Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Eclesiastul 7

1 Mai mult face un nume bun decât untdelemnul mirositor, şi ziua morţii, decât ziua naşterii. 1 Mai de pret este un nume bun decat untdelemnul cel binemirositor si ziua mortii decat ziua nasterii.
2 Mai bine să te duci într-o casă de jale decât să te duci într-o casă de petrecere; căci acolo îţi aduci aminte de sfârşitul oricărui om, şi cine trăieşte îşi pune la inimă lucrul acesta. 2 Mai bine este sa mergi in casa de plans, decat sa te duci in casa de ospat, caci acolo se vede sfarsitul omului si cine il vede pune la inima.
3 Mai bună este întristarea decât râsul; căci, prin întristarea feţei, inima se face mai bună. 3 Mai bun este necazul decat rasul, caci intristarea fetei este buna pentru inima.
4 Inima înţelepţilor este în casa de jale, iar inima celor fără minte este în casa petrecerii. 4 Inima celor intelepti este in casa cea cu tanguire, iar inima celor nebuni in casa veseliei.
5 Mai bine să asculţi mustrarea înţeleptului decât să asculţi la cântecul celor fără minte. 5 Mai degraba sa auzi certarea unui intelept, decat sa asculti cantecul celor nebuni;
6 Căci râsul celor fără minte este ca pârâitul spinilor sub căldare. Şi aceasta este o deşertăciune. 6 Ca precum este paraitul spinilor sub caldare, tot asa este si rasul celui nebun. Si aceasta este desertaciune!...
7 Averea luată prin silă înnebuneşte pe cel înţelept, şi mita strică inima. 7 Caci asuprirea poate sa faca nebun pe un intelept, si mita strica inima.
8 Mai bun este sfârşitul unui lucru decât începutul lui; mai bine cel bun la suflet decât cel îngâmfat. 8 Mai bun este sfarsitul unui lucru decat inceputul lui; mai de pret este un duh rabdator decat un duh semet.
9 Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuieşte în sânul nebunilor. 9 Nu te grabi sa te intarati intru duhul tau, pentru ca mania salasluieste in sanul celor nebuni.
10 Nu zice: "Cum se face că zilele de mai înainte erau mai bune decât acestea?", căci nu din înţelepciune întrebi aşa. 10 Nu spune niciodata: "Cum se face ca zilele cele de altadata au fost mai bune decat acestea?" Caci nu din intelepciune intrebi una ca aceasta.
11 Înţelepciunea preţuieşte cât o moştenire, şi chiar mai mult, pentru cei ce văd soarele. 11 Intelepciunea este tot atat tie buna ca si o mostenire de folos celor ce vad soarele,
12 Căci ocrotire dă şi înţelepciunea, ocrotire dă şi argintul; dar un folos mai mult al ştiinţei este că înţelepciunea ţine în viaţă pe cei ce o au. 12 Ca asa este ocrotirea intelepciunii si a banului; dar folosul stiintei este ca intelepciunea tine cu viata pe stapanul ei.
13 Uită-te cu băgare de seamă la lucrarea lui Dumnezeu: cine poate să îndrepte ce a făcut El strâmb? 13 Socoteste cu mintea faptele lui Dumnezeu; cine poate sa indrepte ceea ce El a strambat?
14 În ziua fericirii, fii fericit, şi în ziua nenorocirii, gândeşte-te că Dumnezeu a făcut şi pe una şi pe cealaltă, pentru ca omul să nu mai poată şti nimic din ce va fi după el. 14 In zi de fericire fii bucuros, iar in zi de nenorocire gandeste-te ca Dumnezeu a facut si pe una si pe cealalta, asa ca omul sa nu descopere nimic din cele viitoare.
15 Tot felul de lucruri am văzut în zilele deşertăciunii mele. Este câte un om fără prihană care piere în neprihănirea lui, şi este câte un nelegiuit care o duce mult în răutatea lui. 15 Aceste doua lucruri le-am vazut eu in zilele nimicniciei mele: este cate un drept, care piere intru dreptatea lui, si este cate un nelegiuit care traieste mereu in rautatea lui.
