Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Cronici 17

1 Pe când locuia David în casa lui, a zis prorocului Natan: "Iată, eu locuiesc într-o casă de cedru, şi chivotul legământului Domnului este într-un Cort." 1 Cand David locuia in casa sa, a zis el catre Natan proorocul: "Iata eu traiesc in casa de cedru, iar chivotul legamantului Domnului este in cort".
2 Natan a răspuns lui David: "Fă tot ce-ţi spune inima, căci Dumnezeu este cu tine." 2 Iar Natan a zis catre David: "Fa tot ce ai la inima, ca Dumnezeu este cu tine!"
3 În noaptea următoare, cuvântul Domnului a vorbit lui Natan: 3 Dar in aceeasi noapte a fost cuvantul Domnului catre Natan si i-a zis:
4 "Du-te şi spune robului Meu David: "Aşa vorbeşte Domnul: "Nu tu Îmi vei zidi o Casă de locuit. 4 "Mergi si spune robului Meu David: Asa zice Domnul: Nu tu ai sa-Mi zidesti Mie casa de locuit,
5 Căci Eu n-am locuit într-o Casă din ziua când am scos pe Israel din Egipt până în ziua de azi; ci am mers din Cort în Cort şi din Locaş în Locaş. 5 Caci Eu n-am locuit in casa din ziua in care am scos pe fiii lui Israel si pana astazi, ci am umblat din cort in cort si din locas in locas.
6 Pretutindeni pe unde am mers cu tot Israelul, am spus Eu o vorbă vreunuia din judecătorii lui Israel, cărora le poruncisem să pască pe poporul Meu, am zis Eu: "Pentru ce nu-Mi zidiţi o Casă de cedru?" 6 Oriunde am mers Eu cu tot Israelul, spus-am Eu oare macar un cuvant cuiva din judecatorii lui Israel, carora le-am poruncit sa pastoreasca pe poporul Meu, pentru ce nu-Mi zidesti Mie casa de cedru?
7 Acum să spui robului Meu David: "Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: "Te-am luat de la păşune, dinapoia oilor, ca să fii căpetenia poporului Meu, Israel; 7 Si acum asa sa spui robului Meu David: Eu te-am luat de la turma de oi, ca sa fii conducatorul poporului Meu Israel;
8 am fost cu tine pretutindeni pe unde ai mers, am nimicit pe toţi vrăjmaşii tăi dinaintea ta şi ţi-am făcut nume ca numele celor mari de pe pământ: 8 Si am fost cu tine pretutindeni, oriunde ai umblat; am starpit pe toti vrajmasii tai inaintea fetei tale si am facut numele tau ca numele celor puternici ai pamantului.
9 am dat o locuinţă poporului Meu Israel, şi l-am sădit ca să fie statornic acolo şi să nu mai fie tulburat, pentru ca cei răi să nu-l mai nimicească aşa cum îl nimiceau mai înainte 9 Am randuit loc pentru poporul Meu Israel si l-am inradacinat, Si va trai el in pace la locul sau, si nu va mai fi nelinistit si necredinciosii nu-l vor mai stramtora ca altadata,
10 şi pe vremea când pusesem judecători peste poporul Meu, Israel. Am smerit pe toţi vrăjmaşii tăi. Şi îţi vestesc că Domnul îţi va zidi o Casă. 10 Ca in zilele acelea, cand puneam judecatori peste poporul Meu Israel; dar am supus pe toti vrajmasii tai si ti-am vestit ca Domnul ti-a pregatit tie casa.
11 Când ţi se vor împlini zilele şi când te vei duce la părinţii tăi, voi ridica sămânţa ta după tine şi anume pe unul din fiii tăi şi-i voi întări domnia. 11 Cand se vor implini zilele tale si vei trece la parintii tai, atunci Eu voi ridica pe urmasul tau dupa tine, si voi intari domnia ta.
12 El Îmi va zidi o casă, şi-i voi întări pe vecie scaunul lui de domnie. 12 Acela Imi va zidi Mie casa si voi intemeia tronul lui pe veci.
13 Eu îi voi fi Tată, şi el Îmi va fi fiu; şi nu voi îndepărta bunătatea Mea de la el, cum am îndepărtat-o de la cel dinaintea ta. 13 Eu ii voi fi tata si el Imi va fi fiu si mila Mea nu o voi lua de la el, cum am luat-o de la cel ce a fost inaintea ta.
14 Îl voi aşeza pentru totdeauna în Casa Mea, şi în Împărăţia Mea scaunul lui de domnie va fi întărit pe vecie." 14 Il voi pune pe acela in casa Mea si in imparatia Mea pe veci si tronul lui in veci va fi tare".
