Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Cronici 16

1 După ce au adus chivotul lui Dumnezeu, l-au pus în mijlocul Cortului, pe care-l întinsese David pentru el, şi au adus înaintea lui Dumnezeu arderi de tot şi jertfe de mulţumiri. 1 Astfel au adus chivotul lui Dumnezeu si l-au asezat in mijlocul cortului pe care-l facuse David pentru el si au inaltat lui Dumnezeu arderi de tot si jertfe de pace.
2 Când a isprăvit David de adus arderile de tot şi jertfele de mulţumiri, a binecuvântat poporul în Numele Domnului. 2 Dupa ce David a ispravit de adus arderile de tot si jertfele de pace, a binecuvantat poporul in numele Domnului,
3 Apoi a împărţit tuturor celor din Israel, bărbaţi şi femei, fiecăruia câte o pâine, o bucată de carne şi o turtă de stafide. 3 Si a impartit tuturor Israelitilor, femei si barbati, cate o paine si cate o bucatica de carne si cate o turta de struguri.
4 A dat leviţilor sarcina să facă slujba înaintea chivotului Domnului, să cheme, să laude şi să slăvească pe Domnul Dumnezeul lui Israel. 4 Apoi a pus la slujba inaintea chivotului Domnului din leviti, ca sa preaslaveasca, sa multumeasca si sa preainalte pe Domnul Dumnezeul lui Israel, si anume:
5 Aceştia erau: Asaf, căpetenia; Zaharia, al doilea după el; Ieiel, Şemiramot, Iehiel, Matitia, Eliab, Benaia, Obed-Edom şi Ieiel. Ei aveau instrumente de muzică, lăute şi harpe, şi Asaf suna din ţambale. 5 Pe Asaf, capetenie; al doilea dupa el a pus pe Zaharia; apoi urmau Uziel, Semiramot, Iehiel, Matitia, Eliab, Benaia, Obed-Edom si Ieiel cu psaltirioane si harpe, iar Asaf canta din timbale.
6 Preoţii Benaia şi Iahaziel sunau mereu din trâmbiţe înaintea chivotului legământului lui Dumnezeu. 6 A pus de asemenea pe preotii Benaia si Oziel sa sune necontenit din trambite inaintea chivotului legamantului lui Dumnezeu.
7 În ziua aceea, David a însărcinat pentru întâia dată pe Asaf şi fraţii săi să vestească laudele Domnului. 7 In aceasta zi David, pentru intaia oara, a dat, prin Asaf si fratii lui, urmatorul psalm de lauda Domnului:
8 Lăudaţi pe Domnul, chemaţi Numele Lui: faceţi cunoscut printre popoare faptele Lui înalte! 8 "Laudati pe Domnul si chemati numele Lui; vestiti intre neamuri lucrurile Lui!
9 Cântaţi, cântaţi în cinstea Lui! Vorbiţi despre toate minunile Lui! 9 Cantati, cantati in cinstea Lui! Spuneti toate minunile Lui!
10 Făliţi-vă cu Numele Lui cel sfânt! Să se bucure inima celor ce caută pe Domnul! 10 Laudati-va cu numele Lui cel sfant! Sa se bucure inima celor ce-L cauta pe El!
11 Căutaţi pe Domnul şi sprijinul Lui, căutaţi necurmat faţa Lui! 11 Alergati la Domnul si la ajutorul Lui; cautati pururea fata Lui!
12 Aduceţi-vă aminte de minunile pe care le-a făcut, de minunile Lui şi de judecăţile rostite de gura Lui, 12 Neamul lui Israel, sluga Lui, fiii lui Iacov, alesii Lui,
13 voi, sămânţa lui Israel, robul Său, copiii lui Iacov, aleşii Lui! 13 Aduceti-va aminte de minunile Lui, de semnele Lui si de judecatile gurii Lui!
