Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Amos 5

1 Ascultaţi cuvântul acesta, cântecul acesta de jale pe care-l fac pentru voi, casa lui Israel! 1 Ascultati cuvantul acesta pe care eu il rostesc asupra voastra, cantec de jale pentru voi, cei din casa lui Israel:
2 "A căzut, şi nu se va mai scula, fecioara lui Israel, stă trântită la pământ, şi nimeni n-o ridică." 2 Cazut-a ca sa nu se mai scoale fecioara lui Israel, trantita sta la pamant si nimeni nu o ridica!
3 Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Cetatea care scotea la luptă o mie de oameni nu va rămâne decât cu o sută, şi cea care scotea o sută de oameni nu va mai rămâne decât cu zece din casa lui Israel." 3 Ca asa graieste Domnul Dumnezeu casei lui Israel: "Cetatea care scotea o mie de oameni in lupta va ramane cu o suta, si cea care scotea o suta va ramane cu zece".
4 Căci aşa vorbeşte Domnul către casa lui Israel: "Căutaţi-Mă, şi veţi trăi! 4 Ca asa zice Domnul catre casa lui Israel:
5 Nu căutaţi Betelul, nu vă duceţi la Ghilgal şi nu treceţi la Beer-Şeba. Căci Ghilgalul va fi dus în robie, şi Betelul va fi nimicit. 5 "Cautati-Ma si veti fi vii! Nu umblati dupa Betel si in Ghilgal sa nu intrati si nu treceti pe langa Beer-Seba, caci Ghilgalul va fi dus in robie si Betelul va ramane o nimica toata.
6 Căutaţi pe Domnul, şi veţi trăi! Temeţi-vă, ca nu cumva să apuce ca un foc casa lui Iosif, şi focul acesta s-o mistuie, fără să fie cineva la Betel ca să-l stingă, 6 Ci cautati pe Domnul ca sa fiti vii, ca nu cumva sa dea flacarilor casa lui Iosif, sa fie mistuita si nimeni sa nu o poata stinge din cei din Betel.
7 voi care prefaceţi dreptul în pelin şi călcaţi dreptatea în picioare!" 7 Acestia prefac judecata in pelin si prabusesc dreptatea la pamant.
8 El a făcut Cloşca cu pui şi Orionul, El preface întunericul în zori, iar ziua în noapte neagră; El cheamă apele mării şi le varsă pe faţa pământului: Domnul este numele Lui. 8 Cautati pe Cel care a facut Orionul si Pleiadele, pe Cel care preface dimineata in intuneric adanc si intuneca ziua ca noaptea, pe Cel care cheama apa marii si o varsa peste fata pamantului. Domnul este numele Lui!
9 El aduce ca fulgerul prăpădul peste cei puternici, aşa că nimicirea vine peste cetăţui. 9 El aduce ruina peste cel puternic si prapadul peste cetatea cea intarita.
10 Ei urăsc pe cel ce-i mustră la poarta cetăţii şi le este scârbă de cel ce vorbeşte din inimă. 10 Ei urasc pe aparatorul dreptului la poarta cetatii si de cel ce graieste cinstit le este scarba.
11 De aceea, pentru că pe sărac îl călcaţi în picioare şi luaţi daruri de grâu de la el, măcar că aţi zidit case de piatră cioplită, nu le veţi locui; măcar că aţi sădit vii foarte bune, nu veţi bea din vinul lor! 11 Drept aceea, fiindca voi calcati in picioare pe cel sarman si luati de la el dar de grau, cu toate ca ati zidit case de piatra, nu le veti locui, si desi ati sadit vita de bun soi, nu veti bea din vinul ei.
12 "Căci Eu ştiu că nelegiuirile voastre sunt multe şi că păcatele voastre sunt fără număr: asupriţi pe cel drept, luaţi mită şi călcaţi în picioare la poarta cetăţii dreptul săracilor." 12 Ca Eu stiu ca mari sint faradelegile voastre si grele pacatele voastre, ca unii care asupriti pe cel drept si luati mita si stoarceti pe cei saraci la portile cetatii.
13 De aceea, în vremuri ca acestea, înţeleptul trebuie să tacă; căci sunt vremuri rele. 13 Dar in vremea aceea omul cel intelept va tacea, ca este vreme rea.
