Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 4

1 Acum, Israele, ascultă legile şi poruncile pe care vă învăţ să le păziţi. Împliniţi-le, pentru ca să trăiţi şi să intraţi în stăpânirea ţării pe care v-o dă Domnul Dumnezeul părinţilor voştri. 1 "Asculta dar, Israele: hotararile si legile care va invat eu astazi sa le paziti, ca sa fiti vii, sa va inmultiti si ca sa va duceti sa mosteniti acel pamant pe care Domnul Dumnezeul parintilor vostri vi-l da in stapanire
2 Să n-adăugaţi nimic la cele ce vă poruncesc eu şi să nu scădeţi nimic din ele; ci să păziţi poruncile Domnului Dumnezeului vostru aşa cum vi le dau eu. 2 Sa nu adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu, nici sa lasati ceva din ele; paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astazi.
3 Aţi văzut cu ochii voştri ce a făcut Domnul cu prilejul faptei lui Baal-Peor: Domnul Dumnezeul tău a nimicit din mijlocul tău pe toţi aceia care se duseseră după Baal-Peor. 3 Ochii vostri au vazut toate cate a facut Domnul Dumnezeul vostru cu Baal-Peor; pe tot omul care a urmat lui Baal-Peor 1-a pierdut Domnul Dumnezeul tau din mijlocul tau;
4 Iar voi, care v-aţi alipit de Domnul Dumnezeul vostru sunteţi toţi vii astăzi. 4 Iar voi, cei ce v-ati lipit de Domnul Dumnezeul vostru sunteti vii pana in ziua de astazi.
5 Iată, v-am învăţat legi şi porunci, cum mi-a poruncit Domnul Dumnezeul meu ca să le împliniţi în ţara pe care o veţi lua în stăpânire. 5 Iata, v-am invatat porunci si legi, cum imi poruncise Domnul Dumnezeul meu, ca sa faceti asa in tara aceea in care intrati ca s-o stapaniti.
6 Să le păziţi şi să le împliniţi; căci aceasta va fi înţelepciunea şi priceperea voastră înaintea popoarelor care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi şi vor zice: "Acest neam mare este un popor cu totul înţelept şi priceput!" 6 Sa le paziti asadar si sa le impliniti, caci in aceasta sta intelepciunea voastra si cumintenia voastra inaintea ochilor popoarelor care, auzind de toate legiuirile acestea, vor zice: Numai acest popor mare este popor intelept si priceput.
7 Care este, în adevăr, neamul acela aşa de mare încât să fi avut pe dumnezeii lui aşa de aproape cum avem noi pe Domnul Dumnezeul nostru, ori de câte ori Îl chemăm? 7 Caci este oare vreun popor mare, de care dumnezeii lui sa fie asa de aproape, cit de aproape este de noi Domnul Dumnezeul nostru, oricand Il chemam?
8 Şi care este neamul acela aşa de mare încât să aibă legi şi porunci aşa de drepte, cum este toată Legea aceasta pe care v-o pun astăzi înainte? 8 Sau este vreun popor mare, care sa aiba astfel de asezaminte si legi drepte, cum este toata legea aceasta pe care v-o infatisez eu astazi?
9 Numai ia seama asupra ta şi veghează cu luare aminte asupra sufletului tău, în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscut copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. 9 Decat numai pazeste-te si iti fereste cu ingrijire sufletul tau, ca sa nu uiti acele lucruri pe care le-au vazut ochii tai si sa nu-ti iasa ele de la inima in toate zilele vietii tale; sa le spui fiilor si fiilor feciorilor tai.
10 Adu-ţi aminte de ziua când te-ai înfăţişat înaintea Domnului Dumnezeului tău, la Horeb, când Domnul mi-a zis: "Strânge poporul la Mine! Căci vreau să-i fac să audă cuvintele Mele, ca să înveţe să se teamă de Mine tot timpul cât vor trăi pe pământ; şi să înveţe şi pe copiii lor să le păzească." 10 Sa le spui de ziua aceea in care ai stat tu inaintea Domnului Dumnezeului tau, la Horeb, de ziua adunarii cand a zis Domnul catre mine: Aduna la Mine poporul si Eu ii voi vesti cuvintele Mele, din care se vor invata ei a se teme de Mine in toate zilele vietii lor de pe pamant si vor invata pe fiii lor.
11 Voi v-aţi apropiat şi aţi stat la poalele muntelui. Muntele era aprins, şi flăcările se ridicau până în inima cerului. Era întuneric, nori şi negură deasă. 11 Atunci v-ati apropiat si ati stat sub munte, muntele ardea cu foc pana la cer si era negura, nor si intuneric.
