Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

2 Cronici 1

1 Solomon, fiul lui David, s-a întărit în domnie; Domnul Dumnezeul lui a fost cu el; şi l-a înălţat din ce în ce mai mult. 1 In vremea aceea Solomon, fiul lui David, se intarise in domnie si Domnul Dumnezeul lui era cu el, inaltandu-l foarte sus.
2 Solomon a poruncit întregului Israel, căpeteniilor peste mii şi sute, judecătorilor, mai marilor întregului Israel, căpeteniilor caselor părinteşti; 2 Solomon a poruncit sa se adune tot Israelul: capeteniile peste mii, capeteniile peste sute, judecatorii si toti cei ce carmuiau in Israel pana la capii de familie.
3 şi Solomon s-a dus cu toată adunarea la înălţimea de la Gabaon. Acolo se afla Cortul întâlnirii lui Dumnezeu, făcut în pustiu de Moise, robul Domnului. 3 Apoi s-a dus Solomon si toata adunarea pe inaltimea cea din Ghibeon, caci acolo era cortul cel dumnezeiesc al adunarii pe care-l facuse Moise, robul lui Dumnezeu, in pustiu.
4 Dar chivotul lui Dumnezeu fusese mutat de David din Chiriat-Iearim la locul pe care i-l pregătise, căci îi întinsese un Cort la Ierusalim. 4 Chivotul Domnului il adusese David din Chiriat-Iearim la locul pe care-l pregatise pentru el David, in Ierusalim, unde-i facuse un cort nou.
5 Tot acolo se afla, înaintea Cortului Domnului, altarul de aramă pe care-l făcuse Beţaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur. 5 Iar jertfelnicul cel de arama, pe care-l facuse Betaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, ramasese acolo, inaintea cortului celui vechi al Domnului. Pe acesta il cerceta Solomon cu adunarea.
6 Solomon şi adunarea au căutat pe Domnul. Şi acolo, pe altarul de aramă care era înaintea Cortului întâlnirii, a adus Solomon Domnului o mie de arderi de tot. 6 Si aici, inaintea fetei Domnului, pe jertfelnicul cel de arama, care era inaintea cortului adunarii, a adus Solomon o mie de arderi de tot.
7 În timpul nopţii, Dumnezeu S-a arătat lui Solomon şi i-a zis: "Cere ce vrei să-ţi dau." 7 In noaptea aceea S-a aratat Dumnezeu lui Solomon si i-a zis: "Cere ce doresti sa-ti dau?"
8 Solomon a răspuns lui Dumnezeu: "Tu ai arătat o mare bunăvoinţă tatălui meu, David, şi m-ai pus să domnesc în locul lui. 8 Iar Solomon a zis catre Dumnezeu: "Tu ai facut cu David, tatal meu, mila mare si m-ai pus pe mine rege in locul lui.
9 Acum, Doamne Dumnezeule, împlinească-se făgăduinţa Ta făcută tatălui meu David, fiindcă m-ai pus să domnesc peste un popor mare la număr, ca pulberea pământului! 9 Sa se implineasca dar, Doamne Dumnezeule, cuvantul Tau cel catre David, tatal meu! De vreme ce m-ai pus pe mine peste un popor mult la numar, ca pulberea pamantului,
10 Dă-mi, dar, înţelepciune şi pricepere, ca să ştiu cum să mă port în fruntea acestui popor! Căci cine ar putea să judece pe poporul Tău, pe poporul acesta atât de mare?" 10 Apoi da-mi mie acum intelepciune si stiinta, ca sa pricep cum sa carmuiesc pe poporul acesta, caci cine poate sa carmuiasca pe acest mare popor al Tau?"
11 Dumnezeu a zis lui Solomon: "Fiindcă dorinţa aceasta este în inima ta, fiindcă nu ceri nici bogăţii, nici averi, nici slavă, nici moartea vrăjmaşilor tăi, nici chiar o viaţă lungă, ci ceri pentru tine înţelepciune şi pricepere ca să judeci pe poporul Meu, peste care te-am pus să domneşti, 11 Atunci Dumnezeu a zis catre Solomon: "Pentru ca tu ai avut la inima asemenea lucru si n-ai cerut bogatie, averi si slava, nici sufletele neprietenilor tai; n-ai cerut de asemenea nici zile multe, ci ai cerut intelepciune si stiinta, ca sa judeci pe poporul Meu peste care te-am pus rege,
12 înţelepciunea şi priceperea îţi sunt date. Îţi voi da, pe deasupra, bogăţii, averi şi slavă, cum n-a mai avut niciodată niciun împărat înaintea ta şi cum nici nu va mai avea după tine." 12 De aceea ti se da intelepciune si stiinta, iar bogatie, averi si slava iti voi da atata, cata n-au mai avut regii cei dinainte de tine si nici dupa tine nu vor mai avea".
13 Solomon s-a întors la Ierusalim, după ce a părăsit înălţimea de la Gabaon şi Cortul întâlnirii. Şi a domnit peste Israel. 13 Apoi a venit Solomon de pe inaltimea cea din Ghibeon, de la cortul adunarii, la Ierusalim si a domnit peste Israel.
14 Solomon a strâns care şi călărime; avea o mie patru sute de care şi douăsprezece mii de călăreţi, pe care i-a aşezat în cetăţile unde ţinea carele şi la Ierusalim lângă împărat. 14 Dupa aceea Solomon a adunat care de razboi si calareti; si avea o mie patru sute de care de razboi si douasprezece mii de calareti. Pe toti acestia i-a asezat in cetatile in care tinea carele de razboi, precum si pe langa rege in Ierusalim.
15 Împăratul a făcut argintul şi aurul tot atât de obişnuite la Ierusalim ca pietrele, şi cedrii tot atât de obişnuiţi ca sicomorii care cresc în câmpie. 15 Si a facut regele ca argintul si aurul sa fie in Ierusalim la pret ca pietrele de rand, iar cedrii, prin multimea lor, ajunsesera la pret ca smochinii cei salbatici care cresc multime prin locurile joase.
16 Solomon îşi aducea caii din Egipt; o ceată de negustori ai împăratului se duceau şi-i luau în cete pe un preţ hotărât; 16 Caii i se aduceau lui Solomon din Egipt si din Cheve (Coa); negustorii regelui ii cumparau cu bani, din Cheve (Coa).
17 se duceau şi aduceau din Egipt un car cu şase sute de sicli de argint, şi un cal, cu o sută cincizeci de sicli. Tot aşa aduceau şi pentru toţi împăraţii hetiţilor şi pentru împăraţii Siriei. 17 Un car de razboi se cumpara si se aducea din Egipt cu sase sute sicli de argint, iar calul cu o suta cincizeci. Tot astfel aduceau ei si tuturor Heteilor si regilor Siriei.
Capitolul urmator
pixel
***