14 Căutaţi binele, şi nu răul, ca să trăiţi, şi ca astfel, Domnul Dumnezeul oştirilor să fie cu voi, cum spuneţi voi! 14 Cautati binele si nu raul, ca sa fiti vii si asa Domnul Dumnezeu Savaot va fi cu voi precum ziceti ca este.
15 Urâţi răul, şi iubiţi binele, faceţi să domnească dreptatea la poarta cetăţii; şi poate că Domnul Dumnezeul oştirilor va avea milă de rămăşiţele lui Iosif. 15 Urati raul si iubiti binele si hotarati judecata cea dreapta la porti, poate ca Domnul Dumnezeu Savaot Se va milostivi de cei ramasi ai lui Iosif.
16 De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul oştirilor, Cel Atotputernic: "În toate pieţele se vor boci şi pe toate uliţele vor zice: "Vai! Vai!" Vor chema pe plugar la jale şi la bocire pe cei ce fac jelanii pentru morţi. 16 Pentru aceasta asa graieste Domnul Dumnezeu Savaot, Atottiitorul: "In toate pietele planset va fi si pe toate ulitele se va auzi strigand: Vai! Vai! Plugarul va fi indemnat la jale si la tanguire langa cei ce stiu sa se boceasca.
17 În toate viile va fi bocet, când voi trece prin mijlocul tău, zice Domnul. 17 Si in toate viile va fi bocet, ca Eu trec prin mijlocul tau", zice Domnul.
18 Vai de cei ce doresc "ziua Domnului"! Ce aşteptaţi voi de la ziua Domnului? Ea va fi întuneric, şi nu lumină. 18 Vai de cei ce doresc ziua Domnului! Ce se va intampla cu voi? Ziua Domnului este zi de intuneric si nu de lumina!
19 Veţi fi ca un om care fuge dinaintea unui leu pe care-l întâlneşte un urs şi care, când ajunge acasă, îşi reazemă mâna pe zid, şi-l muşcă un şarpe! 19 Veti fi ca un om care fuge din fata leului si da peste un urs, si ca unul care intra in casa si se reazema cu mana de un perete si il musca sarpele.
20 Nu va fi oare ziua Domnului întuneric în loc de lumină? Nu va fi ea întunecoasă şi fără strălucire? 20 Nu va fi oare ziua Domnului intuneric si nu lumina, bezna si nu stralucire?
21 Eu urăsc, dispreţuiesc sărbătorile voastre şi nu pot să vă sufăr adunările de sărbătoare! 21 Urat-am, dispretuit-am praznuirile voastre si nu simt nici o placere pentru sarbatorile voastre.
22 Când Îmi aduceţi arderi de tot şi daruri de mâncare, n-am nicio plăcere de ele; şi viţeii îngrăşaţi pe care-i aduceţi ca jertfe de mulţumire, nici nu Mă uit la ei. 22 Cand Imi veti aduce arderi de tot si prinoase, nu le voi binevoi si la jertfele de mantuire grase ale voastre nu voi pleca ochii.
23 Depărtează de Mine vuietul cântecelor tale; nu pot asculta sunetul lăutelor tale! 23 Departeaza de Mine zgomotul cantecelor tale, ca nu am placere sa ascult cantarea alautelor tale!
24 Ci dreptatea să curgă ca o apă curgătoare, şi neprihănirea, ca un pârâu care nu seacă niciodată! 24 Si judecata se va napusti ca apa ,Si dreptatea ca un suvoi furios.
25 Mi-aţi adus voi jertfe şi daruri de mâncare în timpul celor patruzeci de ani din pustiu, casa lui Israel?… 25 Voi cei din casa lui Israel, Mi-ati adus, oare, jertfe si prinoase in pustiu, vreme de patruzeci de ani?
26 Veţi ridica, dar, pe Sacut, împăratul vostru, şi pe Caivan, chipurile voastre idoleşti, steaua dumnezeului vostru pe care vi l-aţi făcut, 26 Dar acum veti aduce cu voi pe Sacut, regele vostru, si steaua dumnezeului vostru, Chevan, idolii vostri pe care vi i-ati faurit.
27 şi vă voi duce în robie dincolo de Damasc, zice Domnul al cărui nume este Dumnezeul oştirilor!" 27 Si Eu va voi duce robi dincolo de Damasc, zice Domnul, al Carui nume este Dumnezeu Savaot.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***