fata lui faraon s-a coborât la râu să se scalde; şi fetele care o însoţeau se plimbau pe marginea râului. Ea a zărit sicriaşul în mijlocul trestiilor şi a trimis pe roaba ei să-l ia. 5 Atunci s-a pogorat fata lui Faraon la rau sa se scalde, si roabele ei o insotira pe malul raului. Si vazand cosul in papuris, ea a trimis pe una din roabele sale sa-l aduca.
6 L-a deschis şi a văzut copilul: era un băieţaş care plângea. I-a fost milă de el şi a zis: "Este un copil de al evreilor!" 6 Si, deschizandu-l, a vazut copilul: era un baiat care plangea. Atunci i s-a facut mila de el fetei lui Faraon si a zis: "Acesta este dintre copiii Evreilor".
7 Atunci sora copilului a zis fetei lui faraon: "Să mă duc să-ţi chem o doică dintre femeile evreilor, ca să-ţi alăpteze copilul?" 7 Iar sora copilului a zis catre fata lui Faraon: "Voiesti sa ma duc sa-ti chem o doica dintre evreice, ca sa alapteze copilul?"
8 "Du-te", i-a răspuns fata lui faraon. Şi fata s-a dus şi a chemat pe mama copilului. 8 Fata lui Faraon i-a zis: "Du-te!" Si s-a dus copila si a chemat pe mama pruncului.
9 Fata lui faraon i-a zis: "Ia copilul acesta, alăptează-mi-l, şi îţi voi plăti." Femeia a luat copilul şi l-a alăptat. 9 Atunci fata lui Faraon i-a zis: "Ia-mi copilul acesta si mi-l alapteaza, ca eu am sa-ti platesc! " si a luat femeia copilul si l-a alaptat.
10 Copilul a crescut, şi ea l-a adus fetei lui faraon; şi el i-a fost fiu. I-a pus numele Moise; "căci", a zis ea, "l-am scos din ape." 10 Dupa ce a crescut copilul, doica l-a dus la fata lui Faraon si i-a fost ca fiu si i-a pus numele Moise, pentru ca isi zicea: "Din apa l-am scos!"
11 În vremea aceea, Moise, crescând mare, a ieşit pe la fraţii săi şi a fost martor la muncile lor grele. A văzut pe un egiptean care bătea pe un evreu, unul dintre fraţii lui. 11 Iar dupa multa vreme, cand se facuse mare, Moise a iesit la fiii lui Israel, fratii sai, si a vazut muncile lor cele grele. Cu prilejul acesta a vazut el pe un egiptean ca batea pe un evreu dintre fiii lui Israel, fratii sai;
12 S-a uitat în toate părţile şi, văzând că nu este nimeni, a omorât pe egiptean şi l-a ascuns în nisip. 12 Si cautand incoace si incolo si nevazand pe nimeni, el a ucis pe egiptean si l-a ascuns in nisip.
13 A ieşit şi în ziua următoare; şi iată că doi evrei se certau. A zis celui ce n-avea dreptate: "Pentru ce loveşti pe semenul tău?" 13 Apoi iesind iarasi a doua zi, a vazut doi evrei certandu-se si a zis asupritorului: "pentru ce bati pe aproapele tau?"
14 Şi omul acela a răspuns: "Cine te-a pus pe tine mai mare şi judecător peste noi? Nu cumva ai de gând să mă omori şi pe mine, cum ai omorât pe egipteanul acela?" Moise s-a temut şi a zis: "Nu mai încape îndoială că faptul este cunoscut." 14 Acela insa i-a raspuns: "Cine te-a pus capetenie si judecator peste noi? Nu cumva vrei sa ma omori si pe mine, cum ai omorat ieri pe egipteanul acela?" Si s-a spaimantat Moise si a zis: "Cu adevarat s-a vadit fapta aceasta!"
15 Faraon a aflat ce se petrecuse şi căuta să omoare pe Moise. Dar Moise a fugit dinaintea lui faraon şi a locuit în ţara Madian. A şezut lângă o fântână. 15 Iar daca a aflat Faraon de fapta aceasta, el a voit sa ucida pe Moise. Moise insa a fugit de la fata lui Faraon si s-a dus in tara Madian; si sosind in tara Madian, s-a oprit la o fantana.
16 Preotul din Madian avea şapte fete. Ele au venit să scoată apă şi au umplut jgheaburile ca să adape turma tatălui lor. 16 Preotul din Madian insa avea sapte fete, care pasteau oile tatalui lor. Si venind acestea au scos apa si au umplut adapatorile, ca sa adape oile tatalui lor.
17 Dar au venit păstorii şi le-au luat la goană. Atunci Moise s-a sculat, le-a ajutat şi le-a adăpat turma. 17 Dar pastorii venind, le-au alungat. Atunci s-a sculat Moise si le-a aparat, le-a scos apa si le-a adapat oile.
18 Când s-au întors ele la tatăl lor Reuel, el a zis: "Pentru ce vă întoarceţi aşa de curând azi?" 18 Mergand ele la tatal lor Raguel, acesta le-a zis: "Cum de ati venit astazi asa de curand?"
19 Ele au răspuns: "Un egiptean ne-a scăpat din mâna păstorilor şi chiar ne-a scos apă şi a adăpat turma." 19 Iar ele au zis: "Un egiptean oarecare ne-a aparat de pastori, ne-a scos apa si ne-a adapat oile noastre!"
20 Şi el a zis fetelor: "Unde este? Pentru ce aţi lăsat acolo pe omul acela! Chemaţi-l să mănânce pâine!" 20 Zis-a acela catre fiicele sale: "Dar unde este acela? De ce l-ati lasat? Chemati-l si dati-i sa manance paine!"
21 Moise s-a hotărât să locuiască la omul acela, care i-a dat de nevastă pe fiica sa Sefora. 21 Si a ramas Moise la omul acela si i-a dat pe fiica sa Sefora de sotie.
22 Ea a născut un fiu, căruia el i-a pus numele Gherşom "căci", a zis el, "locuiesc ca străin într-o ţară străină." 22 Aceasta, luand in pantece, a nascut un fiu si i-a pus Moise numele Gherson, zicand: "Am ajuns pribeag in tara straina". Si luand iarasi in pantece, femeia a nascut alt fiu si i-a pus numele Eliezer, pentru ca si-a zis: "Dumnezeul tatalui meu mi-a fost ajutor si m-a scapat din mana lui Faraon".
23 După multă vreme, împăratul Egiptului a murit; şi copiii lui Israel gemeau încă din pricina robiei şi scoteau strigăte deznădăjduite. Strigătele acestea, pe care li le smulgea robia, s-au suit până la Dumnezeu. 23 Apoi, dupa trecere de vreme multa, a murit regele Egiptului, de care fugise Moise. Fiii lui Israel insa gemeau sub povara muncilor si strigau si strigarea lor din munca s-a suit pana la Dumnezeu.
24 Dumnezeu a auzit gemetele lor şi Şi-a adus aminte de legământul Său făcut cu Avraam, Isaac şi Iacov. 24 Auzind suspinele lor, Dumnezeu Si-a adus aminte de legamantul Sau pe care il facuse cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov.
25 Dumnezeu a privit spre copiii lui Israel şi a luat cunoştinţă de ei. 25 De aceea a cautat Dumnezeu spre fiii lui Israel si S-a gandit la ei.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***