Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Daniel 2

1 În al doilea an al domniei lui Nebucadneţar, Nebucadneţar a avut nişte vise. Duhul îi era tulburat şi i-a pierit somnul. 1 Si in anul al doilea al domniei lui Nabucodonosor, a visat Nabucodonosor vise, iar duhul lui s-a tulburat si somnul nu-l mai prindea.
2 Împăratul a poruncit să cheme pe vrăjitori, pe cititorii în stele, pe descântători şi pe haldei ca să-i spună visele. Ei au venit şi s-au înfăţişat înaintea împăratului. 2 Si a poruncit regele sa cheme pe vrajitori, pe prezicatori, pe magi si pe caldei, ca sa-i spuna regelui visele lui; si ei au intrat si s-au infatisat inaintea regelui.
3 Împăratul le-a zis: "Am visat un vis; duhul îmi este tulburat şi aş vrea să ştiu visul acela." 3 Si le-a zis lor regele: "Am visat un vis; duhul imi este tulburat si vreau sa stiu visul".
4 Haldeii au răspuns împăratului în limba aramaică: "Veşnic să trăieşti, împărate! Spune robilor tăi visul, şi-ţi vom arăta tâlcuirea lui!" 4 Atunci caldeii au grait catre rege in grai arameian: "O, rege, sa traiesti in veac! Spune servilor tai visul si noi iti vom descoperi talcuirea".
5 Împăratul a luat iarăşi cuvântul şi a zis haldeilor: "Mi-a scăpat din minte lucrul acela: dacă nu-mi veţi face cunoscut visul şi tâlcuirea lui, veţi fi făcuţi bucăţi, şi casele voastre vor fi prefăcute într-un morman de murdării. 5 Raspuns-a regele si a zis catre caldei: "Sa stiti ca hotararea am luat-o! Daca nu-mi veti face cunoscut visul si talcuirea lui, veti fi taiati in bucati, iar casele voastre prefacute in gramezi de ruine.
6 Dar, dacă-mi veţi spune visul şi tâlcuirea lui, veţi primi de la mine daruri şi răsplătiri, şi mare cinste. De aceea, spuneţi-mi visul şi tălmăcirea lui!" 6 Dar daca imi faceti cunoscut visul si talcuirea lui veti primi de la mine daruri bogate si cinstire multa; deci aratati-mi visul si talcuirea lui!"
7 Ei au răspuns a doua oară: "Să spună împăratul robilor săi visul, şi i-l vom tălmăci!" 7 Ei au raspuns pentru a doua oara si au zis: "0, rege, spune servilor tai visul, iar noi iti vom face cunoscuta talcuirea lui!"
8 Împăratul a luat iarăşi cuvântul şi a zis: "Văd, cu adevărat, că voiţi să câştigaţi vreme, pentru că vedeţi că lucrul mi-a scăpat din minte. 8 Raspuns-a si a zis regele: "Fara indoiala, eu stiu ca voi cautati sa castigati vreme, fiindca vedeti ca eu hotararea am luat-o;
9 Dacă deci nu-mi veţi spune visul, vă aşteaptă pe toţi aceeaşi soartă, fiindcă vreţi să vă înţelegeţi ca să-mi spuneţi minciuni şi neadevăruri, până se vor schimba vremurile. De aceea, spuneţi-mi visul, ca să ştiu dacă sunteţi în stare să mi-l şi tâlcuiţi!" 9 Ca daca nu-mi faceti cunoscut visul, este ca aveti de gand sa va sfatuiti unul cu altul si sa spuneti inaintea mea vorbe mincinoase si inselatoare, pana cand vremurile se vor schimba. De aceea spuneti-mi acum visul si eu voi sti daca voi puteti sa-mi descoperiti si talcuirea lui!"
10 Haldeii au răspuns împăratului: "Nu este nimeni pe pământ, care să poată spune ce cere împăratul; de aceea niciodată niciun împărat, oricât de mare şi puternic ar fi fost, n-a cerut aşa ceva de la niciun vrăjitor, cititor în stele sau haldeu! 10 Raspuns-au caldeii in fata regelui si au zis: "Nu se afla om pe pamant care sa poata face cunoscut ceea ce cere regele, fiindca nici un rege, oricat de mare si de puternic ar fi, nu ar cere asa ceva de la nici un talcuitor de semne, vrajitor, sau caldeu.
11 Ce cere împăratul este greu; nu este nimeni care să spună lucrul acesta împăratului, afară de zei, a căror locuinţă nu este printre muritori!" 11 Si lucrul pe care il cere regele este greu si nimeni altul nu poate sa-l descopere inaintea lui, decat zeii al caror locas nu este printre cei muritori".