12 Şi Domnul v-a vorbit din mijlocul focului; voi aţi auzit sunetul cuvintelor Lui, dar n-aţi văzut niciun chip, ci aţi auzit doar un glas. 12 Iar Domnul v-a grait de pe munte din mijlocul focului; si glasul cuvintelor Lui l-ati auzit, iar fata Lui n-ati vazut-o, ci numai glasul I l-ati auzit.
13 El Şi-a vestit legământul Său, pe care v-a poruncit să-l păziţi, cele zece porunci; şi le-a scris pe două table de piatră. 13 Atunci v-a descoperit El legamantul Sau, cele zece porunci, pe care v-a poruncit sa le impliniti, si le-a scris pe doua lespezi de piatra.
14 În vremea aceea, Domnul mi-a poruncit să vă învăţ legi şi porunci, ca să le împliniţi în ţara pe care o veţi lua în stăpânire. 14 In vremea aceea mi-a poruncit Domnul sa va invat poruncile si legile Lui, ca sa le impliniti in tara aceea in care intrati ca s-o stapaniti.
15 Fiindcă n-aţi văzut niciun chip în ziua când v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, 15 Tineti dar bine minte ca in ziua aceea, cand Domnul v-a grait din mijlocul focului, de pe muntele Horeb, n-ati vazut nici un chip.
16 ca nu cumva să vă stricaţi şi să vă faceţi un chip cioplit sau o înfăţişare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, 16 Sa nu gresiti dar si sa nu va faceti chipuri cioplite, sau inchipuiri ale vreunui idol, care sa infatiseze barbat sau femeie,
17 sau chipul vreunui dobitoc de pe pământ sau chipul vreunei păsări care zboară în ceruri, 17 Sau inchipuirea vreunui dobitoc de pe pamant, sau inchipuirea vreunei pasari ce zboara sub cer,
18 sau chipul vreunui dobitoc care se târăşte pe pământ sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pământului. 18 Sau inchipuirea vreunei jivine, ce se taraste pe pamant, sau inchipuirea vreunui peste din apa, de sub pamant;
19 Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicându-ţi ochii spre cer, şi văzând soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii târât să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sunt lucruri pe care Domnul Dumnezeul tău le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, sub cerul întreg. 19 Sau, privind la cer si vazand soarele, luna, stelele si toata ostirea cerului, sa nu te lasi amagit ca sa te inchini lor, nici sa le slujesti, pentru ca Domnul Dumnezeul tau le-a lasat pentru toate popoarele de sub cer.
20 Dar pe voi, Domnul v-a luat şi v-a scos din cuptorul de fier al Egiptului, ca să-I fiţi un popor pus deoparte, cum sunteţi azi. 20 Iar pe voi v-a luat Domnul Dumnezeu si v-a scos din cuptorul cel de fier, din tara Egiptului, ca sa-I fiti Lui popor de mostenire, cum sunteti acum.
21 Şi Domnul S-a mâniat pe mine, din pricina voastră: şi a jurat ca eu să nu trec Iordanul şi să nu intru în ţara aceea bună pe care ţi-o dă ca moştenire Domnul Dumnezeul tău. 21 Domnul Dumnezeu S-a maniat insa pe mine pentru voi si S-a jurat ca eu nu voi trece Iordanul acesta si nu voi intra in acel pamant bun pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie de mostenire.
22 Eu voi muri deci în ţara aceasta de aici, nu voi trece Iordanul; dar voi îl veţi trece şi veţi stăpâni ţara aceea bună. 22 Eu voi muri in pamantul acesta, fara sa trec Iordanul, iar voi veti trece si veti lua in stapanire acel pamant bun.
23 Vegheaţi asupra voastră, ca să nu daţi uitării legământul pe care l-a încheiat cu voi Domnul Dumnezeul vostru şi să nu faceţi vreun chip cioplit, nici vreo înfăţişare oarecare pe care ţi-a oprit Domnul Dumnezeul tău, s-o faci. 23 Luati seama sa nu uitati legamantul Domnului Dumnezeului vostru pe care 1-a incheiat cu voi si sa nu va faceti idoli care ar inchipui ceva, precum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.
24 Căci Domnul Dumnezeul tău este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos. 24 Caci Domnul Dumnezeul tau este foc mistuitor, Dumnezeu zelos.
