Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Cronici 19

1 După aceea, Nahaş, împăratul fiilor lui Amon, a murit, şi în locul lui a domnit fiul său. 1 Dupa aceasta a murit Nahas, regele Amonitilor, si in locul lui s-a facut rege fiul sau.
2 David a zis: "Voi arăta bunăvoinţă lui Hanun, fiul lui Nahaş, căci tatăl lui a arătat bunăvoinţă faţă de mine." Şi David a trimis soli să-l mângâie pentru moartea tatălui său. Când au ajuns slujitorii lui David în ţara fiilor lui Amon, la Hanun, ca să-l mângâie, 2 Atunci David a zis: "Am sa arat mila lui Hanun, fiul lui Nahas, pentru binefacerea ce mi-a aratat tatal sau". Si a trimis David soli sa-l mangaie pentru pierderea tatalui sau. Au mers deci solii lui David in tara Amonitilor, ca sa-l mangaie pe Hanun.
3 căpeteniile fiilor lui Amon au zis lui Hanun: "Crezi că David îţi trimite oameni să te mângâie, ca să cinstească pe tatăl tău? - Oare n-au venit slujitorii lui la tine ca să cunoască cetatea şi s-o nimicească, şi ca să iscodească ţara?" 3 Insa capeteniile Amonitilor au zis catre Hanun: "Socotesti tu, oare, ca David din dragoste pentru tatal tau a trimis la tine mangaietori? Nu cumva au venit slugile lui la tine, ca sa iscodeasca si sa vada tara si apoi sa o pustiiasca "
4 Atunci Hanun a luat pe slujitorii lui David, a pus să-i radă şi să le taie hainele pe la mijloc până la brâu. Apoi le-a dat drumul. 4 Atunci a prins Hanun pe trimisii lui David si i-a ras si le-a taiat hainele pe jumatate, pana la coapsa, si asa le-a dat drumul si ei au plecat.
5 David, căruia au venit şi i-au dat de ştire despre cele întâmplate cu oamenii aceştia, a trimis nişte oameni înaintea lor, căci li se făcuse mare ruşine; şi împăratul a trimis să le spună: "Rămâneţi la Ierihon până vă va creşte barba, şi apoi să vă întoarceţi." 5 Spunandu-se lui David de patania oamenilor acelora, a trimis el in intampinarea lor, ca erau tare batjocoriti, si li s-a zis: "Ramaneti in Ierihon pana va vor creste barbile si atunci va veti intoarce acasa".
6 Fiii lui Amon au văzut că se făcuseră urâţi lui David, şi Hanun şi fiii lui Amon au trimis o mie de talanţi de argint să tocmească în slujba lor care şi călăreţi de la sirienii din Mesopotamia şi de la sirienii din Maaca şi din Ţoba. 6 Dupa ce Amonitii au vazut ca au ajuns urati lui David, au trimis Hanun si Amonitii o mie de talanti de argint, ca sa ia in solda lor niste care de razboi si calareti din Siria Mesopotamiei, Siria Maacai si din Toba.
7 Au tocmit treizeci şi două de mii de care şi pe împăratul din Maaca împreună cu poporul lui, care au venit şi au tăbărât înaintea Medebei. Fiii lui Amon s-au strâns din cetăţile lor şi au mers la luptă. 7 Si au luat in solda lor treizeci si doua de mii de care si pe regele Maacai cu poporul lui, care au venit si au tabarat inaintea Medebei. Iar Amonitii s-au adunat din cetatile lor si au iesit la razboi.
8 La auzul acestei veşti, David a trimis împotriva lor pe Ioab şi toată oştirea de oameni viteji. 8 Cand David a auzit de acestea, a trimis pe Ioab cu toata ostirea de viteji.
9 Fiii lui Amon au ieşit şi s-au înşirat în linie de bătaie la intrarea cetăţii; împăraţii care veniseră au tăbărât deosebit pe câmp. 9 Atunci au inaintat Amonitii si s-au asezat in linie de bataie la portile cetatii, iar regii care venisera erau la o parte in camp.