12 La auzul acestor cuvinte, împăratul s-a mâniat şi s-a supărat foarte tare. A poruncit să piardă pe toţi înţelepţii Babilonului. 12 Din aceasta pricina regele s-a maniat si, in marea lui furie, a poruncit sa fie ucisi toti inteleptii din Babilon.
13 Hotărârea ieşise, înţelepţii începuseră să fie omorâţi, şi căutau şi pe Daniel, şi pe tovarăşii lui, ca să-i piardă. 13 Cand a iesit porunca, sa fie omorati inteleptii, trebuia sa fie omorat si Daniel si cei dimpreuna cu el.
14 Atunci Daniel a vorbit cu minte şi cu judecată lui Arioc, căpetenia străjerilor împăratului, care ieşise să omoare pe înţelepţii Babilonului. 14 Atunci Daniel si-a indreptat cuvantul cu intelepciune si iscusinta catre Arioh, mai-marele garzii regelui, care iesise sa omoare pe inteleptii din Babilon,
15 A luat cuvântul şi a zis lui Arioc, căpitanul împăratului: "Pentru ce a dat împăratul o poruncă atât de aspră?" Arioc a spus lui Daniel cum stau lucrurile. 15 Si a inceput sa graiasca catre Arioh, imputernicitul regelui: "De ce a dat regele o porunca asa de aspra?" Dupa ce Arioh i-a lamurit lui Daniel rostul poruncii,
16 Şi Daniel s-a dus la împărat şi l-a rugat să-i dea vreme ca să dea împăratului tâlcuirea. 16 Daniel a plecat si a rugat pe rege sa-i lase vreme ca sa-i descopere talcul.
17 Apoi Daniel s-a dus în casa lui şi a spus despre lucrul acesta tovarăşilor săi, Hanania, Mişael şi Azaria, 17 Dupa aceasta Daniel s-a dus in casa lui si a dat de stire lui Anania, Misael si Azaria, prietenii lui, care este pricina,
18 rugându-i să ceară îndurarea Dumnezeului cerurilor pentru această taină, ca să nu piară Daniel şi tovarăşii săi odată cu ceilalţi înţelepţi ai Babilonului. 18 Cerandu-le sa roage fierbinte milostivirea lui Dumnezeu din ceruri pentru aceasta taina, ca sa nu lase sa piara Daniel si prietenii lui impreuna cu ceilalti intelepti ai Babilonului.
19 După aceea, i s-a descoperit lui Daniel taina într-o vedenie în timpul nopţii. Şi Daniel a binecuvântat pe Dumnezeul cerurilor. 19 Atunci i s-a descoperit lui Daniel taina aceasta intr-o vedenie de noapte. Si a preaslavit Daniel pe Dumnezeul cerului.
20 Daniel a luat cuvântul şi a zis: "Binecuvântat să fie Numele lui Dumnezeu, din veşnicie în veşnicie! A Lui este înţelepciunea şi puterea. 20 Si a inceput Daniel a grai: "Sa fie numele lui Dumnezeu binecuvantat din veac si pana in veac, ca a Lui este intelepciunea si puterea.
21 El schimbă vremurile şi împrejurările; El răstoarnă şi pune pe împăraţi; El dă înţelepciune înţelepţilor şi pricepere, celor pricepuţi! 21 Si El este Cel care schimba timpurile si ceasurile, Cel care da jos de pe tron pe regi si Cel care ii pune; El da intelepciune celor intelepti si stiinta celor priceputi.
22 El descoperă ce este adânc şi ascuns; El ştie ce este în întuneric şi la El locuieşte lumina. 22 El descopera cele mai adanci si cele mai ascunse lucruri, stie ce se petrece in intuneric si lumina salasluieste cu El.
23 Pe Tine, Dumnezeul părinţilor mei, Te slăvesc şi Te laud că mi-ai dat înţelepciune şi putere şi mi-ai făcut cunoscut ce Ţi-am cerut noi; căci ne-ai descoperit taina împăratului!" 23 Pe Tine, Dumnezeule al parintilor mei, Te preaslavesc si Iti multumesc tie, ca mi-ai dat mie intelepciune si pricepere si m-ai facut sa cunosc acum ceea ce noi Ti-am cerut rugandu-Te, caci Tu ne-ai descoperit taina regelui".
24 După aceea, Daniel s-a dus la Arioc, căruia îi poruncise împăratul să piardă pe înţelepţii Babilonului; s-a dus şi i-a vorbit aşa: "Nu pierde pe înţelepţii Babilonului! Du-mă înaintea împăratului, şi voi da împăratului tâlcuirea!" 24 Apoi Daniel s-a dus la Arioh, pe care regele il insarcinase sa omoare pe inteleptii Babilonului si i-a grait asa: "Nu da mortii pe inteleptii Babilonului! Du-ma inaintea regelui si eu ii voi descoperi regelui talcuirea".