16 Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept: pentru ce să te pierzi singur? 16 Nu fii drept peste masura si nu te arata prea intelept! Pentru ce vrei sa te nimicesti?
17 Dar nu fi nici peste măsură de rău şi nu fi fără minte: pentru ce vrei să mori înainte de vreme? 17 Nu fii nelegiuit pana la sfarsit si nu fii nici nebun; de ce sa mori inainte de timpul tau?
18 Bine este să ţii la aceasta, dar nici pe cealaltă să n-o laşi din mână; căci cine se teme de Dumnezeu scapă din toate acestea. 18 Este bine sa te tii de una si de cealalta sa nu te desfaci, ca cine se teme de Dumnezeu scapa din toate.
19 Înţelepciunea face pe cel înţelept mai tare decât zece viteji care sunt într-o cetate. 19 Intelepciunea da inteleptului mai multa putere decat au zece nerozi intr-o cetate.
20 Fiindcă pe pământ nu este niciun om fără prihană, care să facă binele fără să păcătuiască. 20 Caci nu este om drept pe pamant care sa faca binele si sa nu pacatuiasca.
21 Nu lua nici tu seama la toate vorbele care se spun, ca nu cumva s-auzi pe sluga ta vorbindu-te de rău! 21 Nu lua aminte la toate vorbele pe care cineva le spune, ca nu cumva sa auzi ca sluga ta te graieste de rau;
22 Căci ştie inima ta de câte ori ai vorbit şi tu de rău pe alţii. 22 Caci inima ta singura stie de cate ori si tu ai defaimat pe altii.
23 Toate acestea le-am cercetat cu înţelepciune. Am zis: "Mă voi înţelepţi." Dar înţelepciunea a rămas departe de mine. 23 Toate acestea le-am incercat prin intelepciune si am zis: "Vreau sa fiu intelept!" dar intelepciunea a ramas departe de mine.
24 Cu mult mai departe decât era mai înainte, şi ce adâncă! Cine o va putea găsi? 24 Ceea ce a fost este departe, si adanc, adanc! Cine poate acum sa-i dea de inteles?
25 M-am apucat şi am cercetat toate lucrurile, cu gând să înţeleg, să adâncesc şi să caut înţelepciunea şi rostul lucrurilor, şi să pricep nebunia răutăţii şi rătăcirea prostiei. 25 Si eu m-am silit si inima mea a cercetat si a urmarit stiinta si intelepciunea si buna chibzuiala si mi-am dat seama ca rautatea este o nebunie, iar prostia este zanatica rautate.
26 Şi am găsit că mai amară decât moartea este femeia a cărei inimă este o cursă şi un laţ şi ale cărei mâini sunt nişte lanţuri; cel plăcut lui Dumnezeu scapă de ea, dar cel păcătos este prins de ea. 26 Si am gasit femeia mai amara decat moartea, pentru ca ea este o cursa, inima ei este un lat si mainile ei sunt catuse. Cel ce este bun inaintea lui Dumnezeu scapa, iar pacatosul este prins.
27 Iată ce am găsit, zice Eclesiastul, cercetând lucrurile unul câte unul ca să le pătrund rostul; 27 Iata ce am aflat, zice Ecclesiastul, si inca si altele ca sa pot descoperi intelesul,
28 iată ce-mi caută şi acum sufletul, şi n-am găsit. Din o mie am găsit un om: dar o femeie n-am găsit în toate acestea. 28 Pe care sufletul meu l-a cautat si nu l-a aflat. Am gasit insa un om la o mie, dar n-am gasit nici o femeie din toate cate sant.
29 Numai iată ce am găsit: că Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe şiretenii. 29 Dar iata numai ce am gasit: Dumnezeu a facut pe om drept, iar oamenii nascocesc multe viclesuguri.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***