Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

1 Cronici 29

1 Împăratul David a zis întregii adunări: "Fiul meu Solomon, singurul pe care l-a ales Dumnezeu, este tânăr şi plăpând, şi lucrarea este însemnată, căci Casa aceasta nu este pentru un om, ci este pentru Domnul Dumnezeu. 1 Dupa aceea a zis regele David catre toata adunarea: "Solomon, fiul meu, singurul pe care l-a ales Dumnezeu, este tanar si cu putina putere, iar lucrul acesta este mare, fiindca nu este pentru om zidirea aceasta, ci pentru Domnul Dumnezeu.
2 Mi-am întrebuinţat toate puterile să pregătesc pentru Casa Dumnezeului meu aur pentru ceea ce trebuie să fie de aur, argint pentru ceea ce trebuie să fie de argint, aramă pentru ceea ce trebuie să fie de aramă, fier pentru ceea ce trebuie să fie de fier şi lemn pentru ceea ce trebuie să fie de lemn, pietre de onix şi pietre scumpe de legat, pietre strălucitoare şi de felurite culori, tot felul de pietre scumpe şi marmură albă multă. 2 Din toate puterile am pregatit eu pentru templul lui Dumnezeu mult aur pentru lucrurile cele de aur, argint pentru cele de argint, arama pentru cele de arama, fier pentru cele de fier, lemn pentru cele de lemn, pietre de onix si pietre pentru incrustat, pietre frumoase de diferite culori si tot felul de pietre scumpe si multa marmura.
3 Mai mult, în dragostea mea pentru Casa Dumnezeului meu, dau Casei Dumnezeului meu aurul şi argintul pe care-l am, afară de tot ce am pregătit pentru casa Sfântului Locaş: 3 Mai mult! Din dragoste pentru templul Dumnezeului meu, dau inca tot ce am eu aur si argint, templului Dumnezeului meu, afara de ceea ce am pregatit eu pentru templul cel sfant,
4 trei mii de talanţi de aur, de aur de Ofir, şi şapte mii de talanţi de argint curăţat, pentru îmbrăcarea pereţilor clădirilor, 4 Si anume: trei mii de talanti de aur, aur de ofir, sapte mii de talanti de argint curat, pentru captusirea peretilor in templu,
5 aurul pentru ceea ce trebuie să fie de aur, şi argintul pentru ceea ce trebuie să fie de argint şi pentru toate lucrările pe care le vor face lucrătorii. Cine vrea să-şi mai aducă de bunăvoie astăzi darurile înaintea Domnului?" 5 Pentru orice lucru de aur, pentru tot lucrul de argint si pentru tot lucrul de mana de mester. Si cine vrea sa vina astazi cu mainile pline la Domnul?"
6 Căpeteniile caselor părinteşti, căpeteniile seminţiilor lui Israel, căpeteniile peste mii şi peste sute şi îngrijitorii averii împăratului au adus daruri de bunăvoie. 6 Au inceput atunci sa aduca jertfa capii de familii si capeteniile triburilor, capeteniile peste mii si peste sute si capeteniile cele peste averea regelui.
7 Au dat pentru slujba Casei lui Dumnezeu: cinci mii de talanţi de aur, zece mii de darici, zece mii de talanţi de argint, optsprezece mii de talanţi de aramă şi o sută de mii de talanţi de fier. 7 Si au dat pentru zidirea templului lui Dumnezeu cinci mii de talanti si zece mii de drahme aur, argint zece mii de talanti, arama optsprezece mii talanti si fier o suta de mii de talanti.
8 Cei ce aveau pietre scumpe le-au dat pentru vistieria Casei Domnului în mâinile lui Iehiel, gherşonitul. 8 Si cei care aveau pietre scumpe, le-au dat si pe acelea in vistieria templului Domnului, prin mainile lui Iehiel Ghersonitul.
9 Poporul s-a bucurat de darurile lor de bunăvoie, căci le dădeau cu dragă inimă Domnului; şi împăratul David, de asemenea, s-a bucurat mult. 9 Si s-a bucurat poporul de ravna lor, pentru ca din toata inima au jertfit Domnului. De asemenea s-a bucurat foarte mult si regele David.
