Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Cronici 28

1 David a chemat la Ierusalim toate căpeteniile lui Israel, căpeteniile seminţiilor, căpeteniile cetelor din slujba împăratului, căpeteniile peste mii şi căpeteniile peste sute, pe cei mai mari peste toate averile şi turmele împăratului şi ale fiilor săi, pe dregători, pe viteji şi pe toţi voinicii. 1 Apoi a adunat David la Ierusalim pe toate capeteniile lui Israel, pe mai marii triburilor, capeteniile cetelor care slujeau regelui, capeteniile peste mii, peste sute, ingrijitorii mosiilor si turmelor regelui, pe fiii sai cu eunucii, capeteniile ostirii si pe toti vitejii lui.
2 Împăratul David s-a sculat în picioare şi a zis: "Ascultaţi-mă, fraţilor şi poporul meu! Aveam de gând să zidesc o Casă de odihnă pentru chivotul legământului Domnului şi pentru aşternutul picioarelor Dumnezeului nostru şi mă pregăteam s-o zidesc. 2 Si sculandu-se, regele David a zis: "Ascultati-ma, fratilor si poporul meu! Am avut la inima mea gand sa zidesc locas de odihna pentru chivotul legamantului Domnului si asternut picioarelor Dumnezeului nostru si cele de trebuinta pentru zidire le-am pregatit.
3 Dar Dumnezeu mi-a zis: "Să nu zideşti o Casă Numelui Meu, căci eşti un om de război şi ai vărsat sânge." 3 Dar Dumnezeu mi-a zis: Sa nu zidesti locas numelui Meu, pentru ca tu esti om razboinic si ai varsat sange.
4 Domnul Dumnezeul lui Israel m-a ales din toată casa tatălui meu, pentru ca să fiu împărat al lui Israel pe vecie; căci pe Iuda l-a ales căpetenie, casa tatălui meu a ales-o din casa lui Iuda, şi dintre fiii tatălui meu pe mine m-a pus să domnesc peste tot Israelul. 4 Cu toate acestea m-a ales Domnul Dumnezeul lui Israel din toata casa tatalui meu, ca sa fiu rege peste Israel in veci, pentru ca pe Iuda l-a ales El domn, iar din casa lui Iuda a ales casa tatalui meu si din casa tatalui meu si dintre fiii tatalui meu a binevoit a ma pune pe mine rege peste tot Israelul;
5 Dintre toţi fiii mei - căci Domnul mi-a dat mulţi fii - a ales pe fiul meu Solomon, ca să-l pună pe scaunul de domnie al împărăţiei Domnului, peste Israel. 5 Iar din toti fiii mei - caci multi fii mi-a dat Domnul - a ales pe Solomon, fiul meu, sa sada pe tronul regatului Domnului, peste Israel.
6 El mi-a zis: "Fiul tău Solomon Îmi va zidi Casa şi curţile; căci l-am ales ca fiu al Meu; şi-i voi fi Tată. 6 Si mi-a zis: Solomon, fiul tau, va zidi locasul Meu si curtile Mele, pentru ca Mi l-am ales pe el de fiu si Eu ii voi fi lui tata.
7 Îi voi întări împărăţia pe vecie, dacă se va ţine, ca astăzi, de împlinirea poruncilor şi rânduielilor Mele." 7 Si voi intari domnia lui pe veci, daca va fi tare in implinirea poruncilor Mele si a asezamintelor Mele, ca pana astazi.
8 Acum, înaintea întregului Israel, înaintea adunării Domnului şi în faţa Dumnezeului nostru care vă aude, păziţi şi puneţi-vă la inimă toate poruncile Domnului Dumnezeului vostru, ca să stăpâniţi această bună ţară şi s-o lăsaţi de moştenire fiilor voştri după voi pe vecie. 8 Si acum inaintea ochilor a tot Israelul, a adunarii Domnului si in auzul Dumnezeului nostru va graiesc: Paziti si tineti toate poruncile Domnului Dumnezeului vostru, ca sa stapaniti tot pamantul cel bun si sa-l lasati dupa voi mostenire copiilor vostri pe veci.
9 Şi tu, fiule Solomoane, cunoaşte pe Dumnezeul tatălui tău şi slujeşte-I cu toată inima şi cu un suflet binevoitor; căci Domnul cercetează toate inimile şi pătrunde toate închipuirile şi toate gândurile. Dacă-L vei căuta, Se va lăsa găsit de tine; dar dacă-L vei părăsi, te va lepăda şi El pe vecie. 9 Si tu, Solomon, fiul meu, cunoaste pe Dumnezeul tatalui tau si Ii slujeste din toata inima si din tot sufletul, caci Domnul cerceteaza toate inimile si cunoaste toata miscarea gandurilor. De Il vei cauta pe El, Il vei gasi, iar de Il vei parasi si El te va parasi.
10 Vezi acum că Domnul te-a ales, ca să zideşti o Casă care să-I slujească de Locaş Sfânt. Întăreşte-te şi lucrează." 10 Baga de seama insa, de vreme ce Domnul te-a ales sa zidesti locas sfinteniei Lui, fii tare si fa ceea ce a randuit El".