15 Natan a spus lui David toate aceste cuvinte şi toată vedenia aceasta. 15 Toate cuvintele si toata vedenia aceasta le-a spus Natan lui David.
16 Şi împăratul David s-a dus şi s-a înfăţişat înaintea Domnului şi a zis: "Cine sunt eu, Doamne Dumnezeule, şi ce este casa mea, de m-ai făcut să ajung unde sunt? 16 Atunci a venit regele David si a stat inaintea fetei Domnului si a zis: "Cine sunt eu, Doamne Dumnezeule, si ce este casa mea, de m-ai inaltat asa?
17 Şi atât este puţin lucru înaintea Ta, Dumnezeule! Tu vorbeşti şi de casa robului Tău pentru vremurile viitoare. Şi binevoieşti să-Ţi îndrepţi privirile asupra mea în felul oamenilor, Tu care eşti înălţat, Doamne Dumnezeule! 17 Dar si aceasta s-a parut inca putin in ochii Tai, Dumnezeule, caci iata vestesti despre casa robului Tau in viitor si privesti la mine, ca la un om mare, Doamne Dumnezeule!
18 Ce ar putea să-Ţi mai spună David faţă de slava dată robului Tău? Tu cunoşti pe robul Tău. 18 Ce mai poate adauga David inaintea Ta pentru marirea robului Tau? Tu cunosti pe robul Tau.
19 Doamne, din pricina robului Tău şi după inima Ta, ai făcut aceste lucruri mari şi i le-ai descoperit. 19 Doamne, pentru robul Tau, dupa inima Ta, faci toate aceste lucruri mari, ca sa arati toata marirea.
20 Doamne! Nimeni nu este ca Tine şi nu este alt Dumnezeu afară de Tine, după tot ce am auzit cu urechile noastre. 20 Doamne, nu este altul asemenea Tie, si nu este Dumnezeu afara de Tine, dupa cate am auzit noi.
21 Este oare pe pământ un sigur popor care să fie ca poporul Tău Israel, pe care Dumnezeu a venit să-l răscumpere ca să facă din el poporul Lui, ca să-Ţi faci un nume şi să săvârşeşti minuni şi semne mari, izgonind neamuri dinaintea poporului Tău pe care l-ai răscumpărat din Egipt? 21 Si nu este inca alt popor pe pamant ca poporul Tau Israel, pe care l-a calauzit Dumnezeu, ca sa-l rascumpere Siesi de popor, sa-si faca nume mare si stralucit, izgonind popoarele de la fata poporului Tau, pe care l-ai izbavit din Egipt.
22 Tu ai pus pe poporul Tău, Israel, ca să fie poporul Tău pe vecie; şi Tu, Doamne, Te-ai făcut Dumnezeul lui. 22 Tu ai facut pe poporul Tau, Israel, poporul Tau pe veci si Tu, Doamne, Te-ai facut Dumnezeul lui.
23 Acum, Doamne, cuvântul pe care l-ai rostit asupra robului Tău şi asupra casei lui să rămână în veac, şi fă după cuvântul Tău! 23 Asadar, Doamne, cuvantul pe care l-ai grait Tu acum despre robul Tau si despre casa lui, intareste-l pe veci, si fa cum ai zis Tu.
24 Să rămână, pentru ca Numele Tău să fie slăvit pe vecie şi să se spună: "Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel, este un Dumnezeu pentru Israel!" Şi casa robului Tău David să fie întărită înaintea Ta! 24 Sa ramana si sa se preamareasca numele Tau in veci, ca sa se zica ca Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel, este Dumnezeu peste Israel, si casa robului Tau David sa fie tare inaintea fetei Tale.
25 Căci Tu însuţi, Dumnezeule, ai descoperit robului Tău că îi vei zidi o casă. De aceea a îndrăznit robul Tău să se roage înaintea Ta. 25 Caci Tu, Dumnezeul meu, ai descoperit robului Tau ca-i vei zidi casa, de aceea robul Tau a si indraznit sa se roage inaintea Ta.
26 Acum, Doamne, Tu eşti adevăratul Dumnezeu şi Tu ai vestit harul acesta robului Tău. 26 Si acum, Doamne, Tu esti adevaratul Dumnezeu si Tu ai vestit despre robul Tau astfel de lucruri bune.
27 Binecuvântă, dar, casa robului Tău, ca să rămână pe vecie înaintea Ta! Căci ce binecuvântezi Tu, Doamne, este binecuvântat pentru veşnicie!" 27 Incepe dar a binecuvanta casa robului Tau, ca sa fie ea vesnica inaintea fetei Tale. Caci daca Tu, Doamne, o vei binecuvanta, binecuvantata va fi ea in veci".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***