10 David a binecuvântat pe Domnul în faţa întregii adunări. El a zis: "Binecuvântat să fii Tu, din veac în veac, Doamne Dumnezeul părintelui nostru Israel! 10 Atunci a slavit David pe Domnul inaintea a toata adunarea si a zis: "Binecuvantat esti Tu, Doamne Dumnezeul lui Israel, Tatal nostru, din veac si pana in veac.
11 A Ta este, Doamne, mărirea, puterea şi măreţia, veşnicia şi slava, căci tot ce este în cer şi pe pământ este al Tău; a Ta, Doamne, este domnia, căci Tu Te înalţi ca un stăpân mai presus de orice! 11 A Ta este, Doamne, maretia si puterea si slava si biruinta si stralucirea; toate cate sunt in cer si pe pamant sunt ale Tale; a Ta este, Doamne, imparatia si Tu esti mai presus de toate, ca unul ce imparatesti peste toate.
12 De la Tine vine bogăţia şi slava, Tu stăpâneşti peste tot, în mâna Ta este tăria şi puterea, şi mâna Ta poate să mărească şi să întărească toate lucrurile. 12 Bogatia si slava sunt de la fata Ta si Tu domnesti peste toate; in mana Ta este taria si puterea si in puterea Ta sta sa maresti si sa intaresti toate.
13 Acum, Dumnezeul nostru, Te lăudăm şi preamărim Numele Tău cel slăvit. 13 Si acum dar, Dumnezeul nostru, Te slavim pe Tine si laudam preaslavit numele Tau.
14 Căci ce sunt eu şi ce este poporul meu, ca să putem să-Ţi aducem daruri de bunăvoie? Totul vine de la Tine şi din mâna Ta primim ce-Ţi aducem. 14 Ca cine sunt eu si cine este poporul meu, incat sa avem putinta de a face asemenea jertfe? Dar de la Tine sunt toate si cele primite din mana Ta ti le-am dat tie;
15 Înaintea Ta noi suntem nişte străini şi locuitori, ca toţi părinţii noştri. Zilele noastre pe pământ sunt ca umbra şi fără nicio nădejde. 15 Caci calatori suntem noi inaintea Ta si pribegi, ca toti parintii nostri; ca umbra sunt zilele noastre pe pamant si nimic nu este statornic.
16 Doamne Dumnezeul nostru, din mâna Ta vin toate aceste bogăţii pe care le-am pregătit ca să-Ţi zidim o Casă Ţie, Numelui Tău celui sfânt, şi ale Tale sunt toate. 16 Doamne Dumnezeul nostru, toata aceasta multime de lucruri, pe care am pregatit-o noi pentru a zidi templu sfant numelui Tau, din mana Ta le avem si ale Tale sunt toate.
17 Ştiu, Dumnezeule, că Tu cercetezi inima şi că iubeşti curăţia de inimă; de aceea Ţi-am adus toate aceste daruri de bunăvoie în curăţia inimii mele şi am văzut acum cu bucurie pe poporul Tău care se află aici, aducându-Ţi de bunăvoie darurile lui. 17 Stiu, Dumnezeul meu, ca ispitesti inimile si iubesti curatenia inimii! Eu din inima curata am jertfit toate si vad acum ca si poporul Tau, care se afla aici, cu bucurie Iti jertfeste tie.
18 Doamne Dumnezeul părinţilor noştri Avraam, Isaac şi Israel! Ţine întotdeauna în inima poporului Tău aceste porniri şi aceste gânduri şi întăreşte-i inima în Tine. 18 Doamne Dumnezeul lui Avraam si al lui Isaac si al lui Iacov, parintii nostri, pazeste acestea in veci, aceasta aplecare a gandurilor inimii poporului Tau si indreapta inimile lor catre Tine.
19 Dă fiului meu Solomon o inimă bună, ca să păzească poruncile Tale, învăţăturile Tale şi legile Tale, ca să împlinească toate aceste lucruri şi să zidească el Casa pentru care am făcut pregătiri." 19 Iar lui Solomon, fiul meu, daruieste-i inima dreapta ca sa pazeasca poruncile Tale, descoperirile Tale si legile Tale si sa implineasca toate acestea si sa inalte cladirea pentru care am facut pregatire".
