Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 33

1 Manase avea doisprezece ani când a ajuns împărat şi a domnit cincizeci şi cinci de ani la Ierusalim. 1 Manase era de doisprezece ani cand s-a facut rege si a domnit cincizeci si cinci de ani in Ierusalim.
2 El a făcut ce este rău înaintea Domnului, după urâciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel. 2 Acesta a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului, umbland dupa uraciunile popoarelor izgonite de Domnul din fata fiilor lui Israel.
3 A zidit iarăşi înălţimile pe care le dărâmase tatăl său, Ezechia. A ridicat altare Baalilor, a făcut idoli Astarteii şi s-a închinat înaintea întregii oştiri a cerurilor şi i-a slujit. 3 Caci a facut din nou locurile inalte pe care le sfaramase Iezechia, tatal sau, si a asezat jertfelnice pentru baali, a facut Asere, s-a inchinat la toata ostirea cereasca si i-a slujit;
4 A zidit altare în Casa Domnului, măcar că Domnul zisese: "În Ierusalim va fi Numele Meu pe vecie." 4 A facut jertfelnice si in templul Domnului, despre care Domnul zisese: "In Ierusalim va fi numele Meu in veci";
5 A zidit altare întregii oştiri a cerurilor, în cele două curţi ale Casei Domnului. 5 A zidit jertfelnice pentru toata ostirea cereasca in amandoua curtile templului Domnului.
6 Şi-a trecut fiii prin foc în valea fiilor lui Hinom, umbla cu descântece şi vrăjitorii şi ţinea la el oameni care chemau duhurile şi care-i spuneau viitorul. A făcut din ce în ce mai mult ce este rău înaintea Domnului, ca să-L mânie. 6 Tot el a trecut prin foc pe fiii sai in valea Ben-Hinom si a facut vrajitorie, farmece si magie; a adus oameni care chemau duhurile mortilor si fermecatori; si a inmultit relele impotriva Domnului, maniindu-L.
7 A pus chipul cioplit al idolului pe care-l făcuse în Casa lui Dumnezeu, despre care Dumnezeu spusese lui David şi fiului său Solomon: "În Casa aceasta şi în Ierusalim, pe care l-am ales din toate seminţiile lui Israel, Îmi voi pune Numele pe vecie. 7 Apoi a facut un idol cioplit si l-a asezat in templul lui Dumnezeu, desi Dumnezeu graise catre David si catre Solomon, fiul lui: "In templul acesta si in Ierusalimul pe care l-am ales dintre toate semintiile lui Israel, imi voi pune numele Meu in veac;
8 Nu voi mai strămuta pe Israel din ţara pe care am dat-o părinţilor voştri, numai să caute să împlinească tot ce le-am poruncit, după toată Legea, învăţăturile şi poruncile date prin Moise." 8 Mai mult, nu voi ingadui ca piciorul lui Israel sa paseasca afara din pamantul acesta, pe care l-am dat parintilor lor, numai daca ei vor fi staruitori in a face tot ce le-am spus, dupa toata legea, randuielile si poruncile date prin Moise".
9 Dar Manase a fost pricina că Iuda şi locuitorii Ierusalimului s-au rătăcit şi au făcut rău mai mult decât neamurile pe care le nimicise Domnul dinaintea copiilor lui Israel. 9 Insa Manase a dus pe Iuda si pe locuitorii Ierusalimului la atata ratacire, incat ei au savarsit mai rau decat acele popoare pe care Domnul le starpise din fata fiilor lui Israel.
10 Domnul a vorbit lui Manase şi poporului său, dar ei n-au vrut să asculte. 10 De aceea a grait Domnul lui Manase si poporului sau, dar ei n-au ascultat.
11 Atunci Domnul a trimis împotriva lor pe căpeteniile oştirii împăratului Asiriei, care au prins pe Manase şi l-au pus în lanţuri. L-au legat cu lanţuri de aramă şi l-au dus la Babilon. 11 De aceea a adus Domnul peste ei pe capeteniile armatei regelui Asiriei, care l-au prins pe Manase cu arcanul si l-au legat cu catuse de fier si l-au dus la Babilon.
12 Când a fost la strâmtorare, s-a rugat Domnului Dumnezeului lui şi s-a smerit adânc înaintea Dumnezeului părinţilor săi. 12 Si in stramtorarea sa, el a cautat fata Domnului Dumnezeului sau si s-a smerit foarte inaintea Dumnezeului parintilor sai.