11 David a dat fiului său Solomon chipul prispei şi clădirilor, odăilor vistieriei, odăilor de sus, odăilor dinăuntru şi al odăii pentru scaunul îndurării. 11 Si a dat David lui Solomon, fiul sau, planul pridvorului si al caselor lui, al camarilor lui, al odailor celor mari de primire, al odailor celor mai dinauntru de odihna si al casei chivotului legii.
12 I-a dat planul a tot ce avea în minte cu privire la curţile Casei Domnului şi toate odăile de jur împrejur pentru vistieriile Casei lui Dumnezeu şi vistieriile Sfântului Locaş 12 A dat de asemenea planul tuturor celor ce avea el in gandul sau: Planul curtii templului Domnului, al tuturor camarilor dimprejur, al vistieriilor lucrurilor sfinte
13 şi cu privire la cetele preoţilor şi leviţilor, la tot ce privea slujba Casei Domnului şi la toate uneltele pentru slujba Casei Domnului. 13 Al incaperilor preotilor si levitilor, al tuturor slujitorilor din templul Domnului si al tuturor vaselor sfinte din templul Domnului,
14 I-a dat chipul uneltelor de aur, cu greutatea celor ce trebuiau să fie de aur, pentru toate uneltele fiecărei slujbe; şi chipul tuturor uneltelor de argint, cu greutatea lor, pentru toate uneltele fiecărei slujbe. 14 Al lucrurilor de aur, cu aratarea greutatii, al tuturor vaselor de slujba, al tuturor lucrurilor de argint, cu aratarea greutatii lor si al tuturor celorlalte vase de slujba.
15 A dat greutatea sfeşnicelor de aur şi a candelelor lor de aur, cu greutatea fiecărui sfeşnic şi a candelelor lui; şi greutatea sfeşnicelor de argint, cu greutatea fiecărui sfeşnic şi a candelelor lui, după întrebuinţarea fiecărui sfeşnic. 15 Apoi i-a dat aurul pentru sfesnicele si pentru candelele de aur ale lor, cu insemnarea greutatii fiecaruia din sfesnice si din candelele lui; de asemenea si argintul pentru sfesnicele de argint, cu insemnarea greutatii fiecaruia din sfesnice si din candelele lui, potrivit cu menirea de slujba a fiecaruia din sfesnice;
16 I-a dat greutatea de aur pentru mesele pâinilor pentru punerea înainte, pentru fiecare masă; şi greutatea de argint pentru mesele de argint. 16 Si aurul pentru mesele painilor punerii inainte, cu insemnarea greutatii fiecareia din mesele de aur si argintul pentru mesele de argint.
17 I-a dat chipul furculiţelor, lighenelor şi ceştilor de aur curat; chipul potirelor de aur, cu greutatea fiecărui potir, şi a potirelor de argint, cu greutatea fiecărui potir; 17 I-a dat aurul pentru furculitele, castroanele si cupele cele de aur curat si pentru vasele de aur, cu insemnarea greutatii fiecarui vas si argintul pentru vasele de argint, cu insemnarea greutatii fiecarui vas,
18 şi chipul altarului tămâiei în aur curăţat, cu greutatea lui. I-a mai dat şi chipul carului heruvimilor de aur care îşi întind aripile şi acoperă chivotul legământului Domnului. 18 Precum si aurul pentru jertfelnicul tamaierii, turnat din aur, cu insemnarea greutatii. I-a dat modelul carului divin, al heruvimilor de aur, cu aripile intinse pentru acoperirea chivotului legamantului Domnului.
19 "Toate acestea", a zis David, "toate lucrările izvodului acestuia mi le-a făcut cunoscut Domnul, însemnându-le în scris cu mâna Lui." 19 "Toate acestea sunt in scrisoarea insuflata de la Domnul - a zis David - cum m-a luminat El pentru toate lucrarile zidirii".
20 David a zis fiului său Solomon: "Întăreşte-te, îmbărbătează-te şi lucrează; nu te teme şi nu te înspăimânta. Căci Domnul Dumnezeu, Dumnezeul meu, va fi cu tine. El nu te va lăsa, nici nu te va părăsi, până se va isprăvi toată lucrarea pentru slujba Casei Domnului. 20 Apoi a zis David catre fiul sau Solomon: "Fii tare si curajos si paseste la lucru, nu te teme, nici te speria, caci Domnul Dumnezeu, Dumnezeul meu, este cu tine. El nu se va departa de tine, nici nu te va parasi, pana nu vei ispravi toata lucrarea ce se cere la templul Domnului.
21 Iată, ai lângă tine cetele preoţilor şi leviţilor pentru toată slujba Casei lui Dumnezeu; şi iată că ai lângă tine, pentru toată lucrarea, toţi oamenii binevoitori şi îndemânatici în tot felul de lucrări şi căpeteniile, şi tot poporul, supuşi la toate poruncile tale." 21 Iata si cetele de preoti si de leviti pentru toate slujbele cele de la templul lui Dumnezeu. Ai de asemenea oameni sarguinciosi pentru orice lucru si iscusiti pentru orice lucrare; si capeteniile si tot poporul sunt gata sa implineasca toate poruncile tale".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***