Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Cronici 21

1 Satana s-a sculat împotriva lui Israel şi a aţâţat pe David să facă numărătoarea lui Israel. 1 Atunci s-a sculat Satana impotriva lui Israel si a indemnat pe David sa faca numaratoarea Israelitilor.
2 Şi David a zis lui Ioab şi căpeteniilor poporului: "Duceţi-vă de faceţi numărătoarea lui Israel, de la Beer-Şeba până la Dan, şi spuneţi-mi, ca să ştiu la cât se ridică numărul poporului." 2 Deci a zis David catre Ioab si catre capeteniile poporului: "Mergeti si numarati pe Israeliti de la Beer-Seba pana la Dan si-mi aduceti raspuns ca sa stiu numarul lor!"
3 Ioab a răspuns: "Domnul să facă pe poporul Lui încă de o sută de ori pe atât! Împărate, domnul meu, nu sunt ei toţi slujitori ai domnului meu? Dar pentru ce cere domnul meu lucrul acesta? Pentru ce să faci pe Israel să păcătuiască astfel?" 3 Ioab insa a zis: "Sa inmulteasca Domnul pe poporul Sau de o suta de ori mai mult decat este el acum! Au doara nu sunt ei toti, o, rege, domnul meu, robii stapanului meu? Pentru ce dar cere aceasta domnul meu? Oare pentru a se scoate asta ca o vina lui Israel?"
4 Împăratul a stăruit în porunca pe care o dădea lui Ioab. Şi Ioab a plecat şi a străbătut tot Israelul; apoi s-a întors la Ierusalim. 4 Dar cuvantul regesc biruind pe Ioab, s-a dus acesta de a cutreierat tot Israelul si venind la Ierusalim,
5 Ioab a dat lui David cartea numărătorii poporului: în tot Israelul erau o mie de mii şi o sută de mii de bărbaţi în stare să scoată sabia, iar în Iuda erau patru sute şaptezeci de mii de bărbaţi în stare să scoată sabia. 5 A dat Ioab lui David catagrafia inscrierii poporului si s-au aflat in tot Israelul un milion si o suta de mii de barbati destoinici de razboi, iar in Iuda, patru sute saptezeci de mii in stare de a lua parte la razboi.
6 Între ei n-a numărat şi pe Levi şi Beniamin, căci porunca împăratului i se părea o urâciune. 6 Pe leviti insa si pe Veniamineni el nu i-a numarat impreuna cu ei, pentru ca cuvantul regelui nu placuse lui Ioab.
7 Porunca aceasta n-a plăcut lui Dumnezeu, care a lovit pe Israel. 7 Lucrul acesta n-a fost placut nici inaintea lui Dumnezeu si de aceea a lovit El pe Israel.
8 Şi David a zis lui Dumnezeu: "Am săvârşit un mare păcat făcând lucrul acesta! Acum, iartă fărădelegea robului Tău, căci am lucrat în totul ca un nebun!" 8 Atunci a zis David catre Dumnezeu: "Am gresit mult, facand aceasta; iarta dar vina robului Tau, ca m-am purtat cu totul nepriceput".
9 Domnul a vorbit astfel lui Gad, văzătorul lui David: 9 Iar Domnul a grait cu Gad, proorocul lui David si i-a zis:
10 "Du-te şi spune lui David: "Aşa vorbeşte Domnul: "Îţi pun înainte trei urgii; alege una din ele, şi te voi lovi cu ea." 10 "Mergi si spune lui David: Asa zice Domnul: Iti pun inainte trei pedepse; alege-ti una din ele si o voi trimite asupra ta".
11 Gad s-a dus la David şi i-a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Primeşte: 11 A venit deci Gad la David si i-a zis: "Asa graieste Domnul, alege:
12 sau trei ani de foamete, sau trei luni în timpul cărora să fii nimicit de potrivnicii tăi şi atins de sabia vrăjmaşilor tăi, sau trei zile în timpul cărora sabia Domnului şi ciuma să fie în ţară, şi îngerul Domnului să ducă nimicirea în tot ţinutul lui Israel. Vezi acum ce trebuie să răspund Celui ce mă trimite." 12 Sau trei ani de foamete, sau trei luni sa fii tu urmarit de vrajmasii tai si sabia dusmanilor sa ajunga pana la tine, sau trei zile sabia Domnului si molima sa fie pe pamant si ingerul Domnului sa pustiiasca in toate hotarele lui Israel. Vezi acum ce trebuie sa raspund Celui ce m-a trimis cu acest cuvant".
13 David a răspuns lui Gad: "Sunt într-o mare strâmtorare! Să cad în mâinile Domnului, căci îndurările Lui sunt nemărginite; dar să nu cad în mâinile oamenilor!" 13 Si a raspuns David lui Gad: "Sunt intr-o mare neliniste! Sa cad mai bine in mainile Domnului, caci indurarile Lui sunt foarte multe, dar sa nu cad in mainile oamenilor".
14 Domnul a trimis ciuma în Israel, şi au căzut şaptezeci de mii de oameni din Israel. 14 Atunci a trimis Domnul molima asupra lui Israel si au murit saptezeci de mii de Israeliti.
15 Dumnezeu a trimis un înger la Ierusalim, ca să-l nimicească; şi, pe când îl nimicea, Domnul S-a uitat şi I-a părut rău de răul acesta; şi a zis îngerului care nimicea: "Destul! Acum, trage-ţi mâna înapoi!" Îngerul Domnului stătea lângă aria lui Ornan, iebusitul. 15 Si a trimis Dumnezeu ingerul la Ierusalim ca sa-l piarda. Si cand a inceput el sa pustiiasca, a vazut Domnul si I s-a facut mila pentru aceasta nenorocire si a zis catre ingerul pierzator: "Destul! De acum lasa-ti mainile in jos!" Ingerul Domnului statea atunci deasupra ariei lui Ornan (Aravna) Iebuseul.