20 David a zis întregii adunări: "Binecuvântaţi pe Domnul Dumnezeul vostru." Şi toată adunarea a binecuvântat pe Domnul Dumnezeul părinţilor lor. Ei s-au plecat şi s-au închinat înaintea Domnului şi înaintea împăratului. 20 Apoi a zis David catre toata adunarea: "Binecuvantati pe Domnul Dumnezeul nostru!" Si toata adunarea a binecuvantat pe Domnul Dumnezeul parintilor sai si a cazut si s-a inchinat Domnului si regelui.
21 A doua zi după aceasta, au adus ca jertfă şi ardere de tot Domnului o mie de viţei, o mie de berbeci şi o mie de miei, împreună cu jertfele de băutură obişnuite, şi alte jertfe în mare număr pentru tot Israelul. 21 Apoi au adus Domnului jertfe si au inaltat arderi de tot Domnului, a doua zi dupa aceasta: o mie de miei, o mie de berbeci si o mie de vitei cu turnarile lor si o multime de jertfe de la tot Israelul.
22 Au mâncat şi au băut în ziua aceea înaintea Domnului cu mare bucurie, au făcut a doua oară împărat pe Solomon, fiul lui David, l-au uns înaintea Domnului ca domn şi au uns pe Ţadoc ca preot. 22 Si au mancat si au baut inaintea Domnului in ziua aceea cu mare bucurie; iar in alt rand au facut rege pe Solomon, fiul lui David, si l-au uns inaintea Domnului ca rege, iar pe Tadoc arhiereu.
23 Solomon a şezut pe scaunul de domnie al Domnului ca împărat în locul tatălui său, David. El a propăşit, şi tot Israelul l-a ascultat. 23 Si s-a urcat Solomon pe tronul Domnului, ca rege, in locul lui David, tatal sau, si a avut spor si tot Israelul s-a supus lui.
24 Toate căpeteniile şi vitejii, şi chiar toţi fiii împăratului David, s-au supus împăratului Solomon. 24 S-au supus lui Solomon de asemenea toate capeteniile si puternicii, precum si toti fiii lui David.
25 Domnul a înălţat tot mai mult pe Solomon, sub ochii întregului Israel, şi i-a făcut domnia mai strălucită decât a fost a oricărui împărat al lui Israel înaintea lui. 25 Iar Domnul a marit pe Solomon in ochii a tot Israelul si i-a daruit domnie slavita, cum nu mai avusese inainte de el nici unul din regii lui Israel.
26 David, fiul lui Isai, a domnit peste tot Israelul. 26 David, fiul lui Iesei, a domnit peste tot Israelul.
27 Vremea cât a domnit peste Israel a fost de patruzeci de ani: la Hebron a domnit şapte ani, şi la Ierusalim a domnit treizeci şi trei de ani. 27 Timpul domniei lui peste Israel a fost patruzeci de ani: in Hebron a domnit el sapte ani, iar in Ierusalim a domnit treizeci si trei.
28 A murit la o bătrâneţe fericită, sătul de zile, de bogăţie şi de slavă. Şi în locul lui a domnit fiul său Solomon. 28 Si a murit la adanci batranete, satul de viata, de bogatie si de slava, iar in locul lui s-a facut rege Solomon, fiul sau.
29 Faptele împăratului David, cele dintâi şi cele de pe urmă, sunt scrise în cartea lui Samuel, văzătorul, şi în cartea prorocului Natan, şi în cartea prorocului Gad, 29 Faptele lui David, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in insemnarile lui Samuel vazatorul si in insemnarile lui Natan proorocul si in insemnarile lui Gad vazatorul,
30 împreună cu toată domnia şi toate isprăvile lui, precum şi ce s-a petrecut pe vremea lui, fie în Israel, fie în toate împărăţiile celorlalte ţări. 30 Precum si toata domnia lui si barbatia lui si intamplarile ce s-au petrecut cu el si cu Israel si cu toate imparatiile pamantului.
Capitolul precedent
pixel
***