Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 18

1 Iosafat a avut bogăţii şi slavă din belşug şi s-a încuscrit cu Ahab. 1 Iosafat a avut multa bogatie si marire si s-a inrudit cu Ahab.
2 După câţiva ani s-a coborât la Ahab în Samaria. Ahab a tăiat, pentru el şi pentru poporul care era cu el, un mare număr de oi şi boi şi l-a rugat să se suie la Ramot din Galaad. 2 Dupa cativa ani s-a dus la Ahab in Samaria, iar acesta a junghiat, pentru el si pentru poporul ce era cu el, un numar foarte mare de vite marunte si mari si l-a castigat sa mearga impotriva Ramotului din Galaad.
3 Ahab, împăratul lui Israel, a zis lui Iosafat, împăratul lui Iuda: "Vrei să vii cu mine la Ramot în Galaad?" Iosafat i-a răspuns: "Eu ca tine, şi poporul meu ca poporul tău, vom merge la luptă împotriva lui cu tine." 3 Caci Ahab, regele lui Israel, a zis lui Iosafat, regele lui Iuda: "Vrei sa mergi cu mine la razboi impotriva Ramotului din Galaad?" Acela insa i-a raspuns: "Cum esti tu, asa sunt si eu; si cum este poporul tau, asa este si poporul meu: merg cu tine la razboi!"
4 Apoi Iosafat a zis împăratului lui Israel: "Întreabă acum, te rog, cuvântul Domnului." 4 si a zis Iosafat catre regele lui Israel: "Intreaba astazi, ce zice Domnul?"
5 Împăratul lui Israel a strâns pe proroci, în număr de patru sute, şi le-a zis: "Să ne ducem la luptă împotriva Ramotului din Galaad sau să-mi văd de treabă?" Şi ei au răspuns: "Suie-te, şi Dumnezeu o va da în mâinile împăratului." 5 Atunci a adunat regele lui Israel ca la patru sute de prooroci si le-a zis: "Sa mergem noi oare la razboi impotriva Ramotului din Galaad ori sa ne lasam?" Si ei au zis: "Du-te, ca Dumnezeu il va da in mainile regelui".
6 Dar Iosafat a zis: "Nu mai este aici niciun proroc al Domnului prin care să-L putem întreba?" 6 Zis-a Iosafat: "Nu se gaseste pe aici vreun prooroc al Domnului, ca sa-l intrebam si pe el?"
7 Împăratul lui Israel a răspuns lui Iosafat: "Mai este un om prin care am putea să întrebăm pe Domnul; dar îl urăsc, căci nu-mi proroceşte nimic bun, nu proroceşte niciodată decât rău: este Mica, fiul lui Imla." Şi Iosafat a zis: "Să nu vorbească aşa împăratul!" 7 Iar regele lui Israel a raspuns lui Iosafat: "Mai este un om prin care am putea intreba pe Domnul, dar nu-l iubesc, pentru ca nu prooroceste de bine pentru mine, ci totdeauna imi prooroceste numai de rau; acesta este Miheia, fiul lui Imla". Iosafat insa a zis: "Nu grai asa, rege!"
8 Atunci împăratul lui Israel a chemat un dregător şi i-a zis: "Trimite să vină îndată Mica, fiul lui Imla." 8 Dupa aceea a chemat regele lui Israel pe un famen si i-a zis: "Du-te repede dupa Miheia, fiul lui Imla".
9 Împăratul lui Israel şi Iosafat, împăratul lui Iuda, şedeau fiecare pe scaunul lui de domnie, îmbrăcaţi cu hainele lor împărăteşti; şedeau în locul de la intrarea porţii Samariei. Şi toţi prorocii proroceau înaintea lor. 9 Atunci regele lui Israel si Iosafat, regele lui Iuda, sedeau fiecare pe tronul sau imbracati in haine regesti, in locul din fata portii Samariei, si toti proorocii prooroceau inaintea lor.
10 Zedechia, fiul lui Chenaana, îşi făcuse nişte coarne de fier şi a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Cu aceste coarne vei bate pe sirieni până îi vei nimici." 10 Sedechia, fiul lui Chenaana isi facuse si coarne de fier si zicea: :Asa zice Domnul: Cu acestea ii vei impunge pe Sirieni pana ii vei nimici".
11 Şi toţi prorocii au prorocit la fel, zicând: "Suie-te la Ramot în Galaad, căci vei avea izbândă, şi Domnul o va da în mâinile împăratului." 11 Si toti proorocii prooroceau acelasi lucru, zicand: "Du-te impotriva Ramotului din Galaad, si vei izbuti, ca Domnul il va da in mainile regelui".