25 Când vei avea copii, şi copii din copiii tăi, şi vei fi de multă vreme în ţară, dacă vă veţi strica, dacă vă veţi face chipuri cioplite, înfăţişări ale vreunui lucru, dacă veţi face ce este rău înaintea Domnului Dumnezeului vostru, ca să-L mâniaţi 25 Iar de ti se vor naste fii si fiilor tai fii si, traind mult pe pamant, veti cadea in pacat si va veti face chipuri cioplite, care sa inchipuiasca ceva, de veti face ceva ce este rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru ca sa-L maniati,
26 iau astăzi martor împotriva voastră cerul şi pământul - că veţi pieri de o moarte repede din ţara pe care o veţi lua în stăpânire dincolo de Iordan şi nu veţi avea zile multe în ea, căci veţi fi nimiciţi de tot. 26 Va marturisesc astazi pe cer si pe pamant ca veti pierde curand pamantul, pentru a carui mostenire treceti acum Iordanul; nu veti trai multa vreme pe el, ci veti pieri.
27 Domnul vă va împrăştia printre popoare şi nu veţi rămâne decât un mic număr în mijlocul neamurilor unde vă va duce Domnul. 27 Domnul va va imprastia prin toate popoarele si veti ramane putini la numar printre toate popoarele la care va va duce Domnul.
28 Şi acolo veţi sluji unor dumnezei, care sunt o lucrare făcută de mâini omeneşti, de lemn şi de piatră, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să mănânce, nici să miroasă. 28 Veti sluji acolo altor dumnezei, facuti de maini omenesti din lemn si piatra, care nu vad si nu aud, care nu mananca si nu au miros.
29 Şi dacă de acolo vei căuta pe Domnul Dumnezeul tău, Îl vei găsi, dacă-L vei căuta din toată inima ta şi din tot sufletul tău. 29 Dar cand vei cauta acolo pe Domnul Dumnezeul tau, Il vei gasi, de-L vei cauta cu toata inima ta si cu tot sufletul tau.
30 Şi după ce ţi se vor întâmpla toate aceste lucruri în strâmtorarea ta, în zilele de pe urmă, te vei întoarce la Domnul Dumnezeul tău şi vei asculta glasul Lui; 30 Cand vei fi la necaz si cand te vor ajunge toate acestea in curgerea vremii, te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si vei asculta glasul Lui.
31 căci Domnul Dumnezeul tău este un Dumnezeu plin de îndurare, care nu te va părăsi şi nu te va nimici; El nu va uita legământul pe care l-a încheiat prin jurământ cu părinţii tăi. 31 Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu bun si indurat; nu te va lasa, nu te va pierde si nici nu va uita legamantul incheiat cu parintii tai, pe care l-a intarit cu juramant inaintea lor.
32 Întreabă vremurile străvechi, care au fost înaintea ta, din ziua când a făcut Dumnezeu pe om pe pământ, şi cercetează de la o margine a cerului la cealaltă: a fost vreodată vreo întâmplare aşa de mare şi s-a auzit vreodată aşa ceva? 32 Ca cerceteaza timpurile trecute, care au fost inainte de tine, din ziua cand a facut Dumnezeu pe om pe pamant; cerceteaza de la o margine a cerului pana la cealalta margine a lui si vezi daca s-a mai savarsit vreo fapta mare ca aceasta si daca s-a mai auzit ceva la fel!
33 A fost vreodată vreun popor care să fi auzit glasul lui Dumnezeu vorbind din mijlocul focului, cum l-ai auzit tu, şi să fi rămas viu? 33 A mai auzit, oare, vreun popor glasul Dumnezeului celui viu, graind din mijlocul focului, cum ai auzit tu si sa ramana viu?
34 A fost vreodată vreun dumnezeu care să fi căutat să ia un neam din mijlocul altui neam, prin încercări, semne, minuni şi lupte, cu mână tare şi braţ întins şi cu minuni înfricoşate, cum a făcut cu voi Domnul Dumnezeul vostru în Egipt şi sub ochii voştri? 34 Sau a mai incercat, oare, vreun dumnezeu sa se duca sa-si ia popor din mijlocul altui popor prin plagi, prin semne, prin vedenii si prin razboi, cu mana tare si cu brat inalt si prin minuni mari, cum a facut pentru voi Domnul Dumnezeul vostru in Egipt, inaintea ochilor vostri?
35 Numai tu ai fost martor la aceste lucruri, ca să cunoşti că numai Domnul este Dumnezeu şi că nu este alt Dumnezeu afară de El. 35 Tie, Israele, ti s-a dat sa vezi aceasta, ca sa stii ca numai Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu si nu mai este altul afara de El.
36 Din cer, te-a făcut să auzi glasul Lui, ca să te înveţe; şi, pe pământ, te-a făcut să vezi focul Lui cel mare şi ai auzit cuvintele Lui din mijlocul focului. 36 Din cer te-a invrednicit sa auzi glasul Lui, ca sa te invete, si pe pamant ti-a aratat focul Lui cel mare si ai auzit cuvintele Lui din mijlocul focului.