14 Domnul este Dumnezeul nostru; judecăţile Lui se împlinesc pe tot pământul. 14 Caci El este Domnul Dumnezeul nostru si dreptatea Lui este peste tot pamantul.
15 Aduceţi-vă aminte totdeauna de legământul Său; de făgăduinţele Lui, făcute pentru o mie de neamuri de oameni, 15 Aduceti-va aminte de asezamantul Lui, de fagaduinta data pentru mii de neamuri.
16 de legământul pe care l-a făcut cu Avraam şi de jurământul pe care l-a făcut lui Isaac; 16 De legamantul facut cu Avraam si de juramantul Sau catre Isaac,
17 El l-a făcut o lege pentru Iacov, un legământ veşnic pentru Israel, 17 Juramant pus ca o lege pentru Iacov, si ca un legamant vesnic pentru Israel,
18 zicând: "Îţi voi da ţara Canaanului ca moştenire care v-a căzut la împărţire." 18 Zicand: tie-ti voi da pamantul Canaan, ca partea voastra de mostenire.
19 Ei erau puţini la număr atunci, foarte puţini la număr, şi străini în ţara aceea. 19 Ei atunci erau putini la numar si neinsemnati, si straini in tara aceasta.
20 Şi mergeau de la un neam la altul şi de la o împărăţie la un alt popor; 20 Si treceau de la popor la popor si dintr-o imparatie la alta imparatie.
21 dar El n-a îngăduit nimănui să-i asuprească, şi a pedepsit împăraţi din pricina lor, 21 Dar El n-a lasat pe nimeni sa-i apese, si a pedepsit regi pentru ei, zicand:
22 zicând: "Nu vă atingeţi de unşii Mei şi nu faceţi niciun rău prorocilor Mei!" 22 Nu va atingeti de unsii Mei si proorocilor Mei sa nu le faceti rau.
23 Cântaţi Domnului, toţi locuitorii pământului! Vestiţi din zi în zi mântuirea Lui; 23 Cantati Domnului tot pamantul, binevestiti din zi in zi izbavirea Lui!
24 povestiţi printre neamuri slava Lui, printre toate popoarele, minunile Lui! 24 Vestiri paganilor slava Lui, spuneti la toate popoarele minunile Lui!
25 Căci Domnul este mare şi foarte vrednic de laudă, El este de temut, mai presus de toţi dumnezeii; 25 Ca mare este Domnul si vrednic de lauda si mai infricosat decat toti dumnezeii.
26 căci toţi dumnezeii popoarelor sunt idoli, dar Domnul a făcut cerurile. 26 Ca toti dumnezeii paganilor sunt nimic, iar Domnul a facut cerurile.
27 Măreţia şi strălucirea sunt înaintea feţei Lui, tăria şi bucuria sunt în Locaşul Lui. 27 Inaintea Lui este stralucire si maretie, putere si bucurie in locasul Lui cel sfant.
28 Familii de popoare, daţi Domnului, daţi Domnului slavă şi cinste! 28 Dati Domnului, neamuri pagane, dati Domnului slava si cinste!
29 Daţi Domnului slavă pentru Numele Lui! Aduceţi daruri şi veniţi înaintea Lui, închinaţi-vă înaintea Domnului cu podoabe sfinte. 29 Dati Domnului slava pentru numele Lui; aduceti-va darul, mergeti inaintea fetei Lui, inchinati-va Domnului in podoabele sfinteniei Lui!
30 Tremuraţi înaintea Lui, toţi locuitorii pământului! Căci lumea este întărită şi nu se clatină. 30 Sa tremure inaintea Lui tot pamantul, ca El a intemeiat lumea si nu se va clatina.
31 Să se bucure cerurile şi să se înveselească pământul! Să se spună printre neamuri că Domnul împărăţeşte! 31 Sa se bucure cerurile si sa praznuiasca pamantul, iar printre popoare sa se spuna: Domnul este Imparat!
32 Să urle marea cu tot ce este în ea! Câmpia să se înveselească împreună cu tot ce este pe ea! 32 Sa se zguduie marea si toate cele din ea; campia si toate cele de pe ea sa se veseleasca!