12 Solul care se dusese să cheme pe Mica i-a vorbit aşa: "Iată, prorocii cu un gând prorocesc de bine împăratului; cuvântul tău să fie, dar, ca şi cuvântul fiecăruia din ei! Vesteşte de bine!" 12 Trimisul care se dusese sa cheme pe Miheia i-a grait, zicand: "Iata proorocii proorocesc toti intr-un glas de bine regelui; sa fie si cuvantul tau asemenea cu al fiecaruia din ei; prooroceste si tu de bine".
13 Mica a răspuns: "Viu este Domnul că voi vesti ce va spune Dumnezeul meu." 13 Miheia insa a zis: "Viu este Domnul, ce-mi va spune Dumnezeul meu, aceea voi prooroci".
14 Când a venit la împărat, împăratul i-a zis: "Mica, să ne ducem la luptă împotriva Ramotului din Galaad sau să-mi văd de treabă?" El a răspuns: "Suiţi-vă! Căci veţi avea izbândă, şi vor fi daţi în mâinile voastre." 14 Dupa aceea a venit el la rege, iar regele i-a zis: "Miheia, sa mergem noi oare la razboi impotriva Ramotului din Galaad sau sa ne lasam?" Iar acela a zis: "Duceti-va, ca veti izbuti, caci aceia vor cadea in mainile voastre".
15 Şi împăratul i-a zis: "De câte ori va trebui să te pun să juri că nu-mi vei spune decât adevărul în Numele Domnului?" 15 Si i-a zis regele: "De cate ori sa te jur eu oare in numele Domnului, ca sa graiesti numai adevarul?"
16 Mica a răspuns: "Văd tot Israelul risipit pe munţi ca nişte oi care n-au păstor; şi Domnul a zis: "Oamenii aceştia n-au stăpân, fiecare să se întoarcă în pace acasă!" 16 Atunci Miheia a zis: "Am vazut pe toti fiii lui Israel risipiti prin munti ca oile care n-au pastor, iar Domnul mi-a zis: Acestia neavand domn, sa se intoarca fiecare la casa lui cu pace!"
17 Împăratul lui Israel a zis lui Iosafat: "Nu ţi-am spus eu? El nu-mi proroceşte nimic bun, nu-mi proroceşte decât rău." 17 Zis-a regele lui Israel catre Iosafat: "Nu ti-am spus eu oare, ca el nu-mi prooroceste de bine, ci numai de rau?"
18 Şi Mica a zis: "Ascultaţi, dar, cuvântul Domnului! Am văzut pe Domnul stând pe scaunul Său de domnie, şi toată oastea cerurilor stând la dreapta şi la stânga Lui. 18 Iar Miheia a zis: "Ascultati asadar cuvantul Domnului: Am vazut pe Domnul sezand pe tronul Sau si toata ostirea cereasca statea de-a dreapta si de-a stanga Lui.
19 Şi Domnul a zis: "Cine va amăgi pe Ahab, împăratul lui Israel, ca să se suie la Ramot în Galaad şi să piară acolo?" Au răspuns unul într-un fel, altul, într-altul. 19 Atunci Domnul a zis: "Cine din voi ar putea sa duca in ispita pe Ahab, regele lui Israel, ca sa se duca si sa cada in Ramotul din Galaad?" Si a raspuns unul una si altul alta.
20 Şi un duh a venit şi s-a înfăţişat înaintea Domnului, şi a zis: "Eu îl voi amăgi." Domnul i-a zis: "Cum?" 20 Atunci a iesit un duh si a stat inaintea fetei Domnului si a zis: "Eu il voi duce in ispita". Si a zis Domnul: "in ce chip?"
21 "Voi ieşi", a răspuns el, "şi voi fi un duh de minciună în gura tuturor prorocilor lui." Domnul a zis: "Îl vei amăgi şi vei izbuti; ieşi şi fă aşa." 21 Acela a zis: "Ma duc si ma fac duh al minciunii in gurile tuturor proorocilor lui". Iar Domnul a zis: "Tu il vei duce in ispita si ai sa izbutesti. Du-te si fa asa!
22 Şi acum, iată că Domnul a pus un duh de minciună în gura prorocilor tăi care sunt de faţă. Dar Domnul a vorbit rău împotriva ta." 22 Si acum iata a slobozit Domnul pe duhul minciunii ca sa intre in gurile acestor prooroci ai tai. Dar Domnul n-a grait de bine pentru tine".
