Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 14

1 Voi sunteţi copiii Domnului Dumnezeului vostru. Să nu vă faceţi crestături şi să nu vă radeţi între ochi pentru un mort. 1 "Voi sunteti fiii Domnului Dumnezeului vostru; sa nu faceti crestaturi pe trupul vostru si sa nu va tundeti parul de deasupra ochilor vostri, pentru morti;
2 Căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul Dumnezeul tău, şi Domnul Dumnezeul tău te-a ales ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe faţa pământului. 2 Caci voi sunteti poporul sfant al Domnului Dumnezeului vostru si pe voi v-a ales Domnul ca sa-I fiti poporul Lui de mostenire dintre toate popoarele cate sunt pe pamant.
3 Să nu mănânci niciun lucru urâcios. 3 Sa nu mancati nici un lucru necurat.
4 Iată dobitoacele pe care să le mâncaţi: boul, oaia şi capra; 4 Iata dobitoacele pe care le puteti manca:
5 cerbul, căprioara şi bivolul; zimbrul, capra neagră, capra sălbatică şi girafa. 5 Boul, oaia, capra, cerbul, gazela, antilopa, tapul, cerboaica, boul salbatic si capra salbatica.
6 Să mâncaţi din orice dobitoc care are copita despicată, unghia despărţită în două şi rumegă. 6 Orice dobitoc care are copita despicata, cu spintecatura adanca intre amandoua partile copitei si care dobitoc rumega mancarea, se mananca.
7 Dar să nu mâncaţi din cele ce rumegă numai, sau care au numai copita despicată şi unghia despărţită în două. Astfel, să nu mâncaţi cămila, iepurele şi iepurele de casă, care rumegă, dar n-au copita despicată: să le priviţi ca necurate. 7 Dintre cele ce isi rumega mancarea sau isi au copita despicata printr-o spintecatura adanca, numai acestea nu se mananca: camila, iepurele si iepurele de casa, pentru ca, desi acestea isi rumega mancarea, dar nu-si au copita despicata, acestea sunt necurate pentru voi.
8 Să nu mâncaţi porcul, care are copita despicată, dar nu rumegă: să-l priviţi ca necurat. Să nu mâncaţi din carnea lor şi să nu vă atingeţi de trupurile lor moarte. 8 Nu se mananca porcul, pentru ca, desi are copita despicata, nu isi rumega mancarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora sa n-o mancati si de starvurile lor sa nu va atingeti.
9 Iată dobitoacele din care veţi mânca, din toate cele ce sunt în ape: să mâncaţi din toate cele ce au înotătoare şi solzi. 9 Din toate vietatile care sunt in apa, sa mancati pe acelea care au aripi si solzi;
10 Dar să nu mâncaţi din niciunul din cele ce n-au înotătoare şi solzi: să le priviţi ca necurate. 10 Iar pe toate celelalte, care n-au aripi si solzi, sa nu le mancati; necurate sunt pentru voi.
11 Să mâncaţi orice pasăre curată. 11 Orice pasare curata s-o mancati.
12 Dar iată pe acelea pe care nu le puteţi mânca: vulturul, gripsorul şi vulturul de mare; 12 Dar din ele sa nu mancati pe acestea: vulturul, vulturul rapitor si vulturul de mare,
13 şorecarul, şoimul, gaia şi tot ce ţine de neamul său; 13 Corbul, soimul, gaia cu soiurile ei,
14 corbul şi toate soiurile lui; 14 Tot soiul de ciori,
15 struţul, bufniţa, pescărelul, coroiul şi ce ţine de neamul lui; 15 Strutul, cucuveaua, pescarusul si uliul cu soiurile lui,
16 huhurezul, cocostârcul şi lebăda; 16 Huhurezul, ibisul si lebada,
17 pelicanul, corbul de mare şi eretele, 17 Pelicanul, porfirionul si corbul de mare,
18 barza, bâtlanul şi ce ţine de neamul lui, pupăza şi liliacul. 18 Cocostarcul, pupaza cu soiurile ei si liliacul.