16 David a ridicat ochii şi a văzut pe îngerul Domnului stând între pământ şi cer şi ţinând în mână sabia scoasă şi întoarsă împotriva Ierusalimului. Atunci David şi bătrânii, înveliţi cu saci, au căzut cu faţa la pământ. 16 Atunci ridicandu-si David ochii sai, a vazut pe ingerul Domnului stand intre pamant si cer cu sabia goala in mana sa, intinsa asupra Ierusalimului; si a cazut David si batranii cu fetele la pamant, imbracati in sac.
17 Şi David a zis lui Dumnezeu: "Oare n-am poruncit eu numărătoarea poporului? Eu am păcătuit şi am făcut răul acesta; dar oile acestea, ce au făcut oare? Doamne Dumnezeul meu, mâna Ta să fie, dar, peste mine şi peste casa tatălui meu şi să nu piardă pe poporul Tău!" 17 Si a zis David catre Dumnezeu: "Oare nu eu am poruncit sa se numere poporul? Eu am gresit, eu am facut rau; dar aceste oi ce au facut? Doamne Dumnezeul meu, sa vina mana Ta asupra mea, asupra casei tatalui meu, iar nu asupra poporului Tau, ca sa-l piarda pe el!"
18 Îngerul Domnului a spus lui Gad să vorbească lui David să se suie să ridice un altar Domnului în aria lui Ornan, iebusitul. 18 Iar ingerul Domnului a zis lui Gad proorocul sa spuna lui David: "Sa se suie David si sa ridice un jertfelnic Domnului in aria lui Ornan Iebuseul".
19 David s-a suit, după cuvântul pe care-l spusese Gad în Numele Domnului. 19 Si s-a dus David, dupa cuvantul lui Gad pe care i-l graise in numele Domnului.
20 Ornan s-a întors şi a văzut îngerul, şi cei patru fii ai lui s-au ascuns împreună cu el: treiera grâul atunci. 20 Ornan, intorcandu-se, a vazut ingerul, si cei trei fii ai lui s-au ascuns impreuna cu el; in vremea aceea Ornan treiera.
21 Când a ajuns David la Ornan, Ornan s-a uitat şi a zărit pe David; apoi a ieşit din arie şi s-a închinat înaintea lui David, cu faţa la pământ. 21 A venit deci David la Ornan; iar Ornan, privind si vazand pe David, a iesit din arie si s-a plecat inaintea lui David cu fata pana la pamant.
22 David a zis lui Ornan: "Dă-mi locul ariei să zidesc în el un altar Domnului; dă-mi-l pe preţul lui în argint, ca să se depărteze urgia deasupra poporului." 22 Atunci David a zis catre Ornan: "Da-mi un loc in arie, ca am sa fac pe el jertfelnic Domnului; da-mi-l cu pretul cat costa, ca sa inceteze prapadul in popor".
23 Ornan a răspuns lui David: "Ia-l, şi să facă domnul meu împăratul ce va crede; iată eu dau boii pentru arderea de tot, carele în loc de lemne şi grâul pentru darul de mâncare, toate le dau." 23 Iar Ornan a zis lui David: "Ia-ti! Faca domnul meu regele ce binevoieste! Iata eu dau si boi pentru ardere de tot si uneltele de treierat ca lemne pentru foc si grau pentru prinos. Toate acestea le dau in dar!"
24 Dar împăratul David a zis lui Ornan: "Nu! Vreau să-l cumpăr pe preţul lui în argint, căci nu voi da Domnului ce este al tău şi nu voi aduce o ardere de tot care să nu mă coste nimic." 24 Regele David a zis catre Ornan: "Nu, eu voiesc sa cumpar de la tine cu pret adevarat, caci nu ma voi apuca sa aduc avutul tau Domnului si nu voi aduce ardere de tot vite luate in dar".
25 Şi David a dat lui Ornan şase sute de sicli de aur pentru locul ariei. 25 Si a dat David lui Ornan pentru acest loc sase sute de sicli de aur.
26 David a zidit acolo un altar Domnului şi a adus arderi de tot şi jertfe de mulţumire. A chemat pe Domnul, şi Domnul i-a răspuns prin foc, care s-a coborât din cer pe altarul arderii de tot. 26 Apoi a facut David acolo jertfelnic Domnului si a inaltat ardere de tot si jertfe de impacare si a chemat pe Domnul si Dumnezeu l-a auzit trimitand foc din cer pe altarul arderii de tot.
27 Atunci Domnul a vorbit îngerului, care şi-a vârât iarăşi sabia în teacă. 27 Atunci a zis Domnul catre inger: "Pune-ti sabia in teaca".
28 Pe vremea aceasta, David, văzând că Domnul îl ascultase în aria lui Ornan, iebusitul, aducea jertfe acolo. 28 In vremea aceasta, vazand David ca Domnul l-a auzit in aria lui Ornan Iebuseul, a adus acolo jertfa.
29 Dar Locaşul Domnului, făcut de Moise în pustiu, şi altarul arderilor de tot erau atunci pe înălţimea Gabaonului. 29 Cortul Domnului insa, pe care-l facuse Moise in pustiu si altarul arderii de tot se aflau in vremea aceea pe inaltimea de la Ghibeon.
30 David nu putea să meargă înaintea acestui altar să caute pe Dumnezeu, pentru că îl înspăimântase sabia îngerului Domnului. 30 Si nu s-a putut duce David acolo, ca sa intrebe pe Domnul, pentru ca era ingrozit de sabia ingerului Domnului.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***