Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 8

1 Să păziţi şi să împliniţi toate poruncile pe care vi le dau astăzi, ca să trăiţi, să vă înmulţiţi şi să intraţi în stăpânirea ţării pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor voştri. 1 "Siliti-va sa impliniti toate poruncile acestea pe care vi le dau eu astazi, ca sa fiti vii si sa va inmultiti si sa va duceti sa luati in stapanire pamantul cel bun pe care cu juramant 1-a fagaduit Domnul Dumnezeul parintilor vostri.
2 Adu-ţi aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani în pustiu, ca să te smerească şi să te încerce, ca să-ţi cunoască pornirile inimii şi să vadă dacă ai să păzeşti sau nu poruncile Lui. 2 Sa-ti aduci aminte de toata calea pe care te-a povatuit Domnul Dumnezeul tau prin pustie de acum patruzeci de ani, ca sa te smereasca, ca sa te incerce si ca sa afle ce este in inima ta si de ai sa pazesti sau nu poruncile Lui.
3 Astfel, te-a smerit, te-a lăsat să suferi de foame şi te-a hrănit cu mană, pe care nici tu n-o cunoşteai şi nici părinţii tăi n-o cunoscuseră, ca să te înveţe că omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice lucru care iese din gura Domnului trăieşte omul. 3 Te-a smerit, te-a pedepsit cu foamea si te-a hranit cu mana pe care nu o cunosteai si pe care nu o cunosteau nici parintii tai, ca sa-ti arate ca nu numai cu paine traieste omul, ci ca omul traieste si cu tot Cuvantul ce iese din gura Domnului.
4 Haina nu ţi s-a învechit pe tine şi nici nu ţi s-au umflat picioarele, în timpul acestor patruzeci de ani. 4 Haina ta nu s-a invechit pe tine si piciorul tau n-a capatat bataturi in acesti patruzeci de ani.
5 Recunoaşte, dar, în inima ta că Domnul Dumnezeul tău te mustră, cum mustră un om pe copilul lui. 5 Dar sa stii in inima ta ca Domnul Dumnezeul tau te invata, cum invata omul pe fiul sau.
6 Să păzeşti poruncile Domnului Dumnezeului tău, ca să umbli în căile Lui, şi să te temi de El. 6 Pazeste dar poruncile Domnului Dumnezeului tau, umbland in caile Lui si temandu-te de El.
7 Căci Domnul Dumnezeul tău are să te ducă într-o ţară bună, ţară cu pâraie de apă, cu izvoare şi cu lacuri, care ţâşnesc din văi şi munţi; 7 Ca Domnul Dumnezeul tau te va duce intr-o tara buna, tara de curgeri de apa, de izvoare si de ape adanci, care tasnesc in vai si in munti;
8 ţară cu grâu, cu orz, cu vii, cu smochini şi cu rodii; ţară cu măslini şi cu miere; 8 Tara in care se afla: grau, orz, vita de vie, smochine si rodii;
9 ţară unde vei mânca pâine din belşug, unde nu vei duce lipsă de nimic; ţară, ale cărei pietre sunt de fier, şi din ai cărei munţi vei scoate aramă. 9 Intr-o tara unde sunt maslini, untdelemn si miere, in care fara lipsa vei manca painea ta si nu vei duce lipsa de nimic; in care pietrele au fier si din muntii careia vei scoate arama.
10 Când vei mânca şi te vei sătura, să binecuvântezi pe Domnul, Dumnezeul tău, pentru ţara cea bună pe care ţi-a dat-o. 10 Cand insa vei manca si te vei satura, sa binecuvantezi pe Domnul Dumnezeul tau pentru tara cea buna pe care ti-a dat-o.
11 Vezi să nu uiţi pe Domnul Dumnezeul tău, până acolo încât să nu păzeşti poruncile, rânduielile şi legile Lui, pe care ţi le dau azi. 11 Fereste-te de a uita pe Domnul Dumnezeul tau si de a nu pazi poruncile Lui, legile Lui si hotararile Lui pe care ti le spun eu astazi.
12 Când vei mânca şi te vei sătura, când vei zidi şi vei locui în case frumoase, 12 Cand vei manca si te vei satura si iti vei face case frumoase si vei trai in ele;
13 când vei vedea înmulţindu-ţi-se cirezile de boi şi turmele de oi, mărindu-ţi-se argintul şi aurul, şi crescându-ţi tot ce ai, 13 Cand vei avea multe vite mari si marunte si mult argint si aur si vei avea de toate la tine,
14 ia seama să nu ţi se umfle inima de mândrie şi să nu uiţi pe Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei; 14 Vezi sa nu se mandreasca inima ta si sa nu uiti pe Domnul Dumnezeul tau Care te-a scos din Egipt, din casa robiei;
15 care te-a dus în acel pustiu mare şi grozav, unde erau şerpi înfocaţi şi scorpioni, în locuri uscate şi fără apă, care a făcut să-ţi ţâşnească apă din stânca cea mai tare 15 Care te-a povatuit prin pustiul cel mare si groaznic, unde sunt serpi veninosi, scorpioni si locuri arse de soare si fara de apa;
16 şi care ţi-a dat să mănânci în pustiu mana aceea necunoscută de părinţii tăi, ca să te smerească şi să te încerce şi să-ţi facă bine apoi. 16 Care a scos pentru tine izvor din stanca de cremene, te-a hranit in pustie cu mana pe care tu n-o cunosteai si n-o cunosteau nici parintii tai, ca sa te smereasca si sa te incerce,
17 Vezi să nu zici în inima ta: "Tăria mea şi puterea mâinii mele mi-au câştigat aceste bogăţii." 17 Ca sa-ti faca bine in urma si ca sa nu zici in inima ta: Puterea mea si taria mainii mele mi-au adus bogatia aceasta;
18 Ci adu-ţi aminte de Domnul Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le câştigi, ca să întărească legământul încheiat cu părinţii voştri prin jurământ, cum face astăzi. 18 Ci ca sa-ti aduci aminte de Domnul Dumnezeul tau, ca El iti da putere sa faci bogatie, ca sa-Si tina, ca acum, legamantul Lui, pe care cu juramant l-a intarit cu parintii tai.
19 Dacă vei uita pe Domnul Dumnezeul tău şi vei merge după alţi dumnezei, dacă le vei sluji şi te vei închina înaintea lor, vă spun hotărât azi că veţi pieri. 19 Iar daca vei uita pe Domnul Dumnezeul tau si vei merge dupa dumnezeii altora, vei sluji acelora si te vei inchina lor, va marturisesc astazi pe cer si pe pamant ca veti pieri.
20 Veţi pieri ca şi neamurile pe care le-a pierdut Domnul dinaintea voastră, pentru că nu veţi asculta glasul Domnului Dumnezeului vostru. 20 Cum pier popoarele, pe care Domnul Dumnezeu le pierde dinaintea voastra, asa veti pieri si voi, de nu veti asculta glasul Domnului Dumnezeului vostru!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***