25 Arioc a dus degrabă pe Daniel înaintea împăratului şi i-a vorbit aşa: "Am găsit între prinşii de război ai lui Iuda un om care va da împăratului tâlcuirea!" 25 Atunci Arioh a dus grabnic inauntru pe Daniel in fata regelui si i-a vorbit astfel: "Am gasit un iudeu dintre cei adusi in robie care poate sa talcuiasca visul".
26 Împăratul a luat cuvântul şi a zis lui Daniel, care se numea Beltşaţar: "Eşti tu în stare să-mi spui visul pe care l-am visat şi tâlcuirea lui?" 26 Raspuns-a regele si a zis catre Daniel, care se cheama Beltsatar: "Oare esti tu in stare sa-mi spui visul pe care l-am avut precum si talcuirea lui?"
27 Daniel a răspuns înaintea împăratului şi a zis: "Ce cere împăratul este o taină pe care înţelepţii, cititorii în stele, vrăjitorii şi ghicitorii nu sunt în stare s-o descopere împăratului. 27 Daniel a raspuns inaintea regelui zicand: "Taina pe care vrea sa o afle regele nu pot s-o faca cunoscuta lui nici inteleptii, nici prezicatorii, nici vrajitorii, nici cititorii in stele.
28 Dar este în ceruri un Dumnezeu care descoperă tainele şi care face cunoscut împăratului Nebucadneţar ce se va întâmpla în vremurile de pe urmă. Iată visul tău şi vedeniile pe care le-ai avut în patul tău: 28 Dar este un Dumnezeu in ceruri, Care descopera tainele si Care a facut cunoscut regelui Nabucodonosor ce se va intampla in vremurile ce vor veni. Iata care este visul si vedenia pe care le-ai avut cand erai culcat in patul tau:
29 În patul tău, împărate, ţi-au venit în minte gânduri cu privire la cele ce vor fi după aceste vremuri; şi Cel ce descoperă tainele ţi-a făcut cunoscut ce se va întâmpla. 29 Tie, rege, iti treceau ganduri prin minte, cand erai in patul tau, pentru ceea ce se va intampla mai pe urma si Cel ce ti-a descoperit taina ti-a dat sa stii ce va fi.
30 Însă, dacă mi s-a descoperit taina aceasta, nu înseamnă că este în mine o înţelepciune mai mare decât a tuturor celor vii, ci pentru ca să se dea împăratului tâlcuirea ei şi să afli ce-ţi doreşte inima să ştii. 30 Si mie, nu prin intelepciunea care ar fi in mine mai mult decat la toti cei vii, mi s-a descoperit taina aceasta, ci ca sa se faca stiut regelui intelesul ei ca sa cunosti gandurile inimii tale.
31 Tu, împărate, te uitai, şi iată că ai văzut un chip mare. Chipul acesta era foarte mare şi de o strălucire nemaipomenită. Stătea în picioare înaintea ta, şi înfăţişarea lui era înfricoşătoare. 31 O, rege! Tu priveai si iata un chip - acest chip era peste masura de mare si stralucirea lui neobisnuita statea inaintea ta si infatisarea lui era grozava.
32 Capul chipului acestuia era de aur curat; pieptul şi braţele îi erau de argint; pântecele şi coapsele îi erau de aramă; 32 Acest chip avea capul de aur curat, pieptul si bratele de argint, pantecele si coapsele de arama,
33 fluierele picioarelor, de fier; picioarele, parte de fier şi parte de lut. 33 Pulpele de fier, iar picioarele o parte de fier si o parte de lut.
34 Tu te uitai la el, şi s-a dezlipit o piatră fără ajutorul vreunei mâini, a izbit picioarele de fier şi de lut ale chipului şi le-a făcut bucăţi. 34 Tu priveai si iata o piatra desprinsa, nu de mana, a lovit chipul peste picioarele de fier si de lut si le-a sfaramat.
35 Atunci fierul, lutul, arama, argintul şi aurul s-au sfărâmat împreună şi s-au făcut ca pleava din arie vara; le-a luat vântul, şi nici urmă nu s-a mai găsit din ele. Dar piatra care sfărâmase chipul s-a făcut un munte mare şi a umplut tot pământul. 35 Atunci au fost sfaramate in acelasi timp fierul, lutul, arama, argintul si aurul si au ajuns ca pleava de pe arie vara si vantul le-a luat cu sine fara ca sa se gaseasca locul lor; iar piatra care a lovit chipul a crescut munte mare si a umplut tot pamantul.
36 Iată visul. Acum îi vom spune şi tâlcuirea înaintea împăratului. 36 Iata visul, iar talcuirea lui o vom spune inaintea regelui.