33 Să chiuie copacii din pădure înaintea Domnului! Căci El vine să judece pământul. 33 Sa dantuiasca impreuna toti copacii dumbravii inaintea fetei Domnului, ca vine sa judece pamantul.
34 Lăudaţi pe Domnul, căci este bun, căci îndurarea Lui ţine în veac! 34 Laudati pe Domnul, ca in veac este mila Lui!
35 Ziceţi: "Mântuieşte-ne, Dumnezeul mântuirii, strânge-ne şi scoate-ne din mijlocul neamurilor, ca să lăudăm Numele Tău cel sfânt şi să ne punem slava în a Te lăuda! 35 Ziceti: Izbaveste-ne pe noi, Dumnezeule, Izbavitorul nostru! Aduna-ne si ne izbaveste de prin popoare, ca sa slavim sfant numele Tau si sa ne laudam cu slava Ta!
36 Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul lui Israel, din veşnicie în veşnicie!" Şi tot poporul a zis: "Amin!" şi lăuda pe Domnul. 36 Binecuvantat fie Domnul Dumnezeul lui Israel din veac in veac!" Si tot poporul a zis: "Amin! Aliluia!"
37 David a lăsat acolo, înaintea chivotului legământului Domnului, pe Asaf şi pe fraţii lui, ca să slujească necurmat înaintea chivotului, împlinindu-şi datoria zi de zi. 37 Si a lasat David acolo, inaintea chivotului legamantului Domnului, pe Asaf si pe fratii lui, ca sa slujeasca ei inaintea chivotului neincetat, in fiecare zi;
38 A lăsat pe Obed-Edom şi pe Hosa cu fraţii lor, în număr de şaizeci şi opt, pe Obed-Edom, fiul lui Ieditun, şi pe Hosa, ca uşieri. 38 Pe Obed-Edom si pe fratii lui, saizeci si opt de oameni; pe Obed-Edom, fiul lui Iedutun si pe Hosa, i-a lasat usieri.
39 A pus pe preotul Ţadoc şi pe preoţi, fraţii săi, înaintea Locaşului Domnului, pe înălţimea din Gabaon, 39 Iar pe preotul Tadoc si pe ceilalti preoti, fratii sai, i-a pus inaintea locasului Domnului, cel de pe inaltimea din Ghibeon,
40 ca să aducă necurmat Domnului arderi de tot, dimineaţa şi seara, pe altarul arderilor de tot şi să împlinească tot ce este scris în Legea Domnului, poruncită lui Israel de Domnul. 40 Ca sa inalte arderi de tot Domnului pe jertfelnicul arderilor de tot neincetat, dimineata si seara, pentru toate cele scrise in legea Domnului, pe care El le-a poruncit lui Israel.
41 Cu ei erau Heman şi Iedutun şi ceilalţi care fuseseră aleşi şi numiţi pe nume ca să laude pe Domnul, căci îndurarea Lui ţine în veac. 41 Si cu ei a lasat pe Heman, pe Iedutun si pe ceilalti alesi, care au fost numiti pe nume, ca sa slaveasca pe Domnul, ca in veac este mila Lui.
42 Cu ei erau Heman şi Iedutun, care aveau trâmbiţe şi ţambale, pentru cei ce sunau din ele, şi instrumente pentru cântări în cinstea lui Dumnezeu. Fiii lui Iedutun erau uşieri. 42 Impreuna cu ei, Heman si Iedutun preaslaveau pe Dumnezeu, cantand din trambite si felurite instrumente muzicale; pe fiii lui Iedutun i-a pus la poarta.
43 Tot poporul s-a dus fiecare la casa lui, şi David s-a întors să-şi binecuvânteze casa. 43 Apoi s-a dus tot poporul, fiecare la casa sa. De asemenea s-a intors si David, ca sa binecuvanteze casa sa.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***