Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator

Daniel 1

1 În al treilea an al domniei lui Ioiachim, împăratul lui Iuda, Nebucadneţar, împăratul Babilonului, a venit împotriva Ierusalimului şi l-a împresurat. 1 In anul al treilea al domniei lui Ioiachim, regele lui Iuda, a pornit Nabucodonosor, regele Babilonului, impotriva Ierusalimului si 1-a impresurat.
2 Domnul a dat în mâinile lui pe Ioiachim, împăratul lui Iuda şi o parte din vasele Casei lui Dumnezeu. Nebucadneţar a dus vasele în ţara Şinear, în casa dumnezeului său, le-a pus în casa vistieriei dumnezeului său. 2 Si a dat Domnul in mana lui pe Ioiachim, regele lui Iuda, si o parte din vasele templului lui Dumnezeu, pe care le-a dus in tara Sinear, in templul dumnezeului lui si a asezat aceste vase in vistieria acestui dumnezeu.
3 Împăratul a dat poruncă lui Aşpenaz, căpetenia famenilor săi dregători, să-i aducă vreo câţiva din copiii lui Israel de neam împărătesc şi de viţă boierească, 3 Si a zis regele catre Aspenaz, cel mai mare peste famenii sai, sa aduca dintre fiii lui Israel, din neam regesc si din cei din vita aleasa,
4 nişte tineri fără vreun cusur trupesc, frumoşi la chip, înzestraţi cu înţelepciune în orice ramură a ştiinţei, cu minte ageră şi pricepere, în stare să slujească în casa împăratului şi pe care să-i înveţe scrierea şi limba haldeilor. 4 Patru tineri fara nici un cusur trupesc, frumosi la chip si iscusiti in toata intelepciunea, cunoscatori a toata stiinta, cu adanca putere de patrundere si plini de ravna, ca sa slujeasca in palatul regelui, ca sa-i invete pe ei scrisul si limba Caldeilor.
5 Împăratul le-a rânduit pe fiecare zi o parte din bucatele de la masa lui şi din vinul de care bea el, vrând să-i crească timp de trei ani, după care aveau să fie în slujba împăratului. 5 Si sa-i invete pe ei vreme de trei ani, dupa trecerea carora sa intre in slujba regelui. Pentru aceasta, regele le-a randuit sa li se dea in fiecare zi bucate din bucatele lui si vin din vinul lui.
6 Printre ei erau, dintre copiii lui Iuda: Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. 6 Printre ei se aflau din fiii lui Iuda: Daniel, Anania, Misael si Azaria.
7 Căpetenia famenilor dregători le-a pus însă alte nume, şi anume: lui Daniel i-a pus numele Beltşaţar, lui Hanania, Şadrac, lui Mişael, Meşac, şi lui Azaria, Abed-Nego. 7 Si capetenia famenilor le-a dat nume si a chemat pe Daniel, Beltsatar, pe Anania, Sadrac, pe Misael, Mesac si pe Azaria, Abed-Nego.
8 Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce. 8 si Daniel si-a pus in gand sa nu se spurce cu bucatele si vinul regelui si a cerut voie capeteniei famenilor sa nu se pangareasca.
9 Dumnezeu a făcut ca Daniel să capete bunăvoinţă şi trecere înaintea căpeteniei famenilor dregători. 9 Si Dumnezeu i-a dat sa afle inaintea capeteniei famenilor bunavointa sl indurare.
10 Căpetenia famenilor a zis lui Daniel: "Mă tem numai de domnul meu, împăratul, care a hotărât ce trebuie să mâncaţi şi să beţi, ca nu cumva să vadă feţele voastre mai triste decât ale celorlalţi tineri de vârsta voastră, şi să-mi puneţi astfel capul în primejdie înaintea împăratului." 10 Si a zis capetenia famenilor catre Daniel: "Ma tem numai de domnul meu, regele, care v-a randuit mincarurile si bauturile; pentru ce sa vada el mai trase chipurile voastre decat ale tinerilor celor de o varsta cu voi? Voi puneti in primejdie capul meu inaintea regelui.
11 Atunci Daniel a zis îngrijitorului căruia îi încredinţase căpetenia famenilor privegherea asupra lui Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria: 11 Si a grait Daniel catre supraveghetorul pe care capetenia famenilor il pusese peste Daniel, Anania, Misael si Azaria:
12 "Încearcă pe robii tăi zece zile şi să ni se dea de mâncat zarzavaturi şi apă de băut; 12 "Incearca o data cu servii tai timp de zece zile si da-ne sa mancam bucate din zarzavaturi si sa bem apa!
13 să te uiţi apoi la faţa noastră şi la a celorlalţi tineri care mănâncă din bucatele împăratului şi să faci cu robii tăi după cele ce vei vedea!" 13 Apoi sa te uiti la chipurile noastre si la chipul tinerilor care mananca din bucatele regelui si cum ti se va parea, asa fa cu supusii tai!"
14 El i-a ascultat în privinţa aceasta şi i-a încercat zece zile. 14 Atunci el le-a ascultat aceasta rugaminte si a incercat timp de zece zile.
15 După cele zece zile, ei erau mai bine la faţă şi mai graşi decât toţi tinerii care mâncau din bucatele împăratului. 15 Si dupa un rastimp de zece zile, ei aratau mai frumosi si mai grasi la trup decat toti tinerii care mancau din bucatele regelui.
16 Îngrijitorul lua bucatele şi vinul care le erau rânduite şi le dădea zarzavaturi. 16 Atunci supraveghetorul le-a inlocuit mancarea lor si vinul - bautura dor - si le-a dat mancaruri de legume.
17 Dumnezeu a dat acestor patru tineri ştiinţă şi pricepere pentru tot felul de scrieri, şi înţelepciune; mai ales însă a făcut pe Daniel priceput în toate vedeniile şi în toate visele. 17 Si acestor patru tineri le-a dat Dumnezeu stiinta si pricepere in oricare scriere, precum si intelepciune, incat Daniel putea sa talcuiasca vedeniile si visele.
18 La vremea sorocită de împărat ca să-i aducă la el, căpetenia famenilor i-a adus înaintea lui Nebucadneţar. 18 Si dupa acel rastimp hotarat de rege ca sa-i aduca, i-a infatisat capetenia famenilor inaintea lui Nabucodonosor.
19 Împăratul a stat de vorbă cu ei: dar între toţi tinerii aceia nu s-a găsit niciunul ca Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. De aceea, ei au fost primiţi în slujba împăratului. 19 Si a grait regele cu ei, dar n-a aflat pe nimeni printre ei toti ca pe Daniel, Anania, Misael si Azaria. Si ei au inceput sa slujeasca pe rege.
20 În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele care erau în toată împărăţia lui. 20 Si in toate intrebarile, asupra carora regele le cerea dezlegarea, cand era vorba de intelepciune si de pricepere, ii gasea pe ei de zece ori mai isteti decat magii si prezicatorii din tot regatul lui.
21 Aşa a dus-o Daniel până în anul dintâi al împăratului Cirus. 21 Si a ramas Daniel acolo pana in anul intai al domniei lui Cirus.
Capitolul urmator
pixel
***