37 Tu, împărate, eşti împăratul împăraţilor, căci Dumnezeul cerurilor ţi-a dat împărăţie, putere, bogăţie şi slavă. 37 Tu, rege al regilor, caruia Dumnezeul cerului i-a dat regatul, puterea, taria si marirea,
38 El ţi-a dat în mâini, oriunde locuiesc ei, pe copiii oamenilor, fiarele câmpului şi păsările cerului şi te-a făcut stăpân peste toate acestea: tu eşti capul de aur! 38 Si in mainile caruia a dat pe fiii oamenilor in orice tinut ar locui, precum si fiarele campului si pasarile cerului si i-a dat stapanire peste toate, tu esti capul de aur.
39 După tine se va ridica o altă împărăţie, mai neînsemnată decât a ta; apoi o a treia împărăţie, care va fi de aramă şi care va stăpâni peste tot pământul. 39 Si dupa tine se va ridica un alt regat mai mic decat al tau, apoi un al treilea regat de arama, care va stapani peste tot pamantul.
40 Va fi o a patra împărăţie, tare ca fierul; după cum fierul sfărâmă şi rupe totul, şi ea va sfărâma şi va rupe totul, ca fierul care face totul bucăţi. 40 Si un al patrulea regat va fi tare ca fierul si, dupa cum fierul sfarama si zdrobeste totul, asa si el va sfarama si va preface totul in pulbere, ca fierul care face totul bucati.
41 Şi după cum ai văzut picioarele şi degetele picioarelor parte de lut de olar şi parte de fier, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi împărţită; dar va rămâne în ea ceva din tăria fierului, tocmai aşa cum ai văzut fierul amestecat cu lutul. 41 Iar picioarele pe care le-ai vazut si degetele, unele de lut de olar si altele de fier, inseamna ca va fi un regat impartit si va fi tare ea fierul, dupa cum tu ai vazut fier amestecat cu lut.
42 Şi după cum degetele de la picioare erau parte de fier şi parte de lut, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi în parte tare şi în parte plăpândă. 42 Si degetele picioarelor, unele de fier si altele de lut, inseamna ca regatul va fi parte tare, parte subred.
43 Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul, înseamnă că se vor amesteca prin legături omeneşti de căsătorie, dar nu vor fi lipiţi unul de altul, după cum fierul nu se poate uni cu lutul. 43 Si dupa cum ai vazut fierul amestecat cu lutul, asa se vor amesteca prin inrudiri, dar nu vor avea legatura temeinica intre ele, dupa cum fierul nu se poate amesteca la un loc cu lutul.
44 Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăşi va dăinui veşnic. 44 Iar in vremea acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat vesnic care nu va fi nimicit niciodata si care nu va fi trecut la alt popor; El va sfarama si va nimici toate aceste regate si singur El va ramane in veci.
45 Aceasta înseamnă piatra pe care ai văzut-o dezlipindu-se din munte fără ajutorul vreunei mâini şi care a sfărâmat fierul, arama, lutul, argintul şi aurul. Dumnezeul cel mare a făcut deci cunoscut împăratului ce are să se întâmple după aceasta. Visul este adevărat, şi tâlcuirea lui este temeinică." 45 Dupa cum tu ai vazut ca o piatra a fost desprinsa din munte, nu de mana, si a zdrobit fierul, arama, lutul, argintul si aurul, Marele Dumnezeu a dat de stire regelui ceea ce va fi in viitor; visul este adevarat si talcuirea lui neindoielnica".
46 Atunci împăratul Nebucadneţar a căzut cu faţa la pământ şi s-a închinat înaintea lui Daniel, şi a poruncit să i se aducă jertfe de mâncare şi miresme. 46 Atunci imparatul Nabucodonosor a cazut cu fata la pamant si s-a inchinat inaintea lui Daniel si a dat porunca sa-i aduca jertfe si tamaieri.
47 Împăratul a vorbit lui Daniel şi a zis: "Cu adevărat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor şi Domnul împăraţilor, şi El descoperă tainele, fiindcă ai putut să descoperi taina aceasta!" 47 Raspuns-a regele catre Daniel si a zis: "Cu adevarat ca Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Stapanul regilor, descoperitorul tainelor, caci tu ai putut sa descoperi aceasta taina".
48 Apoi împăratul a înălţat pe Daniel şi i-a dat daruri multe şi bogate; i-a dat stăpânire peste tot ţinutul Babilonului şi l-a pus ca cea mai înaltă căpetenie a tuturor înţelepţilor Babilonului. 48 Atunci regele a ridicat la mare vrednicie pe Daniel si i-a dat daruri si numeroase lucruri de mare pret si 1-a pus guvernator peste tot tinutul Babilonului si capetenie peste toti inteleptii Babilonului.
49 Daniel a rugat pe împărat să dea grija treburilor ţinutului Babilonului în mâna lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego. Daniel însă a rămas la curtea împăratului. 49 La rugamintea lui Daniel, regele a insarcinat pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego cu ocarmuirea tinutului Babilonului, iar Daniel a ramas la curtea regelui.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***