19 Să priviţi ca necurată orice târâtoare care zboară: să nu mâncaţi din ea. 19 Toate inaripatele taratoare sunt necurate pentru voi; sa nu le mancati.
20 Să mâncaţi orice pasăre curată. 20 Orice pasare curata s-o mancati.
21 Să nu mâncaţi din nicio mortăciune; s-o dai străinului care va fi în cetăţile tale s-o mănânce, sau s-o vinzi unui străin; căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul Dumnezeul tău. Să nu fierbi iedul în laptele mamei lui. 21 Sa nu mancati nici o mortaciune, ci s-o dai strainului de alt neam ce se va intampla sa locuiasca in casa ta; acela s-o manance sau sa i-o vinzi, caci tu esti poporul sfant al Domnului Dumnezeului tau. Sa nu fierbi iedul in laptele mamei sale.
22 Să iei zeciuiala din tot ce-ţi va aduce sămânţa, din ce-ţi va aduce ogorul în fiecare an. 22 Sa osebesti zeciuiala din toate veniturile semanaturilor tale, care-ti vin din tarina ta in. fiecare an,
23 Şi să mănânci înaintea Domnului Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege ca să-Şi aşeze Numele acolo, zeciuiala din grâul tău, din mustul tău şi din untdelemnul tău şi întâii născuţi din cireada şi turma ta, ca să te înveţi să te temi întotdeauna de Domnul Dumnezeul tău. 23 Si sa mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau, la locul ce-l va alege El, ca sa-I fie numele acolo; adu zeciuiala din painea ta, din vinul tau, din untdelemnul tau si pe intaii nascuti ai vitelor tale mari si ai vitelor tale marunte, ca sa te inveti a te teme de Domnul Dumnezeul tau in toate zilele.
24 Poate, când te va binecuvânta Domnul Dumnezeul tău, drumul va fi prea lung ca să-ţi poţi duce zeciuiala acolo, din pricina depărtării tale de locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău ca să-Şi pună acolo Numele Lui. 24 Iar de va fi pentru tine drumul lung, incat sa nu poti aduce acestea, pentru ca este departe de tine locul pe care l-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa-si puna acolo numele Sau, si Domnul Dumnezeul tau te-a binecuvantat,
25 Atunci, să-ţi prefaci zeciuiala în argint, să strângi argintul acela în mână şi să te duci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău. 25 Atunci schimba acestea pe argint si ia argintul in mana ta si vino la locul pe care 1-a ales Domnul Dumnezeul tau;
26 Acolo, să cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin şi băuturi tari, tot ce-ţi va plăcea, să le mănânci înaintea Domnului Dumnezeului tău şi să te bucuri tu şi familia ta. 26 Apoi cumpara pe argintul acesta tot ce doreste sufletul tau: boi, oi, vin, sichera si orice iti pofteste sufletul tau, si mananca acolo inaintea Domnului Dumnezeului tau si te veseleste, tu si familia ta.
27 Să nu părăseşti pe levitul care va fi în cetăţile tale, căci n-are nici parte de moşie, nici moştenire cu tine. 27 Dar pe levitul care este in locasurile tale sa nu-l parasesti, caci el nu are parte si mostenire cu tine.
28 După trei ani, să scoţi toată zeciuiala din venitul tău din anul al treilea şi s-o pui în cetăţile tale. 28 Iar dupa trecerea a trei ani, ia toate zeciuielile veniturilor tale din anul acela si le pune in locasurile tale;
29 Atunci să vină levitul, care n-are nici parte, nici moştenire cu tine, străinul, orfanul şi văduva, care vor fi în cetăţile tale, şi să mănânce şi să se sature, pentru ca Domnul Dumnezeul tău să te binecuvânteze în toate lucrările pe care le vei face cu mâinile tale. 29 Si sa vina levitul, caci el nu are parte si mostenire cu tine, si strainul si orfanul si vaduva care se afla in salasurile tale si sa manance si sa se sature, ca sa te binecuvanteze Domnul Dumnezeul tau in toate lucrurile mainilor tale, pe care le vei face tu".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***