23 Atunci Zedechia, fiul lui Chenaana, apropiindu-se, a lovit pe Mica peste obraz şi a zis: "Pe ce drum a ieşit Duhul Domnului din mine ca să-ţi vorbească?" 23 Si s-a apropiat Sedechia, fiul lui Chenaana si a lovit pe Miheia peste obraz, zicand: "Pe ce drum anume s-a retras Duhul Domnului de la mine, ca sa graiasca prin tine?"
24 Mica a răspuns: "Vei vedea în ziua când vei umbla din odaie în odaie ca să te ascunzi." 24 Iar Miheia a zis: "Iata ai sa vezi aceasta in ziua cand vei fugi din camara in camara, ca sa te ascunzi".
25 Împăratul lui Israel a zis: "Luaţi pe Mica şi duceţi-l la Amon, căpetenia cetăţii, şi la Ioas, fiul împăratului. 25 Atunci a zis regele lui Israel: "Luati-l pe Miheia, duceti-l la Amon, capetenia orasului, si la Ioas, fiul regelui,
26 Şi spuneţi: "Aşa vorbeşte împăratul: "Băgaţi pe omul acesta în temniţă şi hrăniţi-l cu pâinea şi cu apa întristării, până mă voi întoarce în pace." 26 Si le spuneti: Asa graieste regele: Puneti pe acesta la inchisoare si sa-l hraniti ca in vreme de lipsa, cu putina paine si cu putina apa, pana cand ma voi intoarce cu pace".
27 Şi Mica a zis: "Dacă te vei întoarce în pace, n-a vorbit Domnul prin mine!" Apoi a mai zis: "Voi, toate popoarele, auziţi!" 27 Dar Miheia a zis: "Daca te vei intoarce sanatos, despre aceasta Domnul n-a grait prin mine". Apoi a zis: "Ascultati acestea toti!"
28 Împăratul lui Israel şi Iosafat, împăratul lui Iuda, s-au suit la Ramot în Galaad. 28 Dupa aceea a plecat regele lui Israel si Iosafat, regele lui Iuda, impotriva Ramotului din Galaad.
29 Împăratul lui Israel a zis lui Iosafat: "Vreau să-mi schimb hainele, ca să mă duc la luptă; dar tu, îmbracă-te cu hainele tale." Şi împăratul lui Israel şi-a schimbat hainele, şi s-au dus la luptă. 29 Zis-a regele lui Israel catre Iosafat: "Eu imi schimb hainele si intru in lupta; iar tu imbraca-te in hainele tale cele de rege". Si si-a schimbat hainele regele lui Israel si a intrat in lupta.
30 Împăratul Siriei dăduse următoarea poruncă mai marilor peste carele lui: "Să nu vă luptaţi nici cu cel mic, nici cu cel mare, ci să vă luptaţi numai cu împăratul lui Israel." 30 Regele Siriei insa poruncise capeteniilor carelor de razboi, zicand: "Sa nu va luptati nici cu mic, nici cu mare, ci numai cu regele lui Israel!"
31 Când au zărit mai marii carelor pe Iosafat, au zis: "Este împăratul lui Israel." Şi l-au înconjurat ca să lupte cu el. Iosafat a scos un ţipăt. Domnul l-a ajutat, şi Dumnezeu i-a îndepărtat de la el. 31 Cand capeteniile carelor de razboi au vazut pe Iosafat, ei si-au zis: "Acesta este regele lui Israel" si l-au impresurat ca sa se lupte cu el. Insa Iosafat a strigat, iar Dumnezeu i-a dat ajutor si i-a indepartat Domnul de la el.
32 Mai marii carelor, văzând că nu era împăratul lui Israel, s-au depărtat de el. 32 Si, cand capeteniile carelor de razboi au vazut ca acesta nu este regele lui Israel, s-au dat inapoi de la el.
33 Atunci un om a tras cu arcul la întâmplare şi a lovit pe împăratul lui Israel între încheieturile armăturii. Împăratul a zis celui ce-i mâna carul: "Întoarce şi scoate-mă din câmpul de bătaie, căci sunt rănit." 33 Dar un om, din intamplare, si-a intins arcul sau atunci si a ranit pe regele lui Israel prin incheietura armaturii, iar regele a zis celui ce-i mana carul: "Intoarce-te si scoate-ma din lupta, caci sunt ranit".
34 Lupta a fost înverşunată în ziua aceea. Împăratul lui Israel a stat în car, în faţa sirienilor, până seara, şi a murit pe la apusul soarelui. 34 In acea zi, lupta a fost crancena si regele lui Israel a stat in car in fata Sirienilor pana seara, iar la asfintitul soarelui a murit.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***