10 Ioab a văzut că avea de luptat şi înainte şi înapoi. A ales atunci din toţi voinicii de frunte ai lui Israel o ceată pe care a aşezat-o împotriva sirienilor; 10 Ioab, vazand ca are a lupta pe doua laturi, una in fata si alta in spate, a ales osteni din toti cei mai de seama din Israel si i-a randuit contra Sirienilor.
11 şi a pus sub porunca fratelui său Abişai cealaltă parte a poporului, ca să ţină piept fiilor lui Amon. 11 Iar cealalta parte de popor a incredintat-o lui Abisai, fratele sau, ca sa se indrepte contra Amonitilor.
12 El a zis: "Dacă sirienii vor fi mai tari decât mine, să-mi vii tu în ajutor; şi dacă fiii lui Amon vor fi mai tari decât tine, îţi voi veni eu în ajutor. 12 Apoi a zis: "Daca Sirienii vor fi mai tari decat mine, sa-mi vii tu in ajutor, iar daca Amonitii vor fi mai tari decat tine, iti voi veni eu in ajutor.
13 Fii tare şi să ne îmbărbătăm pentru poporul nostru şi pentru cetăţile Dumnezeului nostru, şi Domnul să facă ce va crede!" 13 Fii curajos si sa stam cu tarie pentru apararea poporului nostru si pentru cetatile Dumnezeului nostru, si Domnul sa faca ce va binevoi".
14 Ioab, cu poporul lui, a înaintat la luptă împotriva sirienilor, şi ei au fugit dinaintea lui. 14 si a intrat Ioab Si oamenii ce erau cu el in lupta cu Sirienii, dar acestia au fugit de el.
15 Şi, când au văzut fiii lui Amon că sirienii o luaseră la fugă, au fugit şi ei dinaintea lui Abişai, fratele lui Ioab, şi s-au întors în cetate. Şi Ioab s-a întors la Ierusalim. 15 Amonitii insa, vazand ca Sirienii fug, au fugit si ei de Abisai, fratele lui Ioab, si s-au dus in cetate. Atunci Ioab a venit la Ierusalim.
16 Sirienii, văzând că fuseseră bătuţi de Israel, au trimis şi au adus pe sirienii care erau de cealaltă parte a Râului; şi Şofah, căpetenia oştirii lui Hadarezer, era în fruntea lor. 16 Sirienii, vazand ca sunt batuti de Israeliti, au trimis soli si au scos pe Sirienii care erau dincolo de rau, iar Sofac, capetenia lui Hadadezer, ii conducea.
17 Au dat de ştire lui David, care a strâns pe tot Israelul, a trecut Iordanul, a mers împotriva lor şi s-a pregătit de luptă împotriva lor. David s-a înşiruit în linie de bătaie împotriva sirienilor. Dar sirienii, după ce se bătuseră cu el, 17 Cand s-a spus aceasta lui David, el a adunat pe toti Israelitii, a trecut Iordanul si, venind asupra acelora, s-a asezat in linie de bataie in fata lor. Si a intrat David in lupta cu Sirienii si acestia s-au luptat cu el.
18 au fugit dinaintea lui Israel. David le-a ucis oamenii de la şapte mii de care şi patruzeci de mii de pedestraşi şi a omorât pe Şofah, căpetenia oştirii. 18 Dar curand Sirienii au fugit de Israeliti, iar David, a nimicit Sirienilor sapte mii de care si patruzeci de mii de pedestrasi, si pe Sofac, comandantul ostirii, I-a ucis.
19 Slujitorii lui Hadarezer, văzându-se bătuţi de Israel, au făcut pace cu David şi i s-au supus. Şi sirienii n-au vrut să mai ajute pe fiii lui Amon. 19 Cand au vazut slugile lui Hadadezer ca sunt biruiti de Israeliti, au incheiat pace cu David si s-au supus. Si n-au mai voit Sirienii sa mai ajute pe Amoniti.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***