Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Cronici 22

1 Şi David a zis: "Aici să fie Casa Domnului Dumnezeu şi aici să fie altarul arderilor de tot pentru Israel." 1 Apoi a zis David: "Iata templul Domnului Dumnezeu si iata jertfelnicul arderilor de tot al lui Israel!"
2 David a strâns pe străinii din ţara lui Israel şi a însărcinat pe cioplitorii de piatră să pregătească pietre cioplite pentru zidirea Casei lui Dumnezeu. 2 Si a poruncit David sa aduca pe strainii din pamantul lui Israel si i-a pus cioplitori de piatra ca sa ciopleasca pietre pentru zidirea templului Domnului.
3 A pregătit şi fier din belşug pentru cuiele de la aripile uşilor şi pentru scoabe, aramă atât de multă încât nu puteau s-o numere 3 Apoi a pregatit David fier foarte mult pentru piroane la ferecarea usilor si pentru legaturi; arama atat de multa incat nu se mai putea cantari;
4 şi lemne de cedru fără număr, căci sidonienii şi tirienii aduseseră lui David lemne de cedru din belşug. 4 Lemne de cedru, nemasurat, pentru ca Sidonienii si Tirienii adusesera lui David foarte mult lemn de cedru.
5 David zicea: "Fiul meu Solomon este tânăr şi plăpând, şi Casa care va fi zidită Domnului trebuie să fie de mare faimă şi slavă în toate ţările; de aceea vreau să-i pregătesc cele de trebuinţă pentru zidirea ei." Şi David a făcut mari pregătiri înainte de moarte. 5 Dupa aceea a zis David: "Solomon, fiul meu, e tanar si cu putina putere, iar templul care are a se zidi pentru Domnul trebuie sa fie foarte maret, spre slava si podoaba a toata lumea; deci voi pregati eu toate pentru el". Si a pregatit David multe pana la moartea sa.
6 David a chemat pe fiul său Solomon şi i-a poruncit să zidească o Casă Domnului Dumnezeului lui Israel. 6 Chemand apoi pe fiul sau Solomon, i-a poruncit sa ridice templul Domnului Dumnezeului lui Israel.
7 David a zis lui Solomon: "Fiul meu, aveam de gând să zidesc o Casă Numelui Domnului Dumnezeului meu. 7 Si a zis David lui Solomon: "Fiul meu, eu am avut la inima sa zidesc templu in numele Domnului Dumnezeului meu;
8 Dar cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: "Tu ai vărsat mult sânge şi ai făcut mari războaie; de aceea nu vei zidi o Casă Numelui Meu, căci ai vărsat înaintea Mea mult sânge pe pământ. 8 Dar a fost catre mine cuvantul Domnului si a zis: Tu ai varsat mult sange si ai purtat razboaie mari; nu se cuvine sa zidesti tu casa numelui Meu, pentru ca ai varsat mult sange pe pamant inaintea fetei Mele.
9 Iată că ţi se va naşte un fiu, care va fi un om al odihnei şi căruia îi voi da odihnă, izbăvindu-l din mâna tuturor vrăjmaşilor lui de jur împrejur; căci numele lui va fi Solomon şi voi aduce peste Israel pacea şi liniştea în timpul vieţii lui. 9 Iata insa tie ti se va naste un fiu; acela va fi pasnic si Eu ii voi da liniste din partea tuturor vrajmasilor dimprejur; de aceea numele lui va fi Solomon. Si voi da lui Israel in zilele lui pace si liniste.
10 El va zidi o Casă Numelui Meu. El Îmi va fi fiu, şi Eu îi voi fi Tată; şi voi întări pe vecie scaunul de domnie al împărăţiei lui în Israel." 10 El va zidi templu numelui Meu si el Imi va fi fiu, iar Eu ii voi fi tata si voi intari tronul domniei lui peste Israel pe veci.
11 Acum, fiule, Domnul să fie cu tine, ca să propăşeşti şi să zideşti Casa Domnului Dumnezeului tău, cum a spus El despre tine! 11 Si acum, fiul meu, sa fie Domnul cu tine, ca sa ai spor si sa zidesti templul Domnului Dumnezeului tau, cum a vorbit El despre tine.
12 Numai să-ţi dea Domnul înţelepciune şi pricepere şi să te facă să domneşti peste Israel în păzirea Legii Domnului Dumnezeului tău! 12 Sa-ti dea tie Domnul minte si intelepciune si sa te puna peste Israel! Sa pazesti legile Domnului Dumnezeului tau!
13 Atunci vei propăşi, dacă vei căuta să împlineşti legile şi poruncile pe care le-a dat lui Moise, Domnul pentru Israel. Întăreşte-te şi îmbărbătează-te, nu te teme şi nu te înspăimânta. 13 Atunci vei fi cu spor, de te vei sili sa implinesti asezamintele si legile pe care le-a dat Domnul lui Moise pentru Israel. Fii tare si curajos, nu te teme si nu te deznadajdui.
14 Iată, prin străduinţele mele, am pregătit pentru Casa Domnului o sută de mii de talanţi de aur, un milion de talanţi de argint şi o mulţime de aramă şi de fier care nu se poate cântări, căci este foarte mult; am pregătit, de asemenea, lemne şi pietre, şi vei mai adăuga şi tu. 14 Si iata eu din saracia mea am pregatit pentru templul Domnului o suta de mii de talanti de aur si un milion de talanti de argint, iar fier si arama fara numar, pentru ca acestea sunt foarte multe; si lemn si piatra de asemenea am pregatit si sa mai adaugi si tu la acestea.
15 Tu ai la tine un mare număr de lucrători, cioplitori de piatră şi tâmplari, şi oameni îndemânatici în tot felul de lucrări. 15 Ai multime de lucratori si cioplitori de piatra, sculptori, dulgheri si tot felul de oameni priceputi la tot felul de lucruri.
16 Aurul, argintul, arama şi fierul sunt fără număr. Scoală-te, dar, şi lucrează, şi Domnul să fie cu tine." 16 Aur, argint, arama si fier ai cat nu se pot cantari; incepe si fa! Domnul va fi cu tine".
17 David a poruncit tuturor căpeteniilor lui Israel să vină în ajutor fiului său Solomon, zicând: 17 Apoi a poruncit David tuturor mai-marilor lui Israel sa ajute lui Solomon, fiul sau, zicand:
18 "Domnul Dumnezeul vostru nu este oare cu voi şi nu v-a dat El odihnă din toate părţile? Căci a dat în mâinile mele pe locuitorii ţării, şi ţara este supusă înaintea Domnului şi înaintea poporului Său. 18 "Au nu este cu voi Domnul Dumnezeul vostru, Care v-a daruit pace din toate partile, pentru ca El a dat in mainile mele pe locuitorii tarii si s-a supus tara inaintea Domnului si inaintea poporului Sau?
19 Puneţi-vă acum inima şi sufletul să caute pe Domnul Dumnezeul vostru; sculaţi-vă şi zidiţi Sfântul Locaş al Domnului Dumnezeu, ca să aduceţi chivotul legământului Domnului şi uneltele închinate lui Dumnezeu în Casa care va fi zidită Numelui Domnului." 19 Asadar indreptati-va inima si sufletul vostru, ca sa caute pe Domnul Dumnezeul vostru! Sculati-va si ziditi locas sfant Domnului Dumnezeu, ca sa mutati chivotul legamantului Domnului si vasele sfinte ale lui Dumnezeu in locasul zidit numelui Domnului".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***