Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 12

1 Când s-a întărit Roboam în domnie şi a căpătat putere, a părăsit Legea Domnului, şi tot Israelul a părăsit-o împreună cu el. 1 Dupa ce s-a intarit regatul lui Roboam si a ajuns destul de puternic, Roboam a parasit legea Domnului si dimpreuna cu el si tot Israelul.
2 În al cincilea an al domniei lui Roboam, Şişac, împăratul Egiptului, s-a suit împotriva Ierusalimului, pentru că păcătuiseră împotriva Domnului. 2 Dar pentru ca s-au abatut ei de la Domnul, de aceea in anul al cincilea al domniei lui Roboam, Sisac, regele Egiptului, a plecat cu razboi impotriva Ierusalimului,
3 Avea o mie două sute de care şi şaizeci de mii de călăreţi; şi împreună cu el a venit din Egipt un popor fără număr, dintre libieni, suchieni şi etiopieni. 3 Cu o mie doua sute de care de razboi si cu saizeci de mii de calareti; iar poporul, care venise cu el din Egipt: Libieni, Suchieni si Etiopieni, era foarte numeros.
4 A luat cetăţile întărite ale lui Iuda şi a ajuns până la Ierusalim. 4 Acestia au luat cetatile intarite din Iuda si au venit la Ierusalim.
5 Atunci prorocul Şemaia s-a dus la Roboam şi la căpeteniile lui Iuda, care se adunaseră în Ierusalim, la apropierea lui Şişac, şi le-a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Voi M-aţi părăsit; vă părăsesc şi Eu şi vă dau în mâinile lui Şişac." 5 Atunci Semaia proorocul a venit la Roboam si la capeteniile lui Iuda, care se stransesera la Ierusalim din pricina lui Sisac si le-a zis: "Asa zice Domnul: Pentru ca M-ati parasit, de aceea va las pe mainile lui Sisac".
6 Căpeteniile lui Israel şi împăratul s-au smerit şi au zis: "Domnul este drept!" 6 Iar capeteniile lui Israel si regele s-au smerit si au zis: "Drept este Domnul!"
7 Şi, când a văzut Domnul că s-au smerit, cuvântul Domnului a vorbit astfel lui Şemaia: "S-au smerit, nu-i voi nimici, nu voi zăbovi să le vin în ajutor, şi mânia Mea nu va veni asupra Ierusalimului prin Şişac; 7 Cand a vazut Domnul ca ei s-au smerit, atunci a fost cuvantul Domnului din nou catre Semaia si a zis: "S-au smerit; nu-i voi mai starpi si in curand le voi da si izbavire. Mania Mea nu se va mai varsa asupra Ierusalimului prin mana lui Sisac.
8 dar îi vor fi supuşi şi vor şti ce înseamnă să-Mi slujească Mie sau să slujească împărăţiilor altor ţări." 8 Dar ei tot vor fi slugile lui ca sa cunoasca ce inseamna sa-Mi slujeasca Mie si ce inseamna sa slujeasca regatelor pamantului".
9 Şişac, împăratul Egiptului, s-a suit împotriva Ierusalimului. A luat vistieriile Casei Domnului şi vistieriile casei împăratului, a luat tot. A luat scuturile de aur pe care le făcuse Solomon. 9 Atunci a venit Sisac, regele Egiptului, la Ierusalim si a luat vistieriile templului Domnului si vistieriile casei regelui; tot ce a gasit, a luat; a luat si scuturile cele de aur, pe care le facuse Solomon.
10 Împăratul Roboam a făcut în locul lor nişte scuturi de aramă şi le-a dat în grija căpeteniilor alergătorilor, care păzeau intrarea casei împăratului. 10 Iar regele Roboam a facut in locul lor scuturi de arama si le-a dat in mainile capeteniilor de peste garzi, care pazeau intrarea la casa regelui.
11 Ori de câte ori se ducea împăratul la Casa Domnului, alergătorii veneau şi le purtau înaintea lui; apoi le aduceau iarăşi în odaia alergătorilor. 11 Si numai cand mergea regele la templul Domnului, numai atunci venea garda si le purta si pe urma le aducea iarasi in casa de garda.
12 Pentru că Roboam se smerise, Domnul Şi-a abătut mânia de la el şi nu l-a nimicit de tot. Şi tot mai era ceva bun în Iuda. 12 Dupa ce s-a smerit Roboam, s-a indepartat mania Domnului de la el si nu l-a nimicit cu totul. Afara de aceasta si in Iuda se gasea cate ceva bun.
13 Împăratul Roboam s-a întărit în Ierusalim şi a domnit. Avea patruzeci şi unu de ani când a ajuns împărat şi a domnit şaptesprezece ani la Ierusalim, cetatea pe care o alesese Domnul din toate seminţiile lui Israel, ca să-Şi pună Numele în ea. Mama sa se numea Naama, amonita. 13 Asa s-a intarit iar regele Roboam in Ierusalim si a domnit. Roboam era de patruzeci si unu de ani cand s-a facut rege si a domnit saptesprezece ani in Ierusalim, in cetatea pe care o alesese Domnul dintre toate semintiile lui Israel, ca sa-si puna numele in ea. Pe mama lui Roboam o chema Naama Amonita.
14 El a făcut lucruri rele, pentru că nu şi-a pus inima să caute pe Domnul. 14 Dar a facut el rele, pentru ca nu si-a indreptat inima sa ca sa caute pe Domnul.
15 Faptele lui Roboam, cele dintâi şi cele de pe urmă, nu sunt scrise oare în cartea prorocului Şemaia şi a prorocului Ido, în cărţile spiţelor de neam? Totdeauna a fost război între Roboam şi Ieroboam. 15 Faptele lui Roboam, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in amintirile lui Semaia proorocul si ale lui Ido vazatorul in spitele neamurilor. Roboam a purtat razboaie cu Ieroboam in toate zilele vietii lor.
16 Roboam a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat în cetatea lui David. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Abia. 16 Apoi a raposat Roboam cu parintii sai si a fost ingropat in cetatea lui David. Iar in locul lui s-a facut rege Abia, fiul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***