Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Eclesiastul 10

1 Muştele moarte strică şi acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot aşa puţină nebunie biruie înţelepciunea şi slava. 1 O musca moarta strica amestecul de untdelemn al celui ce pregateste miresme; putina nebunie strica pretul la multa intelepciune.
2 Inima înţeleptului este la dreapta lui, iar inima nebunului la stânga lui. 2 Inima celui intelept este la dreapta lui, iar inima celui nebun la stanga.
3 Şi pe orice drum ar merge nebunul, peste tot îi lipseşte mintea şi spune tuturor că este un nebun! 3 La fel celui nebun cand merge pe drum ii lipseste dreapta pricepere, iar toata lumea zice: "E nebun!"
4 Când izbucneşte împotriva ta mânia celui ce stăpâneşte, nu-ţi părăsi locul, căci sângele rece te păzeşte de mari păcate. 4 Daca mania stapanitorului se ridica impotriva ta, nu te clinti din locul tau. Caci firea domoala inlatura mari neajunsuri.
5 Este un rău pe care l-am văzut sub soare, ca o greşeală care vine de la cel ce cârmuieşte; 5 Am mai luat seama la inca un rau de sub soare, ca o greseala care porneste de la stapanitor:
6 nebunia este pusă în dregătorii înalte, iar bogaţii stau în locuri de jos. 6 Nebunul este ridicat la dregatorii inalte, iar cei vrednici stau in locuri de jos.
7 Am văzut robi călare, şi voievozi mergând pe jos ca nişte robi. 7 Am vazut robi calari pe cai si capetenii mergand ca robii pe jos.
8 Cine sapă groapa altuia cade el în ea, şi cine surpă un zid va fi muşcat de un şarpe. 8 Cel ce sapa o groapa poate sa cada in ea si cel ce darama un zid poate fi muscat de sarpe.
9 Cine sfărâmă pietre este rănit de ele, şi cine despică lemne este în primejdie. 9 Cel ce sfarama pietre se poate rani cu ele, iar cel ce despica lemne se primejduieste.
10 Când se toceşte fierul şi rămâne neascuţit, trebuie să-ţi îndoieşti puterile; de aceea la izbândă ajungi prin înţelepciune. 10 Daca o unealta s-a tocit si nu a fost ascutita, trebuie sa indoim puterile, dar intelepciunea are ca parte izbanda.
11 Când muşcă şarpele, fiindcă n-a fost vrăjit, vrăjitorul n-are niciun câştig din meşteşugul lui. 11 Daca sarpele musca inainte de a fi descantat, atunci descantatorul nu are nici un folos.
12 Cuvintele unui înţelept sunt plăcute, dar buzele nebunului îi aduc pieirea. 12 Graiurile gurii celui intelept sunt har, iar buzele celui nebun il doboara.
13 Cel dintâi cuvânt care-i iese din gură este nebunie, şi cel din urmă este o nebunie şi mai rea. 13 Inceputul cuvintelor gurii lui este prostia, iar sfarsitul graiului lui nebunie curata.
14 Nebunul spune o mulţime de vorbe, măcar că omul nu ştie ce se va întâmpla; şi cine-i va spune ce va fi după el? 14 Nebunul sporeste vorbele. Omul nu stie ce va fi dupa el, caci cine ii va spune ce se va intampla dupa el?
15 Truda nebunului oboseşte pe cel ce nu cunoaşte drumul spre cetate. 15 Munca oboseste pe cel nebun; cine nu stie drumul nu poate sa se duca in cetate.
16 Vai de tine, ţară al cărei împărat este un copil şi ai cărei voievozi benchetuiesc de dimineaţă! 16 Vai de tine, tara, care ai un copil rege si capeteniile tale mananca dis-de-dimineata!
17 Ferice de tine, ţară al cărei împărat este de neam mare şi ai cărei voievozi mănâncă la vremea potrivită ca să-şi întărească puterile, nu ca să se dedea la beţie! 17 Fericita esti tu, tara, care ai rege un fecior de neam mare si capeteniile tale mananca la vreme, ca toti oamenii, si nu se dau la bautura.
18 Când mâinile sunt leneşe, se lasă grinda, şi, când se lenevesc mâinile, plouă în casă. 18 Din pricina lenei, grinzile casei se lasa, iar cand stai cu mainile in sin, apa picura in casa.
19 Ospeţele se fac pentru petrecere, vinul înveseleşte viaţa, iar argintul le dă pe toate. 19 Ospetele se fac pentru a gusta placerea; vinul inveseleste viata si banii raspund la toate.
20 Nu blestema pe împărat, nici chiar în gând, şi nu blestema pe cel bogat în odaia în care te culci; căci s-ar putea întâmpla ca pasărea cerului să-ţi ducă vorba, şi un sol înaripat să-ţi dea pe faţă vorbele. 20 Chiar in gandul tau nu blestema pe rege si in camara unde dormi nu defaima pe cel puternic; caci pasarile cerului pot sa duca un cuvant si neamul celor inaripate sa dea vorba ta pe fata.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***