Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Exodul (Esirea) 1

1 Iată numele fiilor lui Israel, intraţi în Egipt; au intrat cu Iacov fiecare cu familia lui: 1 Numele fiilor lui Israel, care au intrat in Egipt impreuna cu Iacov, tatal lor, aducand fiecare toata casa sa, sunt acestea:
2 Ruben, Simeon, Levi, Iuda, 2 Ruben, Simeon, Levi si Iuda;
3 Isahar, Zabulon, Beniamin, 3 Isahar, Zabulon si Veniamin;
4 Dan, Neftali, Gad şi Aşer. 4 Dan, Neftali, Gad si Aser.
5 Sufletele ieşite din coapsele lui Iacov erau şaptezeci de toate. Iosif era atunci în Egipt. 5 Sufletele insa iesite din Iacov erau de toate saptezeci si cinci, iar Iosif era de mai inainte in Egipt.
6 Iosif a murit, şi toţi fraţii lui, şi toată vârsta aceea de oameni. 6 Dar au murit si Iosif si toti fratii lui si toti cei de pe vremea lor.
7 Fiii lui Israel s-au înmulţit, s-au mărit, au crescut şi au ajuns foarte puternici. Şi s-a umplut ţara de ei. 7 Iar fiii lui Israel s-au nascut in numar mare si s-au inmultit, au crescut si s-au intarit foarte, foarte tare, si s-a umplut tara de ei.
8 Peste Egipt s-a ridicat un nou împărat care nu cunoscuse pe Iosif. 8 Dar s-a ridicat alt rege peste Egipt, care nu cunoscuse pe Iosif.
9 El a zis poporului său: "Iată că poporul copiilor lui Israel este mai mare şi mai puternic decât noi. 9 Acesta a zis catre poporul sau: "Iata, neamul fiilor lui Israel e multime mare si e mai tare decat noi.
10 Veniţi să ne arătăm dibaci faţă de el, ca să nu crească, pentru ca nu cumva, dacă se va întâmpla un război, să se unească şi el cu vrăjmaşii noştri, să ne bată şi să iasă apoi din ţară." 10 Veniti dar sa-i impilam, ca sa nu se mai inmulteasca si ca nu cumva la vreme de razboi sa se uneasca cu vrajmasii nostri si, batandu-ne, sa iasa din tara noastra!"
11 Şi au pus peste ei isprăvnicei, ca să-i asuprească prin munci grele. Astfel a zidit el cetăţile Pitom şi Ramses, ca să slujească de hambare lui faraon. 11 De aceea au pus peste ei supraveghetori de lucrari, ca sa-i impileze cu munci grele. Atunci a zidit Israel cetati tari lui Faraon: Pitom si Ramses, care serveau lui Faraon ca hambare, si cetatea On sau Iliopolis.
12 Dar cu cât îl asupreau mai mult, cu atât se înmulţea şi creştea; şi s-au scârbit de copiii lui Israel. 12 Insa cu cat ii impilau mai mult, cu atat mai mult se inmulteau si se intareau foarte, foarte tare, asa ca Egiptenii se ingrozeau de fiii lui Israel.
13 Atunci egiptenii au adus pe copiii lui Israel la o aspră robie. 13 De aceea Egiptenii sileau inca si mai strasnic la munca pe fiii lui Israel
14 Le-au făcut viaţa amară prin lucrări grele de lut şi cărămizi şi prin tot felul de lucrări de pe câmp, şi în toate muncile acestea, pe care-i sileau să le facă, erau fără niciun pic de milă. 14 Si le faceau viata amara prin munci grele, la lut, la caramida si la tot felul de lucru de camp si prin alte felurite munci, la care-i sileau cu strasnicie.
15 Împăratul Egiptului a poruncit moaşelor evreilor, numite una Şifra, şi cealaltă Pua, 15 Ba, regele Egiptului a poruncit moaselor evreiesti, care se numeau: una Sifra si alta Pua,
16 şi le-a zis: "Când veţi împlini slujba de moaşe pe lângă femeile evreilor şi le veţi vedea pe scaunul de naştere, dacă este băiat, să-l omorâţi; iar dacă este fată, s-o lăsaţi să trăiască." 16 Si le-a zis: "Cand mositi la evreice, sa luati seama cand nasc: de va fi baiat, sa-l omorati, iar de va fi fata, sa o crutati!"
17 Dar moaşele s-au temut de Dumnezeu şi n-au făcut ce le poruncise împăratul Egiptului: ci au lăsat pe copiii de parte bărbătească să trăiască. 17 Moasele insa s-au temut de Dumnezeu si n-au facut cum le poruncise regele Egiptului, ci au lasat si pe baieti sa traiasca.
18 Împăratul Egiptului a chemat pe moaşe şi le-a zis: "Pentru ce aţi făcut lucrul acesta şi aţi lăsat pe copiii de parte bărbătească să trăiască?" 18 Atunci a chemat regele Egiptului pe moase si le-a zis: "pentru ce ati facut asa si ati lasat sa traiasca si copiii de parte barbateasca?"
19 Moaşele au răspuns lui faraon: "Pentru că femeile evreilor nu sunt ca egiptencele; ele sunt vânjoase şi nasc înainte de venirea moaşei." 19 Iar moasele au raspuns lui Faraon: "Femeile evreice nu sunt ca egiptencele, ci ele sunt voinice si nasc pana nu vin moasele la ele".
20 Dumnezeu a făcut bine moaşelor; şi poporul s-a înmulţit şi a ajuns foarte mare la număr. 20 De aceea Dumnezeu a facut bine moaselor, iar poporul lui Israel se inmultea si se intarea mereu.
21 Pentru că moaşele se temuseră de Dumnezeu, Dumnezeu le-a făcut case. 21 Si fiindca moasele se temeau de Dumnezeu, de aceea El le-a intarit neamul.
22 Atunci faraon a dat următoarea poruncă la tot poporul lui: "Să aruncaţi în râu pe orice băiat care se va naşte şi să lăsaţi pe toate fetele să trăiască." 22 Atunci Faraon a poruncit la tot poporul sau si a zis: "Tot copilul de parte barbateasca, ce se va naste Evreilor, sa-l aruncati in Nil, iar fetele sa le lasati sa traiasca toate!"
Capitolul urmator
pixel
***