37 El a iubit pe părinţii tăi, şi de aceea a ales sămânţa lor după ei; El însuşi te-a scos din Egipt, prin puterea Lui cea mare. 37 Pentru ca El a iubit pe parintii tai si v-a ales pe voi, urmasii lor, de aceea te-a Si scos cu puterea Lui cea mare din Egipt.
38 El a izgonit dinaintea ta neamuri mai mari la număr şi mai tari decât tine, ca să te ducă în ţara lor şi să ţi-o dea în stăpânire, cum vezi azi. 38 Ca sa alunge de la fata ta popoarele cele mai mari si mai puternice decat tine si ca sa te duca sa-ti dea pamantul lor mostenire, asa cum ai astazi.
39 Să ştii dar în ziua aceasta şi pune-ţi în inimă că numai Domnul este Dumnezeu, sus în cer şi jos pe pământ, şi că nu este alt Dumnezeu afară de El. 39 Cunoaste dar astazi si tine minte ca Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu sus in cer si jos pe pamant si nu mai este altul afara de El.
40 Păzeşte dar legile şi poruncile Lui, pe care ţi le dau azi, ca să fii fericit, tu şi copiii tăi după tine, şi să ai zile multe în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău pe vecie." 40 Sa pazesti legile Lui si poruncile Lui, pe care ti le spun eu astazi, ca sa-ti fie bine tie si fiilor tai de dupa tine si ca sa traiesti multa vreme in pamantul acela pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da pentru totdeauna".
41 Atunci Moise a ales trei cetăţi dincoace de Iordan, la răsărit, 41 Atunci a ales Moise trei cetati dincoace de Iordan, spre rasaritul Soarelui, ca sa fuga acolo ucigasul
42 pentru ca să slujească de scăpare ucigaşului care ar fi omorât fără voie pe aproapele lui, fără să-i fi fost vrăjmaş mai dinainte, şi să-şi poată scăpa astfel viaţa, fugind într-una din aceste cetăţi. 42 Care va ucide pe aproapele sau fara de voie si fara sa-i fi fost vrajmas nici cu o zi, nici cu doua inainte, si ca, scapand in una din aceste cetati, sa ramana cu viata.
43 Aceste cetăţi erau: Beţer, în pustiu, în câmpie, la rubeniţi; Ramot, în Galaad, la gadiţi, şi Golan, în Basan, la manasiţi. 43 Aceste cetati sunt: Beter in pustie, in campia din semintia lui Ruben, Ramot in Galaad, in semintia lui Gad, si Golan in Vasan, in semintia lui Manase.
44 Aceasta este Legea pe care a dat-o Moise copiilor lui Israel. 44 Iata legea pe care a infatisat-o Moise fiilor lui Israel.
45 Iată învăţăturile, legile şi poruncile pe care le-a dat Moise copiilor lui Israel, după ieşirea lor din Egipt. 45 Si iata poruncile, legile si indreptarile pe care le-a rostit Moise fiilor lui Israel in pustie, dupa iesirea lor din Egipt,
46 Aceasta era dincoace de Iordan, în vale, faţă în faţă cu Bet-Peor, în ţara lui Sihon, împăratul amoriţilor, care locuia la Hesbon, şi care a fost bătut de Moise şi copiii lui Israel, după ieşirea lor din Egipt. 46 Dincolo de Iordan, in valea din fata Bet-Peorului, in pamantul lui Sihon, regele Amoreilor, care a trait in Hesbon, pe care l-a batut Moise cu fiii lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt,
47 Ei au pus mâna pe ţara lui şi pe ţara lui Og, împăratul Basanului. Aceşti doi împăraţi ai amoriţilor erau dincoace de Iordan, la răsărit. 47 Si au mostenit pamantul lui si pamantul lui Og, regele Vasanului, tara celor doi regi amorei de peste Iordan, spre rasaritul soarelui,
48 Ţinutul lor se întindea de la Aroer, care este pe malurile pârâului Arnon, până la muntele Sionului care este Hermonul, 48 Care se intinde pe malul raului Arnon de la Aroer pana la muntele Sihon sau Hermon,
49 şi cuprindea toată câmpia de dincoace de Iordan, la răsărit, până la marea câmpiei, sub poalele muntelui Pisga. 49 Si tot sesul Arabah de dincoace de Iordan, catre rasaritul soarelui, pana la mare, sesul Arabah de la poalele muntelui Fazga.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***