13 I-a făcut rugăciuni; şi Domnul, lăsându-Se înduplecat, i-a ascultat cererile şi l-a adus înapoi la Ierusalim în împărăţia lui. Şi Manase a cunoscut că Domnul este Dumnezeu. 13 Iar daca s-a rugat, Dumnezeu l-a auzit si i-a ascultat rugaciunea lui si l-a adus inapoi la Ierusalim, in regatul sau. Si a cunoscut Manase ca Domnul este Dumnezeul cel adevarat.
14 După aceea, a zidit afară din cetatea lui David, la apus, spre Ghihon, în vale, un zid care se întindea până la poarta peştilor şi cu care a înconjurat dealul şi l-a făcut foarte înalt. A pus şi căpetenii de război în toate cetăţile întărite ale lui Iuda. 14 Dupa aceea a zidit el zidul cel din afara al cetatii lui David, in partea de apus a Ghihonului, pe vale si pana la poarta pestilor, a inconjurat Ofelul, l-a facut inalt si a asezat capetenii de oaste prin toate cetatile intarite ale lui Iuda.
15 A înlăturat din Casa Domnului dumnezeii străini şi idolul Astarteii, a dărâmat toate altarele pe care le zidise pe muntele Casei Domnului şi la Ierusalim şi le-a aruncat afară din cetate. 15 Apoi a doborat pe dumnezeii cei straini si idolul cel din templul Domnului si toate capistele pe care le zidise pe muntele templului Domnului si in Ierusalim le-a aruncat afara din cetate.
16 A aşezat din nou altarul Domnului, a adus pe el jertfe de mulţumire şi de laudă şi a poruncit lui Iuda să slujească Domnului Dumnezeului lui Israel. 16 A facut la loc jertfelnicul Domnului si a adus pe el jertfe de impacare si de lauda iar lui Iuda i-a spus sa slujeasca Domnului Dumnezeului lui Israel.
17 Poporul jertfea tot pe înălţimi, dar numai Domnului Dumnezeului său. 17 Poporul mai aducea jertfe pe locurile inalte, dar numai pentru Domnul Dumnezeul sau.
18 Celelalte fapte ale lui Manase, rugăciunea lui către Dumnezeul lui şi cuvintele prorocilor care i-au vorbit în Numele Domnului Dumnezeului lui Israel sunt scrise în faptele împăraţilor lui Israel. 18 Celelalte fapte ale lui Manase si rugaciunea lui catre Dumnezeul sau si cuvintele vazatorilor, care i s-au grait in numele Domnului Dumnezeului lui Israel, se gasesc scrise in istoria regilor lui Israel.
19 Rugăciunea lui şi felul în care l-a ascultat Dumnezeu, păcatele şi nelegiuirile lui, locurile unde a zidit înălţimi şi a înălţat idoli Astarteii şi chipuri cioplite, înainte de a se smeri, sunt scrise în cartea lui Hozai. 19 Si rugaciunea lui si cum l-a ascultat pe el Dumnezeu si toate pacatele lui si faradelegile lui si locurile in care el a zidit locuri inalte si a asezat chipurile Astartei si idolii, inainte de a se smeri, se gasesc scrise in istoria lui Hozai.
20 Manase a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat în casa lui. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Amon. 20 Apoi a raposat Manase cu parintii sai si l-au ingropat in gradina casei lui, iar in locul lui s-a facut rege Amon, fiul sau.
21 Amon avea douăzeci şi doi de ani când a ajuns împărat şi a domnit doi ani la Ierusalim. 21 Amon era de douazeci si doi de ani cand s-a facut rege si a domnit doi ani in Ierusalim.
22 El a făcut ce este rău înaintea Domnului, cum făcuse tatăl său, Manase. A adus jertfe tuturor chipurilor cioplite pe care le făcuse tatăl său, Manase, şi le-a slujit. 22 Si a facut el lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului, precum facuse si Manase, tatal sau; caci a adus jertfe la toate chipurile cioplite, pe care le facuse Manase, tatal sau, si le-a slujit.
23 Şi nu s-a smerit înaintea Domnului, cum se smerise tatăl său, Manase, căci Amon s-a făcut din ce în ce mai vinovat. 23 Dar el nu s-a smerit inaintea fetei Domnului, cum s-a smerit Manase, tatal sau; dimpotriva, Amon si-a inmultit pacatele sale.
24 Slujitorii lui au uneltit împotriva lui şi l-au omorât în casa lui. 24 Si au uneltit slugile lui impotriva lui si l-au omorat in casa sa.
25 Dar poporul ţării a ucis pe toţi cei ce uneltiseră împotriva împăratului Amon. Şi, în locul lui, poporul ţării a pus împărat pe fiul său Iosia. 25 Insa poporul tarii a omorat pe toti care uneltisera impotriva regelui Amon. Si in locul lui poporul tarii a facut rege pe Iosia, fiul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***